Για τη σημασία, τις καινοτομίες και τους στόχους της 87ης ΔΕΘ αλλά και τη νέα εποχή των εκθέσεων και των συνεδρίων, μετά την πανδημική κρίση μίλησε στην εκπομπή “Μέρα με Χρώμα” της ΕΡΤ3 o κ. Κυριάκος Ποζρικίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ Helexpo Α.Ε.
Ο κ. Ποζρικίδης έκανε μια ιστορική αναδρομή στη ΔΕΘ, τον θεσμό που ξεκίνησε από μια ιδέα του Νικόλαου Γερμανού, ενός φωτισμένου ανθρώπου, επιστήμονα και πολιτικού, που οραματίστηκε μια νέα προοπτική για τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα αλλά και τα Βαλκάνια σε μία πολύ δύσκολη εποχή.
Το 1925ήταν η εποχή που η χώρα ταλανιζόταν από πολιτική και οικονομική αστάθεια και η 1η ΔΕΘ διοργανώθηκε από τις 3-17/10/1926. Τότε φιλοξενούνταν στο πεδίο ασκήσεων του Γ΄ Σώματος Στρατού (Πεδίον του Άρεως). Οι στεγασμένοι εκθεσιακοί χώροι περιλάμβαναν 9 περίπτερα για ελληνικές και ξένες συμμετοχές, ενώ υπήρχαν ακόμη περίπου 30 ανεξάρτητες, προσωρινές κατασκευές για μεμονωμένες ή ομαδικές συμμετοχές και ξεχωριστή θέση κατείχε το Προσφυγικό περίπτερο. Στη ΔΕΘ ο Χρήστος Τσιγκιρίδης, Έλληνας της διασποράς που ήρθε στην Ελλάδα το 1925, παρουσίασε τον πρώτο ραδιοφωνικό σταθμό.
Ο κορυφαίος πολιτικοοικονομικός και επιχειρηματικός θεσμός συνεχίστηκε με επιτυχία, αλλά και δυσκολίες όλα αυτά τα χρόνια, τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας αναφερόμενος στη νέα εποχή της ΔΕΘ, την εξωστρέφεια και τα γρήγορα αντανακλαστικά. “Φέτος τιμώμενη χώρα είναι η Βουλγαρία με πολύ ενδιαφέρουσες συμμετοχές, ενώ 380 μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις από τη χώρα συμμετέχουν στη διοργάνωση και χρειάζονται τη στήριξη μας” τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Ποζρικίδης.
Περιγράφοντας χαρακτηριστικά γεγονότα ανά τον κόσμο, που είχαν αντίκτυπο στη ΔΕΘ, ο Κυριάκος Ποζρικίδης μίλησε για το τρομοκρατικό χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους.
«Η 11η Σεπτεμβρίου ήταν μέσα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, θυμάμαι τον πανικό τότε, κλείσαμε το αμερικάνικο περίπτερο, κλείσαμε το περίπτερο του Ισραήλ, εκκενώσαμε χώρους. Ήταν μεσημέρι προς απόγευμα σε μας όταν έγινε, ήταν ενδιάμεσα, νομίζω ήταν Τετάρτη, ήταν μέσα στην εβδομάδα. Είχε έρθει σήμα σε όλο τον κόσμο ‘’προσέξτε τους αμερικανικούς στόχους’’. Είχε κλείσει το αμερικανικό περίπτερο, το περίπτερο 12 τότε», σχολίασε ο Κυριάκος Ποζρικίδης.
Στη ΔΕΘ η παρουσίαση των νέων ταυτοτήτων
Στη φετινή ΔΕΘ μπορεί κανείς να δει τη μορφή που θα έχουν οι νέες ταυτότητες, οι οποίες έχουν τη μορφή πιστωτικής κάρτας, το κόστος τους θα είναι στα 10 ευρώ, όπως έχει προβλεφθεί από το 2018 και θα έχουν ημερομηνία λήξεως στα 10 χρόνια.
Στη μπροστινή πλευρά της νέας ταυτότητας υπάρχει η φωτογραφία του κατόχου και θα αναγράφονται τα στοιχεία του, η ημερομηνία έκδοσης και λήξης, η αρχή έκδοσης, ένας αριθμός που έρχεται να αντικαταστήσει το ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ και δε θα αλλάζει σε περίπτωση απώλειας της ταυτότητας. Στην πίσω πλευρά θα υπάρχουν το όνομα πατρός και μητρός, ο τόπος γέννησης του κατόχου, η ομάδα αίματος (προαιρετικά), το ύψος (μετά τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας) και το ψηφιακό δακτυλικό αποτύπωμα.
Πηγή ertnews.gr