OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Απέτυχε η ειρηνευτική Σύνοδος στο Κάιρο- Χωρίς κοινό ανακοινωθέν

Η κατάπαυση του πυρός, η προστασία των αμάχων, η απελευθέρωση των ομήρων και η ανάγκη να αποφευχθεί μία νέα ανθρωπιστική κρίση βρέθηκαν στο επίκεντρο της «Συνόδου για την Ειρήνη» στο Κάιρο, σε μία πρώτη διπλωματική προσπάθεια για την επίτευξη εκεχειρίας στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Την ώρα που ο ισραηλινός στρατός συγκεντρώνει στην περιοχή όλο και περισσότερες δυνάμεις, η πρωτοβουλία του προέδρου Σίσι -χωρίς όμως την εκπροσώπηση του Ισραήλ στη Σύνοδο– επιβεβαίωσε την ύπαρξη δύο διαφορετικών προσεγγίσεων.

Οι άμεσοι ενδιαφερόμενοι γείτονες του Ισραήλ, Αίγυπτος και Ιορδανία, έθεσαν τις κόκκινες γραμμές για οποιαδήποτε συμφωνία.

Η λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα δε θα έρθει σε καμία περίπτωση εις βάρος της Αιγύπτου, ποτέ, τόνισε ο πρόεδρος της Αιγύπτου και ο βασιλιάς της Ιορδανίας, συμπλήρωσε:

Απορρίπτουμε κατηγορηματικά την αναγκαστική εκτόπιση, ή εσωτερική μετακίνηση των Παλαιστινίων. Αυτό αποτελεί έγκλημα πολέμου, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και είναι κόκκινη γραμμή για όλους μας.

Με τον αριθμό των νεκρών μεταξύ των Παλαιστινίων στη Γάζα να ξεπερνά τους 4.300, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα καταδίκασε «τη σιωπή του κόσμου»: «Το μήνυμα που ακούει ο αραβικός κόσμος είναι ότι οι ζωές των Παλαιστινίων έχουν μικρότερη σημασία από τις ισραηλινές», είπε.

  Επικριτική  ανακοίνωση από την Αίγυπτο

Η Αίγυπτος επέκρινε τη διεθνή κοινότητα ότι δεν κάνει αρκετά για να αντιμετωπίσει τα βαθύτερα αίτια της σύγκρουσης Ισραήλ – Χαμάς. “Η διεθνής σκηνή τις τελευταίες δεκαετίες αποκάλυψε μια σοβαρή ανεπάρκεια στην εξεύρεση μιας δίκαιης και διαρκούς λύσης στο παλαιστινιακό ζήτημα, επειδή προσπάθησε να διαχειριστεί τη σύγκρουση και όχι να την τερματίσει οριστικά”, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η αιγυπτιακή προεδρία το Σάββατο.

“Ο συνεχιζόμενος πόλεμος αποκάλυψε επίσης μια ανεπάρκεια στις αξίες της διεθνούς κοινότητας για την αντιμετώπιση κρίσεων”, αναφέρεται. «Ενώ βλέπομε μία πλευρά να σπεύδει και να ανταγωνίζεται για να καταδικάσει τη δολοφονία αθώων ανθρώπων, διαπιστώνουμε ακατανόητη διστακτικότητα στην καταδίκη της ίδιας πράξης σε έναν άλλο τόπο. Μάλιστα βλέπουμε προσπάθειες να δικαιολογηθεί αυτή η δολοφονία, λες και η ζωή του Παλαιστίνιου ανθρώπου είναι λιγότερο σημαντική από τη ζωή άλλων ανθρώπων”.

Μαχμούντ Αμπάς: Δεν θα φύγουμε ποτε από τη γη μας

«Δεν θα δεχθούμε ποτέ τη μετεγκατάσταση, θα παραμείνουμε στη γη μας όποιες και αν είναι οι προκλήσεις. Προειδοποιούμε για οποιεσδήποτε απόπειρες εκτόπισης του λαού μας από τη Γάζα, και επίσης προειδοποιούμε για οποιεσδήποτε απόπειρες εκδίωξης Παλαιστινίων από τα σπίτια τους, ή εκτόπισής τους από την Ιερουσαλήμ, ή τη Δυτική Όχθη, είπε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος.

Την ανάγκη αποκλιμάκωσης και τη σημασία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου για την παροχή βοήθειας στους αμάχους, επισήμαναν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και το σύνολο των ευρωπαίων ηγετών που συμμετείχαν στη Σύνοδο, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κάλεσε εκ νέου και τα δύο μέρη για κατάπαυση του πυρός.

Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αγνοήσουμε το ευρύτερο πλαίσιο αυτών των τραγικών γεγονότων, τη μακροχρόνια σύγκρουση και τα 56 χρόνια κατοχής χωρίς τέλος, είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Σαρλ Μισέλ: Ευθύνη μας είναι να ανταποκριθούμε στο καθήκον μας προς την ειρήνη
Μπορείτε να βασιστείτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θα κάνει αυτό που της αναλογεί για αυτές τις αξίες που αγαπάμε, τις οποίες επιθυμούμε να μοιραστούμε παντού στον κόσμο, είπε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ν. Χριστοδουλίδης: Είμαστε παρόντες ως γειτονική χώρα

Με άριστες σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής, είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε και να βοηθήσουμε με κάθε δυνατό τρόπο, είπε ο πρόεδρος της Κύπρου.

Χ. Φιντάν: Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να συνεχιστούν τα δεινά των Παλαιστινίων

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, εκπροσωπώντας στη Διάσκεψη τον Ταγίπ Ερντογάν, άφησε αιχμές για τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών: Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι η άνευ όρων στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ, ή η δρομολόγηση περιφερειακών συγκρούσεων με μη ρεαλιστικά και μη βιώσιμα σχέδια, δεν προκαλούν παρά την συνέχιση της κατοχής.

Την προοπτική δύο λαών και δύο κρατών επεσήμανε η πρωθυπουργός της Ιταλία, Τζόρτζια Μελόνι, ενώ η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά τόνισε την ανάγκη για ανθρωπιστική εκεχειρία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον βασιλιά της Ιορδανίας, με τον Πρωθυπουργό να επισημαίνει την ανάγκη για αποφυγή μιας ευρύτερης κρίσης στην περιοχή.
Όπως τόνισε και στην παρέμβασή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους, έτοιμη να συμβάλλει σε κάθε ειρηνευτική πρωτοβουλία.

Υπάρχουν πολίτες που κρατούνται όμηροι και δεν μπορεί να γίνει λόγος για ειρήνη μέχρι να απελευθερωθούν.
Tο μέλλον που θέλουμε για την περιοχή αυτή, ένα μέλλον βιώσιμης ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας, μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την επανέναρξη της Ειρηνευτικής Διαδικασίας στη βάση λύσης δύο κρατών. Και αν ένα πράγμα πρέπει να είναι σαφές σε όλους μας, είναι ότι καμία στρατιωτική επέμβαση δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια βιώσιμη πολιτική λύση, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Βρετανός ΥΠΕΞ: Μήνυμα στον ισραηλινό στρατό για αυτοσυγκράτηση

«Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα και το δικαίωμα να εξασφαλίσει την απελευθέρωση όσων απήχθησαν», πρέπει επίσης να εργαστεί για να «ανακουφίσει τα δεινά του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα», είπε ο Τζέιμς Κλέβερλι και τόνισε ότι οι ηγέτες πρέπει να συνεργαστούν για να αποτρέψουν περαιτέρω σύγκρουση γιατί «αυτό ακριβώς θέλει η Χαμάς».

Το Ιράν δεν έδωσε τελικά το παρών στη Σύνοδο -Τις ΗΠΑ εκπροσώπησε ο επιτετραμμένος της Ουάσιγκτον στο Κάιρο

Οι ηγέτες του αραβικού κόσμου, στις παρεμβάσεις τους, στράφηκαν εναντίον του Ισραήλ κατηγορώντας το για τους βομβαρδισμούς στη Γάζα και προσπάθεια εκτοπισμού των Παλαιστινίων, ενώ ορισμένοι από αυτούς ζήτησαν να ισχύσουν τα ψηφίσματα του ΟΗ για το Παλαιστινιακό.
Όλοι οι ηγέτες της Δύσης καταδίκασαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς και ζήτησαν την απελευθέρωση ομήρων.
Σύμφωνα με ανώτατη κυβερνητική πηγή, είναι σημαντική πρόοδος το γεγονός ότι όλοι οι ηγέτες της περιοχής κάθισαν στο ίδιο τραπέζι και συζήτησαν.
Στην ερώτηση εάν η ελληνική αποστολή φεύγει περισσότερο αισιόδοξη ή απαισιόδοξη μετά τις εργασίες της Συνόδου, η ίδια πηγή απάντησε χαρακτηριστικά: Λογαριάζουμε χωρίς τον ξενοδόχο…Πολλά θα εξαρτηθούν από εδώ και πέρα από τη στάση που θα κρατήσει το Ισραήλ».

Σχετικά Άρθρα

Mpox: Ο ΠΟΥ κηρύσσει το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού διεθνώς

otavoice

Δεκαπενταύγουστο με 40άρια και ισχυρά μελτέμια – Η πρόγνωση ανά περιοχή

otavoice

Φωτιά στην Αττική: «Κόκκινες» 78 κατοικίες και συνολικά 92 ακατάλληλες προς χρήση

otavoice

28 ημέρες πυρκαγιά κατακαίει το όρος Όρβηλος- Μηνυτήρια αναφορά του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών

otavoice

Η Ουκρανία κατέλαβε την πόλη Σούτζα, δυνάμεις της εισχώρησαν στη ρωσική επικράτεια

otavoice

Καιρός: Ζέστη και μποφόρ στο Αιγαίο

otavoice