OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Εξέγερση στη Γαλλία: Μια ακόμη νύχτα χάους- Σήμερα η κηδεία του 17χρονου Ναέλ

Ένα τεράστιο κύμα διαμαρτυριών σαρώνει τη Γαλλία μετά την εν ψυχρώ εκτέλεση του 17χρονου Ναέλ με καταγωγή από την Αλγερία, από πυρά αστυνομικού και τον θάνατο δύο ακόμη ανθρώπων. Η εκτέλεση του νεαρού από αστυνομικό αποτελεί θρυαλλίδα βίαιων ταραχών που φέρνουν τη Γαλλία ένα βήμα πριν τη κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κάτι που ήδη έχει συζητηθεί από χθες.

Η κηδεία του Ναέλ θα γίνει σήμερα, Σάββατο 1/7, δήλωσε την Παρασκευή ο Πατρίκ Ζαρί, δήμαρχος της Ναντέρ, από όπου καταγόταν ο 17χρονος Γάλλος Ναέλ. «Πρέπει να συνεχίσουμε να περιβάλλουμε αυτή την οικογένεια, αυτή τη μητέρα που θα θάψει το παιδί της», είπε ο Ζαρί μιλώντας σε μέσα ενημέρωσης της Γαλλίας, ενώ απαγόρευση των διαδηλώσεων σε ορισμένες πόλεις και ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις συνθέτουν τη νέα «κανονικότητα» της γαλλικής κοινωνίας τα τελευταία 24ωρα.

Το γύρο του κόσμου, έκαναν σκηνές με ανθρώπους να πυροποπολούν δεκάδες οχήματα, να καταστρέφουν καταστήματα, ενώ ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας συγκρούστηκαν άγρια με διαδηλωτές. Χθες στη Βέρεια Γαλλία  σκοτώθηκε νεαρός άνδρας που πήδηξε από κτίριο προσπαθώντας να αποφύγει τα επεισόδια.

Οι αναταραχές προκάλεσαν την αντίδραση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος πραγματοποίησε έκτακτη συνάντηση με υπουργούς, καθώς προσπαθεί, μετά και τους χορούς στον Ελτον Τζον να δει το πρόβλημα που ο ίδιος άναψε.

Από την Παρασκευή έχουν επιστρατευτεί 45.000 αστυνομικοί, ενώ αναπτύχθηκαν και τεθωρακισμένα της αστυνομίας.

Μέχρις τώρα 1.311 άνθρωποι συνελήφθησαν και περισσότεροι από 200 αστυνομικοί τραυματίστηκαν. Σχεδόν 200 κυβερνητικά κτίρια έχουν βανδαλιστεί, συμπεριλαμβανομένων αστυνομικών τμημάτων, δημαρχείων και σχολείων.

Ο Μακρόν συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με υπουργούς για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «απαράδεκτη» και «αδικαιολόγητη».

Ο Γάλλος πρόεδρος διέκοψε τη συμμετοχή του στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες και επέστρεψε στο Παρίσι.

Είπε ότι το ένα τρίτο των 1.000 και πλέον ανθρώπων που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν νέοι, σε ορισμένες περιπτώσεις «πολύ νέοι» και κάλεσε τους γονείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους και «να τους κρατήσουν στο σπίτι». Ο Μακρόν κάλεσε τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης να βοηθήσουν στην καταστολή των διαδηλώσεων, ζητώντας από το TikTok και το Snapchat να αποσύρουν το «πιο ευαίσθητο περιεχόμενο» και να εντοπίσουν τους χρήστες που χρησιμοποιούν «τα κοινωνικά δίκτυα για να καλέσουν σε διατάραξη της τάξης ή να εντείνουν τη βία».

Ανακοίνωσε επίσης την απαγόρευση όλων των «εκδηλώσεων μεγάλης κλίμακας» στη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένων των «εορταστικών εκδηλώσεων και των πολυάριθμων συγκεντρώσεων».

 

Σχετικά Άρθρα

Ιταλία: Κακοκαιρία με πλημμύρες και πτώση της θερμοκρασίας

otavoice

Σ. Φάμελλος: Ανάγκη για νέα πολιτική πρόταση στον ΣΥΡΙΖΑ – Δεν υπάρχουν κουκουλοφόροι

otavoice

Χ. Δούκας: Ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ απέδειξε πόσο αποκομμένος είναι από την πραγματικότητα

otavoice

Βελόπουλος: Στο ίδιο έργο θεατές- Κυβέρνηση και ΜΜΕ εναντίον σου λαέ

otavoice

Νέες εκλογές για Πρόεδρο στον ΣΥΡΙΖΑ: Πέρασε η πρόταση μομφής κατά του Στ. Κασσελάκη

otavoice

88η ΔΕΘ- Live η συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη

otavoice