OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Εκτεταμένη στρατιωτική επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν στο αποκλεισμένο Αρτσάχ-Διεθνής κατακραυγή

Το εγκληματικό καθεστώς Αλίεφ εξαπέλυσε στρατιωτική επιχείρηση για να ανακαταλάβει τις υπό αποκλεισμό περιοχές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στο νότιο Καύκασο, οι οποίες κατοικούνται από Αρμενίους και συγκροτούν την Δημοκρατία του Αρτσάχ, που έχει αναγνωρίσει η διεθνής κοινότητα.

Οι αρμενικές αρχές, ανέφεραν πως οι Αζέροι βομβαρδίζουν με ρουκέτες και πυροβολικό ολόκληρη την περιοχή κατά μήκος της πρώτης γραμμής.

«Τα στρατεύματά μας δείχνουν επίμονη αντίσταση», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας του Αρτσαχ, προσθέτοντας ότι θα ενημερώνει τακτικά για την κατάσταση. Το Ναγκόρνο Καραμπάχ βρίσκεται σε αποκλεισμό για περισσότερο από εννέα μήνες, στερώντας τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα από 120.000 κατοίκους. Το Αζερμπαϊτζάν με τις πλάτες της Τουρκίας και την ανοχή της Μόσχας, ακολουθεί μια τακτική εθνοκάθαρσης στην περιοχή με στόχο να καταλάβει τα εδάφη και να εκδιώξει τον αρμενικό πληθυσμό.

 

Η πρωτεύουσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, το Στεπανακέρτ και άλλες πόλεις της περιοχής, δέχονται «σφοδρά πυρά», πρόσθεσαν οι αρμενικές αρχές στο θύλακα, λίγο μετά την έναρξη των επιχειρήσεων που χαρακτηρίζονται προκλητικά από το Αζερμπαϊτζάν ως «αντιτρομοκρατικές».

Υπάρχουν πολλά θύματα ως αποτέλεσμα της επίθεσης του Αζερμπαϊτζάν στο Αρτσάχ, πολλές γυναίκες, ηλικιωμένοι και παιδιά και σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν, αναφέρει το  Τμήμα Πληροφοριών του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας του Αρτσάχ.

Μέχρι στιγμής, η ένταση των βομβαρδισμών και των πυρών στη γραμμή επαφής στο Ναγκόρνο Καραμπάχ έχει μειωθεί σημαντικά, ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του Υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας του Αρτσάχ, σε νεότερη ενημέρωση.

Από πληροφορίες, πολλά παιδιά που τραυματίστηκαν από τις εκρήξεις και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, είναι μεταξύ των θυμάτων.

Υπάρχουν πολλά θύματα και τραυματισμοί μεταξύ αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών. Αυτό αναφέρθηκε από το HRD του Αρτσάχ, Gegham Stepanyan.
«Σύμφωνα με τα δεδομένα που συλλέχθηκαν αυτή τη στιγμή υπάρχουν τουλάχιστον 2 θύματα, μεταξύ των οποίων ένα παιδί και 11 τραυματισμοί, συμπεριλαμβανομένων 8 παιδιών που προκλήθηκαν από τις επιθέσεις του Αζερμπαϊτζάν.
Στο στόχαστρο του Αζερμπαϊτζάν κατοικίες στο Στεπανακέρτ», έγραψε.

Ένα από τα θύματα που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επίθεσης από το Αζερμπαϊτζάν στο Αρτσάχ/Ναγκόρνο Καραμπάχ, είναι ο Κόλια Κοτσαριάν, κάτοικος του χωριού Khnatsakh, ο Eduard Hayrumyan, κάτοικος του ίδιου χωριού, έγραψε σχετικά στη σελίδα του στο Facebook.

«Η πρώτη τραγική είδηση από το χωριό μας, το Khnatsakh, στο Αρτσάχ: ο συγγενής μας, Kocharyan Kolya (ο μεγαλύτερος φίλος μας Kolik, αγαπητός σε όλους μας) πέθανε», έγραψε, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στους οικείους του.

Ο Eduard Hayrumyan ενημέρωσε επίσης ότι δύο φίλοι του έχουν τραυματιστεί βαριά.

