OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Σκληρές μάχες μεταξύ Ρώσων στρατιωτών και μισθοφόρων της Wagner στην Βορόνεζ

Κλιμακώνεται η ένταση στη Ρωσία, μετά την εξέγερση του Γεβγκένι Πριγκόζιν και της μισθοφορικής ομάδας, Wagner.

Ο ρωσικός στρατός διεξάγει επιχειρήσεις “μάχης” στην περιφέρεια Βορονέζ, που βρίσκεται στα σύνορα με την Ουκρανία σε απόσταση περίπου 600 χιλιομέτρων νότια της Μόσχας, στο πλαίσιο του καθεστώτος αντιτρομοκρατικής επιχείρησης που επιβλήθηκε, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

«Στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης στο έδαφος της περιφέρειας Βορονέζ, οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας διεξάγουν τις απαραίτητες ενέργειες επιχειρήσεων και μάχης”, διευκρίνισε σε ανάρτησή του στο Telegram ο περιφερειάρχης της Αλεξάντερ Γκούσεφ.

Στις φλόγες δεξαμενή καυσίμων στην Βορόνεζ

Ο κυβερνήτης της ρωσικής περιφέρειας Βορόνεζ δήλωσε ότι οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης προσπαθούν να κατασβήσουν τις φλόγες που ξέσπασαν σε μια δεξαμενή καυσίμων σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαίου. Περισσότεροι από 100 πυροσβέστες και 30 μονάδες έχουν αναπτυχθεί στο σημείο, δήλωσε ο περιφερειάρχης Αλεξάντερ Γκούσεφ.

Μια στρατιωτική φάλαγγα οχημάτων της Wagner πέρασε από τη ρωσική πόλη Βορόνεζ, δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας του Reuters. Ένα από τα οχήματα ήταν ένα φορτηγό με επίπεδη επιφάνεια που μετέφερε ένα άρμα μάχης.

Ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα άνοιξαν πυρ εναντίον στρατιωτικής φάλλαγας της Wagner στον αυτοκινητόδρομο M-4, έξω από την ρωσική πόλη Βορόνεζ, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα του Reuters.

O αυτοκινητόδρομοw M-4 συνδέει την πρωτεύουσα Μόσχα με περιοχές της νότιας Ρωσίας οι οποίες γειτονεύουν με την Ουκρανία.

 

 

 

Νωρίτερα, ρωσική πηγή ασφαλείας είχε δηλώσει επίσης στο Reuters ότι οι μαχητές της Wagner έθεσαν υπό τον έλεγχό τους στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην πόλη Βορονέζ. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει από ανεξάρτητες πηγές την πληροφορία αυτή. Η Βορονέζ βρίσκεται στα μέσα της απόστασης ανάμεσα στη Μόσχα και την πόλη Ροστόφ, στη νότια Ρωσία, όπου η Wagner δήλωνε νωρίς σήμερα το πρωί ότι έθεσε υπό τον έλεγχό της στρατιωτικές υποδομές.

 

 Πώς αντιδρούν οι Ευρωπαίοι στην εξέγερση Πριγκόζιν

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,  Σαρλ Μισέλ, ανέφερε ότι η κατάσταση στη Ρωσία «είναι ξεκάθαρα εσωτερικό ζήτημα» αυτής της χώρας και ότι η υποστήριξη προς την Ουκρανία και τον Πρόεδρο Β. Ζελένσκι θα παραμείνει αμετάβλητη

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, βρίσκεται σε επαφή με τους Ευρωπαίους ηγέτες και τους εταίρους της G7 μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Ρωσία και ανέφερε με ανάρτησή του στο τουίτερ:

«Παρακολουθώντας στενά την κατάσταση στη Ρωσία καθώς εξελίσσεται. Είμαστε σε επαφή με τους Ευρωπαίους ηγέτες και τους εταίρους της G7. Αυτό είναι ξεκάθαρα ένα εσωτερικό ρωσικό ζήτημα. Η υποστήριξή μας για την Ουκρανία και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι ακλόνητη».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας προειδοποιεί για κίνδυνο πρόκλησης ταραχών στη Ρωσία ενώ η κυβέρνηση της Βρετανίας συνιστά στους πολίτες να αποφεύγονται όλα τα ταξίδια στη Ρωσία.

«Υπάρχουν πληροφορίες για στρατιωτικές εντάσεις στην περιφέρεια του Ροστόφ και κίνδυνος περαιτέρω ταραχών στη χώρα. Επιπροσθέτως υπάρχει έλλειψη επιλογών διαθέσιμων πτήσεων για επιστροφή στη Βρετανία», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας.

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι ανέφερε σήμερα ότι η ανταρσία του Γεβγκένι Πριγκόζιν δείχνει ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία γυρίζει μπούμερανγκ στο Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Μελόνι «παρακολουθεί στενά την εξέλιξη των γεγονότων στη Ρωσία, τα οποία δείχνουν πως η επιθετικότητά της Μόσχας κατά της Ουκρανίας προκαλεί αστάθεια στο εσωτερικό της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ανέφερε σε μία ανακοίνωσή του το γραφείο της Ιταλίδας πρωθυπουργού.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική προεδρία.

«Παραμένουμε επικεντρωμένοι στην υποστήριξη στην Ουκρανία», προσθέτει το Μέγαρο των Ηλυσίων σε ανακοίνωσή του.

Σχετικά Άρθρα

Κύπρος – ΗΠΑ: Υπέγραψαν Οδικό Χάρτη Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας

otavoice

«Σχέδιο Μάρσαλ» για την ΕΕ προτείνει ο Μάριο Ντράγκι

otavoice

H εξειδίκευση των οικονομικών εξαγγελιών του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

otavoice

Ρωσία: Δεν αρνείται ότι προμηθεύτηκε βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν

otavoice

Ιράν: Στο Ιράκ η πρώτη επίσκεψη στο εξωτερικό του νέου προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν

otavoice

Μαρόκο: Τουλάχιστον 11 νεκροί από πλημμύρες στο νότο

otavoice