OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Reuters: Επίθεση σε αυτοκινητοπομπή Γάλλων υπηκόων, στο Σουδάν

ΧΑΡΤΟΥΜ, 23 Απριλίου (Reuters) – Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι οι ειδικές δυνάμεις τους βοήθησαν το προσωπικό της πρεσβείας να φύγει από το Σουδάν, αλλά οι εκκενώσεις από ορισμένες άλλες χώρες φάνηκε να αντιμετωπίζουν προβλήματα την Κυριακή εν μέσω μαχών μεταξύ αντίπαλων στρατιωτικών φατριών που έχουν προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση.

Η έκρηξη των συγκρούσεων πριν από οκτώ ημέρες μεταξύ του στρατού και της παραστρατιωτικής ομάδας Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) έχει σκοτώσει εκατοντάδες αμάχους και έχει παγιδεύσει πολλές χιλιάδες στα σπίτια τους.

Ζωντανές τηλεοπτικές ροές την Κυριακή έδειξαν πυκνό καπνό να κρέμεται πάνω από την πρωτεύουσα Χαρτούμ με πυροβολισμούς να ηχούν σε ορισμένες περιοχές, είπε δημοσιογράφος του Reuters, καθώς Σουδανοί πολίτες προσπαθούσαν να φύγουν και ξένες χώρες προσπάθησαν να αποσύρουν τους ανθρώπους τους.

Οι αντιμαχόμενες πλευρές αλληλοκατηγορήθηκαν ότι επιτέθηκαν σε αυτοκινητοπομπή Γάλλων υπηκόων, αναφέροντας και οι δύο ότι ένας Γάλλος τραυματίστηκε. Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, το οποίο είχε δηλώσει νωρίτερα ότι εκκενώνει διπλωματικό προσωπικό και πολίτες, δεν σχολίασε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τουλάχιστον 21 Έλληνες παραμένουν στη γαλλική πρεσβεία στο Σουδάν και δεν έχουν αναχωρήσει.

Ο στρατός κατηγόρησε επίσης την RSF ότι επιτέθηκε και λεηλάτησε μια νηοπομπή του Κατάρ που κατευθυνόταν προς το Πορτ Σουδάν. Η Ντόχα δεν εξέδωσε καμία άμεση δήλωση για οποιοδήποτε περιστατικό.

Η Αίγυπτος είπε ότι ένα μέλος της αποστολής της στο Σουδάν τραυματίστηκε από πυροβολισμό, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε ότι οι ΗΠΑ ανέστειλαν προσωρινά τις επιχειρήσεις στην πρεσβεία τους στο Χαρτούμ, αλλά παρέμειναν προσηλωμένοι στον σουδανικό λαό, επαναλαμβάνοντας εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός.

«Τα εμπόλεμα μέρη πρέπει να εφαρμόσουν μια άμεση και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός, να επιτρέψουν την απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση και να σεβαστούν τη βούληση του λαού του Σουδάν», είπε ο Μπάιντεν σε δήλωση.

Οι μάχες ξέσπασαν στο Χαρτούμ, μαζί με τις γειτονικές αδελφές πόλεις Ομντουρμάν και Μπαχρί, και άλλα μέρη της χώρας στις 15 Απριλίου, τέσσερα χρόνια μετά την ανατροπή του μακροχρόνιου αυταρχικού Ομάρ αλ Μπασίρ κατά τη διάρκεια μιας λαϊκής εξέγερσης.

Ο στρατός και οι RSF οργάνωσαν από κοινού πραξικόπημα το 2021, αλλά διέκοψαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για ένα σχέδιο σχηματισμού πολιτικής κυβέρνησης και ενσωμάτωσης των RSF στις ένοπλες δυνάμεις.

Σχετικά Άρθρα

ΗΠΑ: Η τηλεμαχία στο ABC για τις προεδρικές εκλογές είχε 57,5 εκατ. τηλεθεατές

otavoice

Μπάιντεν, Τραμπ και Χάρις συναντήθηκαν για την επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου

otavoice

Ερντογάν: Κάλεσε τη Ρωσία να επιστρέψει την Κριμαία στην Ουκρανία

otavoice

Κίεβο: Προειδοποίηση αεροπορικής επιδρομής κατά την επίσκεψη Μπλίνκεν και Λάμι

otavoice

Συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη με τον Καγκελάριο της Αυστρίας Karl Nehammer

otavoice

Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στον Πλατανιά – Εκκενώθηκαν προληπτικά ξενοδοχεία

otavoice