OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Έντονες αντιδράσεις- Η Αρμενία έτοιμη να αναγνωρίσει κυριαρχία του Αζερμπαιτζάν στο Αρτσάχ

Σοκάρει η είδηση πως η αρμενική κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναγνωρίσει κυριαρχικά δικαιώματα των εισβολέων Αζέρων στην αυτόνομη δημοκρατία του Αρτσάχ, μετά από όσες θηριωδίες με χιλιάδες θύματα έχουν καταγραφεί από το 2020 και συνεχίζονται σήμερα με τον εγκληματικό στρατιωτικό αποκλεισμό 120.000 κατοίκων στην διαμελισμένη περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Χθες ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν είπε ότι η Αρμενία είναι έτοιμη να αναγνωρίσει την εδαφική ακεραιότητα του Αζερμπαϊτζάν 86.600 km2, η οποία περιλαμβάνει το Ναγκόρνο Καραμπάχ, αλλά τα δικαιώματα και η ασφάλεια των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ πρέπει να συζητηθούν μέσω του διαλόγου Μπακού-Στεπανακέρτ.

 

Έντονες αντιδράσεις στο Αρτσάχ και στην Αρμενία

Το Κοινοβούλιο του Αρτσάχ κήρυξε ομόφωνα απαράδεκτη την αναγνώριση του Αρτσάχ ως εδάφους του Αζερμπαϊτζάν. Κατά τη διάρκεια μιας έκτακτης συνεδρίασης, αντιτάχθηκαν στην πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, ο οποίος επιβεβαίωσε την προθυμία του να ενσωματώσει το Αρτσάχ στο Αζερμπαϊτζάν.
Η δέσμευση του Πασινιάν παραβιάζει βασικές διατάξεις της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας και του Συντάγματος της Αρμενίας σχετικά με το Αρτσάχ. Το καθεστώς του Αρτσάχ καθορίστηκε με δήλωση του λαού και δεν μπορεί να ανακληθεί.
Η Εθνοσυνέλευση του Αρτσάχ προτρέπει τους Αρμένιους να αποτρέψουν επιβλαβείς ενέργειες που θα οδηγούσαν στην απώλεια του αρμενικού κράτους. Καλούν επίσης τους πρώην και νυν προέδρους να καταδικάσουν τη δήλωση Πασινιάν.

Οι πρώην πρόεδροι του Ναγκόρνο Καραμπάχ, Arkady Ghukasyan και Μπάκο ΣΑΧΑΚΙΑΝ, έκαναν την ακόλουθη σκληρή δήλωση, καταγγέλλοντας την πολιτική της σημερινής ηγεσίας του Γερεβάν.

«Η συμπεριφορά και η θέση των σημερινών αρχών της Δημοκρατίας της Αρμενίας, με βάση τη λογική της άνευ όρων υποταγής στις επιθυμίες του Αζερμπαϊτζάν σε θέματα μοιραία για τον λαό του Αρτσάχ, είναι απαράδεκτες.

Τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει πολλά ακατανόητα βήματα από τις αρχές της RA για να αμφισβητηθεί η κρατική υπόσταση του Αρτσάχ. Μέσω των καναλιών που έχουμε στη διάθεσή μας, προσπαθήσαμε να προειδοποιήσουμε για τις καταστροφικές συνέπειες μιας τέτοιας συμπεριφοράς.

Λυπούμαστε που οι προειδοποιήσεις μας δεν είχαν απογοητευτικό αποτέλεσμα. Λόγω πολυάριθμων αποτυχιών, σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αποτυχημένες διαπραγματεύσεις, έναν καταστροφικό πόλεμο και τώρα τον εξαναγκασμό να εκπληρώσουμε όλες τις απαιτήσεις και τις ιδιοτροπίες του εχθρού.

