OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Η Πάρνηθα στις φλόγες – Το μέτωπο στον Εθνικό Δρυμό – Καίγονται σπίτια στο Μενίδι

Το χειρότερο σενάριο επιβεβαιώθηκε…. Η δασική πυρκαγιά που καίει ανεξέλεγκτη στην Πάρνηθα καταστρέφοντας παρθένο δάσος, λόγω των ισχυρών ανέμων, έφτασε και μπήκε στον Εθνικό Δρυμό. Εικόνες βιβλικής καταστροφής με εκκενώσεις οικισμών, δεκάδες καμένα σπίτια, επιχειρήσεις, εγκαταστάσεις και αυτοκίνητα. 

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το μέτωπο έφτασε στο σημείο που ξεκινά ο Εθνικός Δρυμός και πέρασε μέσα αφού  η μάχη για να μην περάσει στην καρδιά του, δεν επιτεύχθει. Η εικόνα που καταγράφεται στο βίντεο είναι αποκαρδιωτική. Η πυρκαγιά καταστρέφει τον μοναδικό πνεύμονα της Αττικής και θα μιλάμε πλέον για μια ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή. Για την κατάρρευση του οικοσυστήματος του Λεκανοπεδίου Αττικής.

Ο αντιδήμαρχος Αχαρνών Νίκος Ξαγοράρης δήλωσε στην ΕΡΤ ότι η φωτιά μπήκε στον Εθνικό Δρυμό, τονίζοντας ότι πρόκειται για παρθένο δάσος.

Δραματικές οι εξελίξεις τις τελευταίες ώρες. Στις φλόγες έχουν τυλιχθεί σπίτια στην Αγία Παρασκευή στο Μενίδι, σε Άγιο Ιωάννη Ρώσο και Ντάρδιζα. Αγωνιώδεις προσπάθειες των κατοίκων με ότι μέσο έχουν να σώσουν τις περιουσίες τους.

Νωρίτερα εστάλη νέο μήνυμα από το 112 που καλεί όσους βρίσκονται στην περιοχή Αγία Παρασκευή Μενιδίου και Καποτά, να απομακρυνθούν προς το κέντρο του Μενιδίου.

 

Η φωτιά είναι στην περίμετρο του στρατοπέδου Καποτά, ωστόσο σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η κατάσταση ελέγχεται και δεν τίθεται, τουλάχιστον προς το παρόν, θέμα να υπάρξει εκκένωση.

Mάχη με τις φλόγες έδιναν όλη τη διάρκεια της νύχτας ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις στο μεγάλο πύρινο μέτωπο που ξέσπασε χθες (Τρίτη) στην περιοχή της Φυλής προκειμένου η πυρκαγιά να μην κατευθυνθεί προς την κορυφογραμμή της Πάρνηθας.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης στη Φυλή στις παρυφές της Πάρνηθας είναι σε εξέλιξη και κατευθύνεται ανατολικά προς Ντάρδιζα, τον Άγιο Ιωάννη τον Ρώσο και την Αγία Παρασκευή.

Λόγω των ισχυρών ανέμων, παρατηρούνται πολλές αναζωπυρώσεις σε μικρές εστίες, με πυροσβέστες και εθελοντές να επικεντρώνονται στο να μην περάσει η πυρκαγιά στον Δρυμό Πάρνηθας η οποία είναι στα 5 χλμ από το καζίνο.

Έσπασε σε δύο μέτωπα η φωτιά

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κόκκαλης, ανέφερε ότι τα βασικά μέτωπα στη Φυλή είναι δύο, το ένα στη Δεκέλεια και το άλλο στον Άγιο Ιωάννη Ρώσο. Ανέφερε ότι και στις δυο φωτιές έχουν καεί σπίτια.

Εκκενώθηκαν προληπτικά τρία γηροκομεία

Στο Μενίδι (Aχαρνές), στους πρόποδες της Πάρνηθας η κατάσταση λόγω των έντονων ανέμων είναι εξαιρετικά δύσκολη. Ένα πολύ δύσκολο πρωϊνό ξημερώνει με τους κατοίκους να δίνουν μάχη με τις φλόγες προσπαθώντας να προστατεύσουν τις περιουσίες τους.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 ο αντιδήμαρχος Μενιδίου, Στάθης Τοπαλίδης, έκανε γνωστό ότι εκκενώθηκαν τρία γηροκομεία με 150 άτομα, τα οποία προς το παρόν έχουν μεταφεθρεί στο δημαρχείο. Τόνισε ότι η εκκένωση ήταν προληπτική.

Στην Φυλή επιχειρούν 202 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 65 οχήματα, 2 αεροσκάφη, και 5 ελικόπτερα. Επίσης κινητοποιήθηκαν 5 αεροπλάνα και 3 ελικόπτερα. Εθελοντές συμμετέχουν στις προσπάθειες κατάσβεσης με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Συγκεκριμένα διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στους εξής δρόμους:

  • Στην Λεωφόρο Πάρνηθος από το ύψος του «Ermitaz Hall» προς Πάρνηθα
  • Στην Λεωφόρο Φυλής και Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου «Κλειστών» Φυλής

Στην περιοχή της Φυλής ισχύουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

Ειδικότερα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων:

-Από τη συμβολή των οδών Πάρνηθος και Μποσκίζα,

-Από τη συμβολή των οδών Πάρνηθος και Αγίας Παρασκευής,

-Από τη συμβολή των οδών Φιλίας των Λαών και Γαλήνης,

-Από τη συμβολή των οδών Φιλίας των Λαών και Θράκης στις περιοχές των Θρακομακεδόνων και των Αχαρνών.

-Στη λεωφόρο Φυλής και 25ης Μαρτίου,

-Στη λεωφόρο Φυλής από το ύψος του κυκλικού κόμβου πριν την Παναγιά Κανάλα,

-Από την συμβολή των οδών Αγίου Κυπριανού και Θρασυβούλου,

-Από την πλατεία Φυλής,

-Από την Toyota (λόφος Κύριλλου),

-Από το εστιατόριο «Χρυσό Βαρέλι»

Σχετικά Άρθρα

28 ημέρες πυρκαγιά κατακαίει το όρος Όρβηλος- Μηνυτήρια αναφορά του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών

otavoice

Η Ουκρανία κατέλαβε την πόλη Σούτζα, δυνάμεις της εισχώρησαν στη ρωσική επικράτεια

otavoice

Καιρός: Ζέστη και μποφόρ στο Αιγαίο

otavoice

Κλιματική αλλαγή: Το προβλεπόμενο ταξίδι της φτώχειας

otavoice

Καραϊβική: Η τροπική καταιγίδα Ερνέστο μετατρέπεται σε τυφώνα

otavoice

Συνελήφθη ο αρχηγός της κατασκήνωσης, μετά τον θάνατο της 8χρονης σε πισίνα

otavoice