OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Σε επίπεδα ρεκόρ τα αμερικανικά ομόλογα

Σε επίπεδα ρεκόρ βρίσκονται τα αμερικανικά ομόλογα μετά το μπαράζ δηλώσεων υψηλόβαθμων στελεχών των Κεντρικών Τραπεζών σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη για παραμονή των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα για ολόκληρο το 2024. Το κλίμα στην αγορά ομολόγων είναι βαρύ με την απόδοση του 10ετους ομολόγου να σκαρφαλώνει στο 4,78% στο υψηλότερο των τελευταίων 16 ετών

Καθώς πυκνώνουν οι φωνές υψηλόβαθμων στελεχών, τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής όσο και στην Ευρωζώνη των κεντρικών τραπεζών, ότι θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα τα επιτόκια για όλο το διάστημα και φέτος αλλά και το 2024, σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που έχει επικρατήσει από χθες βαρύ κλίμα στις διεθνείς αγορές ομολόγων.

Η αρχή έγινε από τα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές αμερικανικό ομόλογο να εκτινάσσεται σε υψηλά επίπεδα 16 ετών, στο 4,78%. Αντίστοιχη πορεία διαγράφει και το τριακονταετές, στο οποίο βρέθηκε επίσης το υψηλότερο επίπεδο από το 2007 στο 4,9%. Ανάλογη θέση με αυτή των Αμερικανών συναδέλφων τους από την Fed είχε και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος επίσης προκάλεσε μία νέα εκτίναξη των ομολόγων, αρχής γενομένης από το γερμανικό 10ετές, το οποίο έσπασε το φράγμα πριν από λίγο, του 3% για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2011, παρασύροντας τις αποδόσεις και των υπόλοιπων ομολόγων.

Μεγάλη είναι η άνοδος και στην Ιταλία. Πάνω από το 5% έχουμε την απόδοση του 10ετούς. Η ιταλική είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης με ένα πάρα πολύ μεγάλο δημόσιο χρέος. Για το ελληνικό τώρα που το βλέπουμε στο 4,53% φαίνεται να αντιστέκεται ακόμα στις πιέσεις. Δύο είναι οι λόγοι. Είναι ότι περιμένουμε δύο ακόμα οίκους αξιολόγησης να αξιολογήσουν την ελληνική οικονομία, ότι όλα δείχνουν θετικά και βεβαίως η καλή πορεία, η ορθή πορεία του προϋπολογισμού.

Πηγή ΕΡΤ

Σχετικά Άρθρα

Mpox: Ο ΠΟΥ κηρύσσει το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού διεθνώς

otavoice

Δεκαπενταύγουστο με 40άρια και ισχυρά μελτέμια – Η πρόγνωση ανά περιοχή

otavoice

Φωτιά στην Αττική: «Κόκκινες» 78 κατοικίες και συνολικά 92 ακατάλληλες προς χρήση

otavoice

28 ημέρες πυρκαγιά κατακαίει το όρος Όρβηλος- Μηνυτήρια αναφορά του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών

otavoice

Η Ουκρανία κατέλαβε την πόλη Σούτζα, δυνάμεις της εισχώρησαν στη ρωσική επικράτεια

otavoice

Καιρός: Ζέστη και μποφόρ στο Αιγαίο

otavoice