Για πολύ καιρό, προσπαθήσαμε να παραμείνουμε πιστοί στην παράδοση που διαμορφώθηκε από τις πολιτικές ελίτ των δύο αρμενικών δημοκρατιών, ότι η μη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις του άλλου θεωρούνταν εκδήλωση πολιτικής ορθότητας. Ωστόσο, αυτό που εκφράστηκε σήμερα από τον σημερινό πρωθυπουργό της Αρμενίας, κλόνισαν τα θεμέλια του αρμενικού κρατισμού, παραβιάζοντας ιδιαίτερα την υποχρέωση να είσαι υπερασπιστής των δικαιωμάτων όλων των Αρμενίων.

Χάρη στον αιωνόβιο αγώνα των προγόνων μας και στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του Αρτσάχ που σχηματίστηκε σε αυτή τη βάση, αναδύθηκε μια νέα ποιότητα εθνικής αξιοπρέπειας, την οποία κανείς δεν έχει δικαίωμα να υποβαθμίσει, ανεξάρτητα από τη θέση και τη θέση του.

Κανείς δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να αποφασίζει για το μέλλον μας και των παιδιών μας. Η Αρτσάχ δεν αποδέχτηκε και δεν θα δεχτεί τις προσεγγίσεις που παρουσίασε σήμερα ο Πρωθυπουργός της Ρουμανίας και, όπως πολέμησε πριν, θα αγωνιστεί τώρα με όλα τα δυνατά μέσα για το δικαίωμα να ζήσει με αξιοπρέπεια στην πατρίδα της.

Πιστεύουμε ότι, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, σήμερα όλοι οι Αρμένιοι θα σταθούν στο πλευρό του λαού του Αρτσάχ».

Ο δεύτερος πρόεδρος της Δημοκρατίας του Αρτσάχ , Arkady Ghukasyan

Ο τρίτος πρόεδρος της Δημοκρατίας του Αρτσάχ, Μπάκο ΣΑΧΑΚΙΑΝ

Αντιδράσεις και από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα της Αρμενίας και τον πρόεδρο  Σερζ Σαρκισιάν:

«Η απαίτηση απάντησης από εμένα μετά τη σημερινή άμεση και ωμή δήλωση του συνθηκάριου που κατέχει την έδρα του Αρμένιου πρωθυπουργού να αναγνωρίσει το Αρτσάχ ως μέρος του Αζερμπαϊτζάν είναι απλώς ακατανόητο, αν όχι προσβλητικό.

Συνεχώς, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων πέντε ετών, έχω ανακοινώσει σε όλες τις πιθανές περιπτώσεις ότι το Αρτσάχ δεν θα είναι μέρος του Αζερμπαϊτζάν. Εγώ και η πολιτική δύναμη υπό την ηγεσία μου, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα της Αρμενίας, σε όλες μας τις ανακοινώσεις, τις ομιλίες και τα μηνύματά μας τονίζουμε και ανακοινώνουμε συνεχώς τις αρχές μας προσεγγίσεις στο ζήτημα του Αρτσάχ, δηλώνοντας σημείο προς σημείο τις θέσεις μας σε αυτό το ζωτικής σημασίας για εμάς ζήτημα. , καθώς και τα καταστροφικά βήματα των ηγεμόνων της Αρμενίας. Δεν υπόκεινται σε καμία αλλαγή. Μιλήσαμε, πολεμήσαμε και συνεχίζουμε να παλεύουμε, όσο κι αν συκοφαντηθήκαμε, απαξιωθήκαμε, στοχοποιηθήκαμε, μη ακούγοντας τους συναγερμούς και τις προειδοποιήσεις μας.

Αν κάποιοι τώρα ξαφνικά «αιφνιδιάζονται από το απροσδόκητο» και απαιτούν μια νέα δήλωση από εμένα, είναι τουλάχιστον απορίας άξιο.

Ήμουν και σίγουρα συνεχίζω να είμαι δίπλα στα αδέρφια μου στο Αρτσάχ, πιστός στον όρκο που έδωσα μπροστά στους τάφους των συμπολεμιστών μου, να μην αφήσω ημιτελές το κοινό έργο»,

Καταδικάζει η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος

Η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος δηλώνει σε κάθε περίσταση ότι υποστηρίζει τη βούληση του λαού της Δημοκρατίας του Αρτσάχ για αυτοδιάθεση, καταδικάζοντας τη δήλωση του πρωθυπουργού της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, ο οποίος δεν έχει καμία νομική εξουσία να αποφασίζει το μέλλον της Δημοκρατίας του Αρτσάχ και του λαού του. Στις 10 Δεκεμβρίου 1991,το Αρτσάχ έχει ήδη εκφράσει τη συλλογική του βούληση για κυριαρχία μέσω δημοψηφίσματος και το Ανώτατο Συμβούλιο της Δημοκρατίας της Αρμενίας, στις 8 Ιουλίου 1992, τόνισε εκ νέου την κυριαρχία του Αρτσάχ.

