OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Ευθύνες στο Ισραήλ επιρρίπτει η Αίγυπτος για το αδιέξοδο με το άνοιγμα της Ράφα

Το μοναδικό χερσαίο πέρασμα από τη Γάζα προς περιοχή που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ, η Ράφα, βρίσκεται στο επίκεντρο διπλωματικού θρίλερ. Ηνωμένες Πολιτείες και Αίγυπτος προαναγγέλλουν συμφωνία για προσωρινό άνοιγμα του περάσματος με στόχο την έξοδο ξένων υπηκόων και την διέλευση τόνων ανθρωπιστικής βοήθειας, με προϋπόθεση την κατάπαυση πυρός.

Ωστόσο διαψεύδουν οι εμπόλεμοι Ισραήλ και Χαμάς. Η στάση του Ισραήλ δυστυχώς δεν επέτρεψε το άνοιγμα των συνόρων, αν και το Κάιρο το επιθυμούσε από την πρώτη ημέρα της σύγκρουσης» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σαμίχ Σούκρι, μιλώντας για «επικίνδυνη κατάσταση» σε βάρος του παλαιστινιακού λαού.

Με τον απολογισμό των νεκρών να υπερβαίνει τις 4.000 εκ των οποίων 1.400 για την ισραηλινή πλευρά, το Τελ Αβίβ ανεβάζει παράλληλα σε 199 τον αριθμό των ομήρων της Χαμάς, με 44 επιπλέον άτομα σε σχέση με τον αριθμό που ανακοινώθηκε χθες. «Πάνω από 1000 Παλαιστίνιοι παραμένουν θαμμένοι κάτω από τα ερείπια μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς», υποστήριξε η Χαμάς μιλώντας για επιπλέον υγειονομικό κίνδυνο στη Γάζα.

 

Τους πιο σφοδρούς βομβαρδισμούς από τις 7 Οκτωβρίου εξαπέλυσε το Ισραήλ κατά τη διάρκεια της νύχτας πλήττοντας περιοχές γύρω από δύο νοσοκομεία, όπως ανέφεραν παλαιστινιακές πηγές.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι θα «αποφύγει» να πλήξει για κάποιες ώρες – από τις 08:00 ως τις 12:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας)– τους διαδρόμους απομάκρυνσης προς νότο. Περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι εκτοπίστηκαν μέσα σε μία εβδομάδα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε παράλληλα ότι έξι υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς έχουν σκοτωθεί, μέχρι στιγμής.

Έντεκα παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί στην Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό συνδικάτο των δημοσιογράφων και αναφέρει επίσης ότι «20 δημοσιογράφοι τραυματίσθηκαν από την ισραηλινή επίθεση» στην Γάζα.

OHE: Τα αποθέματα καυσίμων στα νοσοκομεία της Γάζας θα εξαντληθούν σε ένα 24ωρο

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αποκαθιστούν τα περιορισμένα αποθέματα νερού στη νότια Γάζα, μετά από επικοινωνία μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπένιαμιν Νετανιάχου.

Ωστόσο, το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών προειδοποιεί πως τα αποθέματα καυσίμων σε όλα τα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας προβλέπεται πως θα διαρκέσουν για μόλις 24 ώρες ακόμη.

«Η αναστολή λειτουργίας των εφεδρικών γεννητριών θα έθετε τη ζωή χιλιάδων ασθενών σε κίνδυνο», τονίζει σε ανακοίνωσή του το OCHA.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση προς την Χαμάς να απελευθερώσει τους ομήρους χωρίς όρους και προς το Ισραήλ να επιτρέψει την ταχεία και απρόσκοπτη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον Λωρίδα της Γάζας.

Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε συνέντευξή του στο CBS που μεταδόθηκε χθες Κυριακή έκρινε πως οποιαδήποτε προσπάθεια του Ισραήλ να επιβάλει εκ νέου κατοχή στη Λωρίδα της Γάζας θα ήταν «μεγάλο λάθος».

Η Χαμάς «δεν αντιπροσωπεύει όλο τον παλαιστινιακό λαό», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας ωστόσο την «εξάλειψη των εξτρεμιστών» από το Ισραήλ «αναγκαίο μέτρο». Είναι απαραίτητο να υπάρχει μια Παλαιστινιακή Αρχή. Πρέπει να ανοίξει ο δρόμος για Παλαιστινιακό Κράτος, πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν επιστρέφει στο Ισραήλ, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή και αναμένεται να συναντήσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Σχετικά Άρθρα

Πολιτικός «σεισμός» στη Γερμανία – Ισχυρό πλήγμα για την κυβέρνηση Σολτς η άνοδος της ακροδεξιάς

otavoice

Μπάιντεν: Ο Νετανιάχουν δεν κάνει αρκετά για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση ομήρων

otavoice

Ζελένσκι: Χρειαζόμαστε η Δύση να επιτρέψει πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς και να διαθέσει όπλα

otavoice

Ισραηλινά πυρά σκότωσαν δεκάδες Παλαιστινίους στη Λωρίδα της Γάζας

otavoice

Μητσοτάκης: Πάνω από 3 δισ. ευρώ για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας

otavoice

Γαλλία: Τελευταίες διαβουλεύσεις για το πρόσωπο που θα αναλάβει πρωθυπουργός

otavoice