OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Τραγωδία στη Λάρισα: 29 νεκροί από τη σύγκρουση τρένων- Δεκάδες τραυματίες και εγκλωβισμένοι

29 νεκροί και 85 τραυματίες ο μέχρι τώρα ανεπίσημος απολογισμός της σύγκρουσης των τρένων. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Πυροσβεστικής έχουν ανασυρθεί 26 νεκροί, αλλά ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί καθώς συνεχίζεται ο απεγκλωβισμός από τα συντρίμμια. 

Συναγερμός έχει σημάνει στις Αρχές εξαιτίας τραγικού δυστυχήματος που σημειώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης με επιβατική αμαξοστοιχία που συγκρούστηκε, κατά πληροφορίες, με εμπορική αμαξοστοιχία έξω από τη Λάρισα και στη συνέχεια εκτροχιάστηκε.

Το ατύχημα σημειώθηκε λίγο μετά τις 23:00, στο ύψος του Ευαγγελισμού, κοντά στα Τέμπη. Το τρένο εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα και είχε αναχωρήσει στις 19:22.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον εικοσι-εννέα  νεκρούς και δεκάδες εγκλωβισμένους και σοβαρά τραυματίες. Επισήμως, ο αριθμός των νεκρών δεν επιβεβαιώνεται διότι είναι σε εξέλιξη η επιχείρηση διάσωσης των εγκλωβισμένων και περίθαλψης των τραυματιών.

Νεκροί και οι τρεις μηχανοδηγοί της εμπορικής αμαξοστοιχίας.

Εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί καθώς συνολικά επέβαιναν 350 επιβάτες. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική οι περισσότεροι επιβάτες (περίπου 270) έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο.
Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της Αστυνομίας αλλά και της Πυροσβεστικής, προκειμένου να συνδράμουν στον απεγκλωβισμό των επιβατών. Πιο συγκεκριμένα, επιχειρούν 40 πυροσβέστες με 17 οχήματα. Δεκάδες ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ  και γιατροί συμμετέχουν στην επιχείρηση διάσωσης.
Μετά από εντολή του Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας άνοιξαν τα επείγοντα του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας για να παραλάβουν τους τραυματίες, κάποιοι εκ των οποίων μεταφέρονται και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. Επιπρόσθετα, σε επιφυλακή για να υποδεχθεί τυχόν τραυματίες βρίσκεται και το νοσοκομείο Κατερίνης.

 

Βαγόνια τυλίχθηκαν στις φλόγες. Από τη σφοδρότητα της σύγκρουσης τμήμα του τρένου μεταμορφώθηκε σε άμορφη μάζα σιδερικών. Η σύγκρουση ήταν τόσο σφοδρή που άνθρωποι εκσφενδονίστηκαν από τα βαγόνια. Μάλιστα αυτήν την ώρα οι άνδρες της Πυροσβεστικής, της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΜΑΚ, αναζητούν ανθρώπους στα παρακείμενα χωράφια.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας έχουν μεταφερθεί μέχρι στιγμής οκτώ άτομα, ενώ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο άλλα δέκα, ο ένας διασωληνώθηκε.

Στη σφοδρότητα της σύγκρουσης που ήταν μετωπική όπως εξήγησε, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός.

«Τα βαγόνια 1 και 2 δεν υπάρχουν… έχουν μείνει οι ρόδες… Θα είναι μεγάλος ο αριθμός των νεκρών» είπε μεταξύ άλλων, θέλοντας να δείξει το μέγεθος της τραγωδίας.

Ο κ. Αγοραστός βρίσκεται από τις πρώτες στιγμές της τραγωδίας στο σημείο της σύγκρουσης.

 

Με το φόβο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό της, μία νεαρή επιβάτιδα της αμαξοστοιχίας που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Λάρισα και συγκρούστηκε με άλλη στο ύψος των Τεμπών, μιλά στον δημοσιογράφο του onlarissa.gr Θοδωρή Τσέτσιλα για το συμβάν.

“Είχαμε σταματήσει, θα είχαμε μία ώρα καθυστέρηση γιατί ήταν μπροστά άλλο τρένο….” λέει σοκαρισμένη.

«Ακούστηκε ένα μπαμ… τι να πω δεν ξέρω… δεν μπορώ να καταλάβω τι έγινε… το τρένο ήταν γεμάτο…» λέει άλλος επιβάτης.

