OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Πέντε από τα οκτώ κόμματα λένε «Ναι» στο ν/σ για την ψήφο των αποδήμων

Πέντε από τα οκτώ κόμματα της Βουλής θετικά στο νομοσχέδιο – ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Ελληνική λύση δήλωσαν αντίθεση.

Ευρύτατη πλειοψηφία 220 βουλευτών για την ψήφιση του νομοσχεδίου που αίρει τα εμπόδια στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού διαφάνηκε στην Βουλή από τις αρχικές τοποθετήσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Κατά την πρώτη ανάγνωση των προωθούμενων ρυθμίσεων στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής οι εισηγητές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, των Σπαρτιατών, της Νίκης και της Πλεύσης Ελευθερίας

Από την άλλη πλευρά ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ επέμειναν στην άποψη της διατήρησης των προϋποθέσεων που κατά την άποψή τους διασφαλίζουν ότι θα διευκολυνθούν για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος μόνο οι απόδημοι που διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με την πατρίδα.

Στην συγκεκριμένη άποψη φαίνεται ότι προσχωρεί και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου καθώς αμφισβήτησε την ισοτιμία της ψήφου των απόδημων αν και επιφυλάχθηκε για την στάση που θα κρατήσει στην τελική ψηφοφορία του νομοσχεδίου.

Η συζήτηση ξεκίνησε με την αρχική εισήγηση της Υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως που υπογράμμισε την ευνοϊκή πολιτική συγκυρία για την άρση όλων των εμποδίων στην διαδικασία ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

«Σήμερα είναι μία ιστορική ημέρα καθώς φαίνεται να διαμορφώνεται η απαιτούμενη συναίνεση», ανέφερε η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, μετά τις τοποθετήσεις των εισηγητών και ειδικών αγορητών των κομμάτων επί της αρχής του σχεδίου νόμου «Άρση των περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού» στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής.

Η κ. Κεραμέως, με παρέμβασή της, σχολίασε πως από τη «θετική στάση των κομμάτων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, των Σπαρτιατών, της Νίκης και της Πλεύσης Ελευθερίας στο νομοσχέδιο φαίνεται να διαμορφώνεται η αυξημένη πλειοψηφία των 200 βουλευτών για την ισχύ του νόμου. Είναι μία ιστορική ημέρα για την Ελλάδα. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε πάρα πολύ όλες τις παρατάξεις γι’ αυτό. Θα είμαστε εδώ για να κάνουμε μία ενδελεχή συζήτηση. Θεωρώ μείζονος σημασίας αυτήν την ημέρα, με τη διαμόρφωση αυτής της κοινοβουλευτικής θητείας να υπάρχει μία ιστορική συναίνεση και ευχαριστούμε τα κόμματα για αυτήν τη συνεργασία».

Ο κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξέφρασε την διαφωνία του λέγοντας πως «Η πρόταση για κατάργηση των κριτηρίων γεννά κίνδυνο για τη δημοκρατία, καθώς δημιουργείται συνθήκη υπονόμευσης της αυτοκυβέρνησης του λαού»

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Δουδωνής τόνισε πως «Οι θέσεις μας δεν υπαγορεύονται από την συγκυρία ή από πολιτικό ωφελιμισμό. Οι θέσεις μας στηρίζονται στις πεποιθήσεις και στις αρχές μας και η διευκόλυνση της άσκησης του δικαιώματος των απόδημων είναι θέση αρχής για εμάς. Στην στάθμιση που κάνουμε οι αρχές μας είναι μεγαλύτερες από τις επικοινωνιακές ενέργειες της κυβέρνησης. Εμείς δεν ψηφίζουμε γιατί θεωρούμε ότι έχουμε δεσμευτεί ή μας έχετε στριμώξει. Ψηφίζουμε παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση θέλει να διαμορφώσει μια εικόνα ότι εμείς σερνόμαστε στην ψήφιση».

Την αντίθετη άποψη του ΚΚΕ με τις προωθούμενες ρυθμίσεις εξέφρασε το ΚΚΕ με τον αγορητή Γιάννη Γκιόκα να λέει μεταξύ άλλων πως «οι ρυθμίσεις διαμορφώνουν ένα άλλο εκλογικό σώμα από ψηφοφόρους που δεν έχουν σχέση με την Ελλάδα ή έρχονται μόνο για διακοπές».

 

Σχετικά Άρθρα

Τραυματισμός συνοριοφύλακα στον Έβρο από πυρά αγνώστων από την τουρκική πλευρά

otavoice

Μητσοτάκης: Ο Ελληνισμός δεν θα πάψει να αγωνίζεται μέχρι να επανενωθεί η Κύπρος

otavoice

Microsoft: Το ψηφιακό «βραχυκύκλωμα» επηρέασε 8,5 εκατομμύρια συσκευές Windows

otavoice

Υεμένη: Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στο λιμάνι Χοντέιντα

otavoice

Πυρκαγιά στον Αλμυροπόταμο Ευβοίας- Κοντά σε σπίτια οι φλόγες

otavoice

Πενήντα χρόνια από την εισβολή του «Αττίλα»

otavoice