OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Financial Times: Έγγραφο προαναγγέλλει διεύρυνση της ΕΕ στα Βαλκάνια ως το 2030

Το προσχέδιο της ομιλίας του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στο Στρατηγικό Φόρουμ του Μπλεντ στη Σλοβενία που ξεκινά σήμερα, αναφέρεται σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ένταξης στην ΕΕ για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και την Μολδαβία, όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times.

Κατά την ίδια πηγή, ο κ. Μισέλ πρόκειται να δηλώσει ότι «αν θέλουμε να μας εμπιστεύονται, πρέπει να μιλήσουμε για το χρονοδιάγραμμα. Ενώ προετοιμάζουμε την επόμενη στρατηγική ατζέντα της ΕΕ, πρέπει να θέσουμε έναν σαφή στόχο, πρέπει να είμαστε έτοιμοι για διεύρυνση». Στην κατεύθυνση αυτή, προσδιορίζεται το 2030 το ορόσημο ως το οποίο η ΕΕ θα πρέπει να είναι έτοιμη να δεχθεί νέα μέλη. Στο φόρουμ του Μπλεντ φέτος αναμένεται να παραβρίσκονται στο ακροατήριο οι ηγέτες των υποψήφιων προς ένταξη χωρών, τόσο από τα Δυτικά Βαλκάνια (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Σερβία), όσο και από τα ανατολικά Βαλκάνια (Μολδαβία).

Ο κ. Μισέλ επίσης αναφέρεται και στην Ουκρανία, καθώς υποστηρίζει ότι «τα Δυτικά Βαλκάνια, η Ουκρανία και η Μολδαβία έχουν κοινή ευρωπαϊκή κληρονομιά, ιστορία και μέλλον». Το Κίεβο έχει υπογράψει αίτημα για ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ λίγα 24ωρα μετά την ρωσική εισβολή, τον Φεβρουάριο του 2022. Τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς εγκρίθηκε από την ΕΕ η χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία, μαζί με την αντίστοιχη έγκριση για την Μολδαβία.

Σχετικά Άρθρα

Αιματοκύλισμα στην Χαν Γιουνίς: 70 άτομα σκοτώθηκαν από ισραηλινές επιθέσεις

otavoice

Μαγιόρκα: «Όχι στον υπερτουρισμό» – Χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους

otavoice

«Συναγερμός» για τη λειψυδρία – «Καμπανάκι» για τα αποθέματα νερού στην Αττική

otavoice

Πυρκαγιά στη Βρυσιά Ρόδου – Επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις

otavoice

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε εντολή εκκένωσης μέρους της Χαν Γιουνίς για να επέμβει

otavoice

Μακρόν: Η Γαλλία είναι πολύ περήφανη που φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες

otavoice