Συγκλονιστική είναι και η μαρτυρία επιβάτη που βρισκόταν στο 6ο βαγόνι της αμαξοστοιχίας που συγκρούστηκε και ο οποίος προσπάθησε να βγάλει από το τρένο όσους περισσότερους μπρουσε.

«Βρισκόμουν στο βαγόνι 6. Το νιώσαμε σαν σεισμό. Στο βαγόνι μου χτύπησε μόνο μια γυναίκα. Προσπάθησα να βγάλω όσους περισσότερους μπορούσα, ήταν ένα κοριτσάκι 6 μηνών που ευτυχώς έμαθα ότι βγήκε ζωντανό, έβγαλα όσους περισσότερους μπορούσα. Με έχει πιάσει ταραχή. Συγκρούστηκε το βαγόνι 2 που είναι η καφετέρια. Δεν μπόρεσα να περάσω πιο μπροστά γιατί τα συντρίμμια φλέγονταν».

 

Αν και είναι ακόμη νωρίς να φωτιστούν τα αίτια του δυστυχήματος, οι πρώτες πληροφορίες από τεχνικούς του Σιδηροδρόμου αναφέρουν ως προβληματικό στοιχείο του δικτύου την έλλειψη της φωτοσήμανσης, στοιχείο στο οποίο αποδίδουν και τη μετωπική σύγκρουση των τρένων.

Τα συνεχή προβλήματα της Hellenic Train

Η εταιρεία αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα με τις αμαξοστοιχίες της τόσο σήμερα, όσο και της προηγούμενες μέρες.
Το μεσημέρι της Τρίτης υπήρξε σημαντική καθυστέρηση στην αμαξοστοιχία Inter City (IC) 56 που χρειάστηκε να παραμείνει στο σταθμό του Παλαιοφαρσάλου, λόγω τεχνικού προβλήματος καλωδίου ηλεκτροκίνησης.

Μάλιστα το πρόβλημα οδήγησε την εταιρεία να ανακοινώσει πως το δρομολόγιο του Inter City (IC) 56 (Αθήνα – Θεσσαλονίκη-με ώρα αναχώρησης 13:22) θα πραγματοποιηθεί με λεωφορεία από τον Παλαιοφάρσαλο για τη Λάρισα, την Κατερίνη, το Πλατύ και τη Θεσσαλονίκη.

Πριν από λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 23 Φεβρουαρίου η αμαξοστοιχία Inter City 62 που συγκρούστηκε μετωπικά με την εμπορική αμαξοστοιχία λόγω πυρκαγιάς πλησίον της γραμμής, είχε ακινητοποιηθεί στην Οινόη, έπειτα από εντολή της πυροσβεστικής και αναχώρησε με 82 λεπτά καθυστέρηση, ενω την ίδια ημέρα η αμαξοστοιχία IC55 είχε ακινητοποιηθεί κοντά στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Αγγειών, λόγω τεχνικού προβλήματος και αναχώρησε με 96 λεπτά καθυστέρηση.

Μέσα στον Φεβρουάριο τεχνικά προβλήματα αντιμετώπισαν και άλλες αμαξοστοιχίες όπως η η αμαξοστοιχία Inter City 52 (Αθήνα – Θεσσαλονίκη ) , η Inter City 58 , η Inter City 53 (Θεσσαλονίκη – Αθήνα), ενώ αρκετές ήταν και οι καθυστερήσεις δρομολογίων.

Σχετικά Άρθρα

Ο Μεντβέντεφ απειλεί να μετατρέψει το Κίεβο σε διαλυμένη περιοχή

otavoice

Κίεβο: Συντρίμμια μη επανδρωμένου αεροσκάφους έπεσαν σε δημοτικό κτίριο

otavoice

Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού: Τι γιορτάζουμε σήμερα 14 Σεπτεμβρίου

otavoice

Βούτσιτς: Ζητά εκλογές στο βορρά του Κοσόβου και επιστροφή των Σέρβων στους θεσμούς

otavoice

Mπάιντεν: «Ο Πούτιν δεν θα επικρατήσει στον πόλεμο με την Ουκρανία»

otavoice

Βραζιλία: Δεκάδες χιλιάδες εστίες πυρκαγιάς μαίνονται στη χώρα

otavoice