 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας της Αρμενίας ξεκίνησε συνεδρίαση υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν για την κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας συζητά τις μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις που εξαπέλυσαν οι Ένοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν κατά του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Το Αζερμπαϊτζάν έχει εξαπολύσει μια μεγάλης έκτασης στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Δημοκρατίας του Αρτσάχ (σ.σ.: η ονομασία που δίνουν οι Αρμένιοι στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ)», έγραψε στο Facebook η κυβέρνηση της ανεξάρτητης Δημοκρατίας του Αρτάχ.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ) εξέδωσε ανακοίνωση, αναφέροντας ότι η αποτυχία των διεθνών παραγόντων να άρουν τον αποκλεισμό και να αποτρέψουν τη γενοκτονία στο Αρτσάχ έδωσε το πράσινο φως στο Αζερμπαϊτζάν να εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση εναντίον 120.000 ανθρώπων στο πολιορκημένο Αρτσάχ .

Στη Μόσχα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε πως η Ρωσία είναι σε επαφή με διάφορα μέρη, περιλαμβανομένου του Αζερμπαϊτζάν, αναφορικά με την κατάσταση στο Καραμπάχ. Η Μόσχα θα κάνει σύντομα δήλωση για το θέμα, πρόσθεσε.

Το Κρεμλίνο ανησυχεί για το ξέσπασμα στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου Προέδρου, ανέφερε η ρωσική εφημερίδα Kommersant.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το κύριο πράγμα τώρα είναι να διασφαλιστεί η ασφάλεια των ανθρώπων στην περιοχή και «να πειστούν το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία να απόσχουν από δυναμικές μεθόδους και να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις».

“Το κύριο πράγμα είναι να πείσουμε το Ερεβάν και το Μπακού να απόσχουν από δυναμικές μεθόδους και να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Είμαστε σε επαφή τόσο με το αρμενικό όσο και με το Αζερμπαϊτζάν. Ο στρατός μας εργάζεται για να επιστρέψει η διαδικασία διευθέτησης στον πολιτικό και διπλωματικό δρόμο. ” αυτός είπε.

Ο Πεσκόφ τόνισε ότι η Μόσχα θεωρεί ότι τα τριμερή έγγραφα που υπογράφηκαν τον Νοέμβριο του 2020 αποτελούν την καλύτερη βάση για διευθέτηση. «Καλούμε όλους να ακολουθήσουν τις διατάξεις αυτών των εγγράφων, φυσικά, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες πραγματικότητες, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η αρμενική πλευρά αναγνώρισε το έδαφος του Αζερμπαϊτζάν από το 1991», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συζήτησαν σε τηλεφωνική συνομιλία την κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μετά τις στρατιωτικές ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου του Πρωθυπουργού, και οι δύο πλευρές τόνισαν το απαράδεκτο της χρήσης βίας και την ανάγκη χρήσης διεθνών μηχανισμών για αποκλιμάκωση.

 

Καταδικάζει η ΕΕ την στρατιωτική κλιμάκωση – Πρόσχημα αναγκαστικής εξόδου του πληθυσμού

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει τη στρατιωτική κλιμάκωση κατά μήκος της γραμμής επαφής και άλλων τοποθεσιών στο Καραμπάχ, δήλωσε ο επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ σε δήλωση.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει τη στρατιωτική κλιμάκωση κατά μήκος της Γραμμής Επαφής και σε άλλες τοποθεσίες στο Καραμπάχ. Η ΕΕ εκφράζει τη λύπη της για τις απώλειες ζωών που προκάλεσε η κλιμάκωση. Ζητούμε την άμεση παύση των εχθροπραξιών και το Αζερμπαϊτζάν να σταματήσει τις τρέχουσες στρατιωτικές δραστηριότητες.

Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να επιστρέψουμε στον διάλογο μεταξύ του Μπακού και των Αρμενίων του Καραμπάχ. Αυτή η στρατιωτική κλιμάκωση δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για να εξαναγκάσει την έξοδο του τοπικού πληθυσμού.

