OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Επίθεση ενόπλου τζιχαντιστή στις Βρυξέλλες με δυο νεκρούς- Φώναζε «Allahu Akbar»

Πυροβολισμοί σημειώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας (16/10) στις Βρυξέλλες με δύο νεκρούς κι έναν τραυματία. Σε κόκκινο συναγερμό η βελγική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο ένοπλος άνοιξε πυρ στο κέντρο της πόλης, κοντά στην «Πλας Σενκτελέτ», σκοτώνοντας δύο ανθρώπους. Ο ένοπλος φέρεται να φώναξε «Allahu Akbar».

Πυροβολισμοί στις Βρυξέλλες με δύο νεκρούς – Βίντεο με τη στιγμή της επίθεσης
(AP Photo/Sylvain Plazy)

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που μεταδίδουν βελγικά μέσα ενημέρωσης, τα θύματα φορούσαν φανέλες της εθνικής Σουηδίας (η οποία αντιμετωπίζει απόψε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα του Βελγίου στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης για το Euro 2024).

Ο ένοπλος άνοιξε πυρ εναντίον πλήθους φωνάζοντας «ο Αλλάχ είναι μεγάλος», σύμφωνα με το δίκτυο Sud Info, προτού διαφύγει με δίκυκλο.

Φέρεται να είχε βιντεοσκοπήσει μήνυμα στο οποίο υποστήριζε ότι ήθελε να πάρει εκδίκηση για τους μουσουλμάνους αδερφούς του.

Η βελγική αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη.

 

Η εφημερίδα Le Soir αναφέρει ότι σε φωτογραφίες που τράβηξε ένας κάτοικος της περιοχής, φαίνεται ένας άνδρας με πορτοκαλί φωσφοριζέ μπουφάν και λευκό κράνος, ένα όπλο στο χέρι, να επιβιβάζεται σε ένα σκούτερ και να τρέπεται σε φυγή. Φέρεται ότι προηγουμένως πυροβόλησε κάποιον στην είσοδο προτού πυροβολήσει δύο επιβαίνοντες σε ταξί.

Ο φερόμενος ως δράστης του αιματηρού περιστατικού στις Βρυξέλλες, με δύο νεκρούς, δημοσίευσε ένα βίντεο λίγο πριν ανοίξει πυρ στο οποίο μοιάζει να περιγράφει την επίθεση και να υμνεί τον Αλλάχ.

H Le soir αναφέρει ότι στο βίντεο ο δράστης ισχυρίζεται ότι είναι μέλος του ισλαμικού κράτους και πως «εκδικήθηκε τους μουσουλμάνους». «Ζούμε για τη θρησκεία μας, πεθαίνουμε για τη θρησκεία μας, δόξα τω Θεώ», είπε σε ένα από αυτά. «Δόξα τω Θεώ, ο αδελφός σου ο Αμπντεσαλάμ εκδικήθηκε τους Μουσουλμάνους, σκότωσα τρεις Σουηδούς μόλις τώρα» φέρεται να λέει.

 

Στο τέσσερα ανέβηκε το επίπεδο συναγερμού στις Βρυξέλλες. Αυτό ισχύει μόνο για την πρωτεύουσα. Επίσης διεκόπη οριστικά ο ποδοσφαιρικός αγώνας Βελγίου-Σουηδίας, που διεξάγεται στη βελγική πρωτεύουσα.

Να σημειωθεί ότι το τέσσερα είναι το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού στη χώρα.

 

Πηγές: AFP, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Ομέρ Τσελίκ: Σε εξέλιξη η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στους BRICS

otavoice

Ανάβουν τα φώτα της 88ης ΔΕΘ – Τιμώμενη Χώρα η Γερμανία

otavoice

Νέα εξέταση αίματος προβλέπει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου στα επόμενα 30 χρόνια

otavoice

Αδύνατη η ρυμούλκηση του “Sounion”- Αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις

otavoice

Ναυάγιο σκάφους με μετανάστες στη Μάγχη –10 νεκροί- Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης σε εξέλιξη

otavoice

Μπανγκλαντές: Στους 71 οι νεκροί από τις πλημμύρες- Φόβοι για υδατογενείς νόσους

otavoice