 

Η κυβέρνηση της Αρμενίας διαβουλεύεται με τις αρχές του Ναγκόρνο Καραμπάχ (Αρτσάχ) πριν και μετά από κάθε διαπραγμάτευση με το Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε σήμερα ο βουλευτής Artur Hovhannisyan που εκπροσωπεί το κυβερνών κόμμα Πολιτικό Συμβόλαιο.

«Για την ιστορία, πριν και μετά από κάθε διαπραγμάτευση πραγματοποιούμε διαβουλεύσεις με τις αρχές του Αρτσάχ, και οι αρχές του Αρτσάχ γνώριζαν πάντα τα πάντα», είπε ο Χοβανισιάν στους δημοσιογράφους.

«Όσον αφορά τις δηλώσεις του Κοινοβουλίου του Αρτσάχ, καταλαβαίνουμε ότι το κοινοβούλιο είναι ένα αντιπροσωπευτικό όργανο που αποτελείται από διαφορετικές πολιτικές οντότητες και θεωρώ ότι οι διάφορες δηλώσεις είναι πολύ φυσιολογικές», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην τελευταία δήλωση του Κοινοβουλίου του Αρτσάχ. επικρίνοντας τον πρωθυπουργό Πασινιάν για τα σχόλιά του στις 22 Μαΐου ότι η Αρμενία είναι έτοιμη να αναγνωρίσει την εδαφική ακεραιότητα του Αζερμπαϊτζάν μήκους 86.600 km2 που περιλαμβάνει το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο νομοθέτης σημείωσε ότι στόχος των αρμενικών αρχών είναι να διασφαλίσουν τα 29.800 τετραγωνικά χιλιόμετρα κυρίαρχης, διεθνώς αναγνωρισμένης επικράτειας της Αρμενίας και να εξασφαλίσουν τα δικαιώματα και την ασφάλεια των Αρμενίων που ζουν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Οι συμπατριώτες μας που ζουν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ πρέπει να ζουν στη γη τους με ασφάλεια και να ασκούν τα δικαιώματά τους. Βλέπουμε αυτόν τον δρόμο μέσω του διαλόγου Μπακού-Στεπανακέρτ στο πλαίσιο διεθνών μηχανισμών, όπου ο λαός του Αρτσάχ – όπως εκφράστηκε από τους νομοθέτες χθες στο κοινοβούλιο του Αρτσάχ – μπορεί να ασκήσει το δικαίωμά του στην αυτοδιάθεση και όλα τα άλλα δικαιώματα, ενώ η Δημοκρατία της Αρμενίας θα υποστηρίξει συμπατριώτες του Αρτσάχ μέσω όλων των διπλωματικών οδών σε αυτό το θέμα», είπε ο Hovhannisyan.

 

Σχετικά Άρθρα

Συνεχίζεται η ουκρανική προέλαση στο Κουρσκ

otavoice

Προειδοποιεί την Ευρώπη ο ΠΟΥ: Αναμένονται περισσότερα κρούσματα «ευλογιάς των πιθήκων»

otavoice

Η Ρωσία απομάκρυνε εσπευσμένα χιλιάδες κατοίκους από την περιφέρεια Κουρσκ

otavoice

Με κατάνυξη και λαμπρότητα ο εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου – Επίκεντρο η Τήνος

otavoice

Mpox: Ο ΠΟΥ κηρύσσει το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού διεθνώς

otavoice

Δεκαπενταύγουστο με 40άρια και ισχυρά μελτέμια – Η πρόγνωση ανά περιοχή

otavoice