OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Σφυροκοπά την Εύβοια η κακοκαιρία- Πλημμύρισαν σπίτια, χείμαρροι οι δρόμοι

Από τα ξημερώματα η κακοκαιρία σφυροκοπά την Εύβοια. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη και αυτήν την ώρα η προσοχή είναι στραμμένη κυρίως στο Μαντούδι, καθώς υπάρχει κίνδυνος ο Κηρέας να υπερχειλίσει και τα υπόλοιπα ποτάμια ο Νηλέας, ο Μεσσάπιος και ο ποταμός στη Σηπιάδα. Παράλληλα στον ορεινό όγκο σημειώθηκαν καταπτώσεις βράχων στο οδικό δίκτυο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το evima, η κατάσταση είναι δραματική στο χωριό Κυμάσι, όπου υπερχείλησε o ποταμός της περιοχής. Κάτοικος της περιοχής μιλώντας στο τοπικό μέσο, ανέφερε χαρακτηριστικά, «η κατάσταση στο χωριό είναι τραγική έχουν πλημμυρίσει τα πάντα από τον ποταμό. Εγώ πρόλαβα και έφυγα από το σπίτι μου, όμως η γειτόνισσά μου που είναι και ηλικιωμένη δεν πρόλαβε να φύγει πλημμύρισε το σπίτι της και για να σωθεί ανέβηκε στην ταράτσα του σπιτιού της. Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει εμφανιστεί κάνεις στο Κυμάσι, μας έχουν αφήσει στο έλεος της καταστροφής όπως και στις προηγούμενες πλημμύρες».

Ο αντιπεριφερειάχης Ευβοίας, Γιώργος Κελαΐδίτης, σε δηλώσεις του, συνέστησε στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις ή αυτές να γίνονται με χαμηλές ταχύτητες, καθώς το οδικό δίκτυο σε ορισμένα σημεία έχει καλυφθεί από ποσότητες νερού. Παράλληλα, τόνισε πως είναι στα όρια υπερχείλισης αρκετοί ποταμοί στην Εύβοια.

«Είμαστε στο κόκκινο, η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, ζητήσαμε ενισχύσεις από την ΕΜΑΚ από τη Λαμία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αποκαλυπτικές είναι οι εικόνες και στις Ροβιές, όπου οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια και η κυκλοφορία σε πολλά σημεία έχει διακοπεί. Χαρακτηριστικό είναι το τμήμα του δρόμου από το Προκόπι προς το Μαντούδι, το οποίο έχει κλείσει καθώς έχει μετατραπεί κυριολεκτικά σε χείμαρρο.

Βάφτηκε κόκκινη από τα λασπόνερα μέχρι και η θάλασσα στη Λίμνη Ευβοίας, που αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα μετά την εκδήλωση της κακοκαιρίας Elias.

Ο όγκος της λάσπης που έχει κατέβει από τα βουνά είναι τεράστιος και έχει καταλήξει μέχρι και στη θάλασσα. Οι φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν από το Gimnastirio Limnis, δείχνουν ότι ο όγκος της λάσπης είναι τέτοιος που έχει αλλάξει το χρώμα του νερού της θάλασσας. Σημαντικά προβλήματα καταγράφονται και στους δρόμους της πόλης, που έχουν καλυφθεί με λάσπη, ενώ από ορισμένα σημεία που έχουν πλημμυρίσει, υπάρχει συνεχής ροή.

Για την Εύβοια το κέντρο επιχειρήσεων έχει δεχτεί μέχρι στιγμής 50 κλήσεις, εκ των οποίων 20 για αντλήσεις υδάτων, 10 για κοπές δέντρων και σε πέντε περιπτώσεις έχει χρειαστεί η επέμβαση της Πυροσβεστικής για να μεταφέρει άτομα σε ασφαλή σημεία στην Ιστιαία. Πιο συγκεκριμένα, στη βόρεια Εύβοια επιχειρούν 28 οχήματα με 50 πυροσβέστες, 2 ομάδες ΕΜΟΔΕ, μια ομάδα της 7ης ΕΜΑΚ με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό και 1 άρμα.

Όλες οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος της βόρειας Εύβοιας επιχειρούν από το πρωί στο βόρειο τμήμα του νησιού το οποίο πλήττεται από έντονα καιρικά φαινόμενα. Παράλληλα στη Βόρεια Εύβοια έχει μεταβεί ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Χαλκιδέων κλειστές θα παραμείνουν όλες οι σχολικές μονάδες του δήμου, ενώ παράλληλα κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία και στους Δήμους Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας και Ιστιαίας – Αιδηψού.

Σχετικά Άρθρα

H έκθεση του στρατηγικού διαλόγου για το μέλλον της γεωργίας στην ΕΕ, στην πρόεδρο της Κομισιόν

otavoice

Σε φυσιολογικά επίπεδα επιστρέφει η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου

otavoice

Κεραυνός σκότωσε 150 ζώα σε κτηνοτροφική μονάδα στην Αιτωλοακαρνανία

otavoice

Ο ίδιος μηχανολόγος φέρεται να έδωσε έγκριση λειτουργίας στα λούνα παρκ σε Πευκοχώρι και Σιδηρόκαστρο Σερρών

otavoice

ΟΗΕ για τον χάρτη Νετανιάχου: Η εμφάνιση τέτοιων χαρτών δεν είναι καλό σημάδι

otavoice

Στην Άγκυρα ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Σίσι – Πρώτη επίσκεψη μετά από 12 χρόνια

otavoice