OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Σε πορεία διάλυσης ο ΣΥΡΙΖΑ- Ετοιμάζουν νέο κόμμα οι διαφωνούντες με την νέα ηγεσία

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει πάρει ο πόλεμος χαρακωμάτων στο ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ προεδρικών και διαφωνούντων, με τα σενάρια της διάσπασης να ενισχύονται και το χάσμα να είναι αγεφύρωτο. Χαρακτηριστικό των προχωρημένων διεργασιών στην εσωκομματική αντιπολίτευση είναι η δήλωση Βίτσα που αποκάλυψε μέχρι και το όνομα του κόμματος που σχεδιάζεται.

Ο Στέλιος Κούλογλου έστειλε ανοιχτή επιστολή αποχώρησης από την ευρωομάδα και το κόμμα τον καλεί να παραδώσει την έδρα του. Ο Νίκος Φίλης από την άλλη, δηλώνει ότι προτίθεται να θέσει θέμα ηγεσίας και ο Παύλος Πολάκης τον προκαλεί να αποχωρήσει. Ο κ. Κασσελάκης από την Νέα Υόρκη τονίζει πως: «Δεν συμπαθούν το βιωματικό μου προφίλ, αυτό δεν είναι πολιτική πρόταση, αυτό είναι κόμπλεξ».

Την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει εκ του μακρόθεν θεατής, να βλέπει το κόμμα που ηγήθηκε να αλληλοσπαράσσεται και να οδηγείται σε αποσύνθεση. Εντύπωση προκαλεί ότι σε μια τόσο οριακή κατάσταση για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν έχει κάνει καμιά παρέμβαση κατευνασμού, κάτι που υποδηλώνει ότι μπορεί και να επιθυμεί αυτό που σήμερα διαδραματίζεται.

Η διάσπαση το 2015 μπορεί να μην είχε άμεσες επιπτώσεις γιατί ήταν η εξουσία που κράτησε το κόμμα σε υψηλά ποσσοστά, σήμερα όμως αυτό δεν υπάρχει, ενώ έχει προηγηθεί μια εκλογική συντριβή και μια νέα διάσπαση θα επιφέρει το πολιτικό τέλος της Κουμουνδούρου.

Σύμφωνα με πηγές, το θέμα των διαγραφών στο κόμμα εξαρτάται από το πόσο θα «ανέβουν» οι τόνοι το επόμενο διάστημα και σε ποιο βαθμό, αν και κάποιοι όπως ο Παύλος Πολάκης δείχνουν να θέλουν να εξωθήσουν τα πράγματα στα άκρα.. Από την άλλη, θέμα χρόνου είναι οι αποχωρήσεις από το κόμμα και αυτές μπορεί να είναι μαζικές ή και κατά μόνας. Στη συνέχεια και με ορίζοντα τις ευρωεκλογές η δημιουργία νέου κόμματος είναι σχεδόν βέβαιη, ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ αναζητείται ήδη και ο επικεφαλής του.

Επόμενο crash test για τη συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ, η συνεδρίαση της Κ.Ε., 11- 12 Noεμβρίου, ενώ ο κ. Κασσελάκης αναμένεται να επιστρέψει από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται μέσα στη βδομάδα και πρόκειται να μιλήσει στον Economist στις 26 Οκτωβρίου.

Σχετικά Άρθρα

Πολιτικός «σεισμός» στη Γερμανία – Ισχυρό πλήγμα για την κυβέρνηση Σολτς η άνοδος της ακροδεξιάς

otavoice

Μπάιντεν: Ο Νετανιάχουν δεν κάνει αρκετά για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση ομήρων

otavoice

Ζελένσκι: Χρειαζόμαστε η Δύση να επιτρέψει πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς και να διαθέσει όπλα

otavoice

Ισραηλινά πυρά σκότωσαν δεκάδες Παλαιστινίους στη Λωρίδα της Γάζας

otavoice

Μητσοτάκης: Πάνω από 3 δισ. ευρώ για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας

otavoice

Γαλλία: Τελευταίες διαβουλεύσεις για το πρόσωπο που θα αναλάβει πρωθυπουργός

otavoice