OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Ολοκαύτωμα στην Αττική: Κάηκαν 500.000 στρέμματα 2021-2023, το 33% της δασικής επιφάνειας

Σοκ και ανησυχία προκαλούν τα αποτελέσματα του meteo.gr από την επικαιροποιημένη ανάλυση των καμένων εκτάσεων από τις δασικές πυρκαγιές στην περιφέρεια Αττικής για τα τελευταία επτά χρόνια, δηλαδή από το 2017 έως σήμερα. Μάλιστα σύμφωνα με τα στοιχεία την τελευταία τριετία έχουμε πρωτοφανή έκρηξη σε καμμένες εκτάσεις που ξεπερνάνε τα 500 χιλιάδες στρέμματα.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία, Από το 2017 μέχρι και τις 25 Αυγούστου 2023, 12 μεγάλες πυρκαγιές έχουν κάψει περισσότερα από 600.000 στρέμματα σύμφωνα με τις αναφορές από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus και το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS).

Στην εικόνα αποτυπώνεται η περίμετρος των καμένων εκτάσεων στην Περιφέρεια Αττικής από το 2017 ως σήμερα. Με κόκκινο σημειώνονται οι εκτάσεις που έχουν καεί το 2023 (ως τις 25/8) και με κίτρινα και πορτοκαλί χρώματα οι εκτάσεις που κάηκαν τα προηγούμενα 7 έτη. Με γκρι χρώμα σημειώνεται η ευρύτερη περιοχή του λεκανοπεδίου Αττικής.

Η συνολική επιφάνεια της Περιφέρειας Αττικής (χωρίς την περιοχή της Τροιζηνίας, των νησιών και του Λεκανοπεδίου) είναι 2.500.000 στρέμματα, οπότε τα τελευταία 7 έτη το 25% της συνολικής επιφάνειας έχει καεί από δασικές πυρκαγιές. Στην Περιφέρεια Αττικής η επιφάνεια των δασικών εκτάσεων είναι περίπου 1.230.000 στρέμματα και τα τελευταία 7 χρόνια έχουν καεί 405.000 στρέμματα δάσους, δηλαδή το 33% της επιφάνειας των δασών.

Τα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά και καταμαρτυρούν την πλήρη αποτυχία και αδυναμία του συστήματος Πολιτικής Προστασίας στην Αττική. Τόσο στην πρόληψη, όσο και στην κατάσβεση. Παρόλο τις βαρύγδουπες κατά καιρούς εξαγγελίες και την αναβάθμιση με την ίδρυση υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Να σημειώσουμε πως ειδικοί και επιστήμονες έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για το Λεκανοπέδιο Αττικής μετά από τις ανατριχιαστικές καταγραφές στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα της Αττικής. Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του καθηγητή γεωλογίας και διαχείρισης φυσικών καταστροφών Ευθύμιου Λέκκα, ότι η Αττική δεν θα αντέξει άλλη μεγάλη πυρκαγιά και πως το περιβάλλον έχει υποβαθμιστεί και οι συνέπειες είναι εμφανείς.  «Δεν μπορούμε να χάσουμε άλλο πράσινο στην Αττική. Ήδη είμαστε κάτω από τα όρια». τόνισε

Τα καμένα στρέμματα ανά έτος

Το meteo.gr δημοσιεύει και πίνακα που δείχνει τον αριθμό των καμένων στρεμμάτων ανά έτος από το 2017 έως και σήμερα.

Ειδικότερα, το 2017, στις πυρκαγιές στον Κάλαμο κάηκαν 30.000 στρέμματα.

Το 2018, στις πυρκαγιές στην Κινέτα και το Μάτι κάηκαν 68.800 στρέμματα

Το 2021, στις πυρκαγιές στα Γεράνεια Όρη, τη Βαρυμπόμπη, την Κερατέα και τα Βίλια κάηκαν 253.700 στρέμματα.

Το 2022, 32.600 στρέμματα στη Γλυφάδα και την Πεντέλη έγιναν στάχτη.

Ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά είναι η φετινή. Μέχρι τις 25 Αυγούστου, έχουν καεί 215.600 στρέμματα κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών στον Κουβαρά, τα Δερβενοχώρια και την Πάρνηθα.

Σχετικά Άρθρα

Συνεχίζεται η ουκρανική προέλαση στο Κουρσκ

otavoice

Προειδοποιεί την Ευρώπη ο ΠΟΥ: Αναμένονται περισσότερα κρούσματα «ευλογιάς των πιθήκων»

otavoice

Η Ρωσία απομάκρυνε εσπευσμένα χιλιάδες κατοίκους από την περιφέρεια Κουρσκ

otavoice

Με κατάνυξη και λαμπρότητα ο εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου – Επίκεντρο η Τήνος

otavoice

Mpox: Ο ΠΟΥ κηρύσσει το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού διεθνώς

otavoice

Δεκαπενταύγουστο με 40άρια και ισχυρά μελτέμια – Η πρόγνωση ανά περιοχή

otavoice