Η βία πρέπει να σταματήσει για να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για συνομιλίες ειρήνης και ομαλοποίησης. Απαιτείται πραγματική δέσμευση από όλες τις πλευρές για να εργαστούν προς τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων. Η ΕΕ παραμένει πλήρως προσηλωμένη στη διευκόλυνση του διαλόγου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πρόεδρος ΟΑΣΕ: Καλώ σε άμεση αποκλιμάκωση

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΕ Μπουγιάρ Οσμάνι δήλωσε ότι ανησυχεί βαθιά για τις αναφορές για στρατιωτικές επιχειρήσεις και τον σχετικό κίνδυνο για τους αμάχους στο Στεπανακέρτ, την πρωτεύουσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Ανησυχώ βαθύτατα από τις αναφορές για στρατιωτικές επιχειρήσεις και τον σχετικό κίνδυνο για τους πολίτες στο Stepanakert/Khankendi. Καλώ την άμεση αποκλιμάκωση. Ο ειρηνικός διάλογος πρέπει να είναι η μόνη επιλογή και οι ανθρωπιστικές ανησυχίες πρέπει να υπερισχύσουν», έγραψε στη σελίδα του X.

Έγραψε επίσης ότι σήμερα θα συναντηθεί με τους Υπουργούς Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ και Αραράτ Μιρζόγιαν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και «να ανανεώσει την έκκλησή μου να συνεχίσω τη διπλωματική δέσμευση και να δώσω προτεραιότητα στις προσπάθειες για βιώσιμη ειρήνη».

Γαλλία: Καμία δικαιολογία, να σταματήσει αμέσως τις επιθέσεις το Αζερμπαϊτζάν και να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο 

Η Γαλλία καταδίκασε σθεναρά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Αζερμπαϊτζάν στο Αρτσάχ/Ναγκόρνο-Καραμπάχ με τη χρήση βαρέων όπλων, μεταξύ άλλων εναντίον κατοικημένων περιοχών. Σε δήλωση που εξέδωσε το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών καλεί τον ΟΗΕ να συγκαλέσει επείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με τη στρατιωτική επίθεση του Αζερμπαϊτζάν κατά του Αρτσάχ.

«Καμία δικαιολογία δεν μπορεί να δικαιολογήσει μια τέτοια μονομερή ενέργεια που απειλεί χιλιάδες πολίτες που έχουν ήδη υποστεί μήνες παράνομης πολιορκίας και η οποία έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για επίτευξη διευθέτησης μέσω διαπραγματεύσεων.

Η Γαλλία καλεί το Αζερμπαϊτζάν να σταματήσει αμέσως την επίθεσή του και να επιστρέψει στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Θα θεωρήσει το Αζερμπαϊτζάν αποκλειστικά υπεύθυνο για την τύχη των αμάχων πληθυσμών του Ναγκόρνο-Καραμπάχ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Γαλλία ζήτησε επίσης επείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Η Γαλλία συνεργάζεται στενά με τους Ευρωπαίους και Αμερικανούς εταίρους της για να ανταποκριθεί αποφασιστικά σε αυτή την απαράδεκτη επίθεση, ανάλογη με τις απειλές που θέτει για την ασφάλεια της περιοχής», ανέφερε στην ανακοίνωση το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Πηγές: Reuters, AFP, DPA, ΑΠΕ-ΜΠΕ, News.am

Σχετικά Άρθρα

Πέθανε ο δημοσιογράφος Παύλος Γερακάρης

otavoice

Θρίλερ με την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου, που απειλείται με «βραχυκύκλωμα»

otavoice

Τουρκία: Ιστορική επίσκεψη του Προέδρου της Αιγύπτου – Αλ Σίσι και Ερντογάν υπέγραψαν 17 συμφωνίες

otavoice

Τζ. Μελόνι προς υπ. Πολιτισμού: Γράφουμε ιστορία, δεν επιτρέπουμε λάθη

otavoice

Κινητοποίηση εκπαιδευτικών έξω από το Υπουργείο Παιδείας- Τα ΜΑΤ έριξαν χημικά

otavoice

«Φρούριο» η Θεσσαλονίκη λόγω των εγκαινίων της ΔΕΘ

otavoice