OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

WSJ: Με θαλασσινό νερό σκοπεύει το Ισραήλ να πλημμυρίσει τις υπόγειες σήραγγες της Χαμάς

Δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, επικαλούμενο πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης, αναφέρει ότι ο στρατός του Ισραήλ φέρεται να έχει εγκαταστήσει στη Λωρίδα της Γάζας σύστημα αγωγών που ενδέχεται να χρησιμοποιήσει για να πλημμυρίσουν υπόγειες σήραγγες τις οποίες χρησιμοποιεί ο ένοπλος βραχίονας της Χαμάς. Το σχέδιο είναι να τις εγκαταλείψουν οι μαχητές των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, στα μέσα Νοεμβρίου, ο στρατός του Ισραήλ ολοκλήρωσε την εγκατάσταση τουλάχιστον πέντε αγωγών, περίπου ενάμισι χιλιόμετρο από τον καταυλισμό προσφύγων Ας Σάτι. Οι αγωγοί αυτοί θεωρητικά του δίνουν τη δυνατότητα να διοχετεύει χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού κάθε ώρα και να πλημμυρίσει το περίπλοκο δίκτυο υπόγειων σηράγγων εντός εβδομάδων.

Με δεδομένο ότι η Χαμάς έχει αναφέρει πως οι αιχμάλωτοι βρίσκονται σε «ασφαλείς τοποθεσίες και σήραγγες», δεν είναι σαφές το εάν και κατά πόσο το Ισραήλ εννοεί να προχωρήσει στην κίνηση αυτή προτού αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι όμηροι.

Σύμφωνα με τις πηγές της Wall Street Journal, το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ για το σχέδιο αυτό —που θα πλήξει επίσης το σύστημα ύδρευσης και αποχέτευσης στον μικρό θύλακα— τον περασμένο μήνα, αλλά δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο πόσο κοντά στο να δώσει τη διαταγή είναι η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ δεν έδωσε άμεση απάντηση.

Εξάλλου, ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποιεί σύστημα χαρτογράφησης υψηλής τεχνολογίας για να μειωθεί ο αριθμός των νεκρών μεταξύ των αμάχων, διαβεβαίωσαν οι ανώτεροι αξιωματικοί του.

Το σύστημα αυτό αξιοποιεί σήματα από κινητά τηλέφωνα, δεδομένα από την αεροπορική επιτήρηση καθώς και τεχνητή νοημοσύνη για να διατηρεί τον χάρτη συνεχώς ενημερωμένο, δείχνοντας τις συγκεντρώσεις πληθυσμού στο σύνολο του παλαιστινιακού θυλάκου.

Καθεμιά από τις 623 κυψέλες του χάρτη έχει χρωματικό κωδικό, με το πράσινο να υποδεικνύει ζώνες από όπου έχει απομακρυνθεί τουλάχιστον το 75% του πληθυσμού.

«Στον νότο, επειδή πρακτικά διπλασιάσαμε τον πληθυσμό, οι επιχειρήσεις είναι πολύ πιο ακριβείς», διαβεβαίωσε αξιωματικός. «Δαπανάμε πολύ περισσότερο χρόνο για να εξασφαλίσουμε ότι οι προσπάθειές μας (να προειδοποιηθούν οι άμαχοι) είναι αποτελεσματικές», πρόσθεσε.

Ο χάρτης αυτός, καρπός ερευνών οκτώ ετών, τέθηκε στη διάθεση διοικητών και μονάδων στο πεδίο, πρόσθεσαν οι ισραηλινοί αξιωματικοί.

Ωστόσο το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ αμφισβητεί τη χρησιμότητα εργαλείων του είδους στη Λωρίδα της Γάζας, όπου η πρόσβαση στις τηλεπικοινωνίες και στην ηλεκτροδότηση, όταν υπάρχει, είναι σποραδική.

Ο ισραηλινός στρατός σφυροκοπά την Χαν Γιούνις

Ολοκληρωτική είναι η πολιορκία στη Λωρίδα της Γάζας, με τον ισραηλινό στρατό, μετά τον Βορρά, επικεντρώνει τις χερσαίες επιχειρήσεις και στο νότο, και ειδικότερα στην περιοχή γύρω από την Χαν Γιούνις, όπου έχουν εισβάλει άρματα μάχης. Η κατάσταση είναι εφιαλτική για τους χιλιάδες άμαχους που είχαν βρει προσωρινό καταφύγιο και καλούνται να μετακινηθούν, από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γάζας, είτε προς τη Ράφα, είτε προς τα παράλια.

Μέσα ενημέρωσης του Ισραήλ μεταδίδουν ότι ο στρατός σφυροκοπεί την πόλη Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Σύμφωνα με δημοσίευμα στην ψηφιακή έκδοση της εφημερίδας Times of Israel, πλήττονται εγκαταστάσεις που ο ισραηλινός στρατός θεωρεί πως ανήκουν στη Χαμάς στην πόλη.

Νωρίτερα δεκάδες άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και μηχανήματα έργου θεάθηκαν να κινούνται προς αυτή, κατά πληροφορίες του Τύπου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ , Reuters

Σχετικά Άρθρα

Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί κατά της πολιομυελίτιδας στη Λωρίδα της Γάζας

otavoice

Βούτσιτς: Η Σερβία δεν προβλέπεται να ενταχθεί στην ΕΕ το 2028

otavoice

Ο Χάρης Δούκας στον Βόλο: Πρωθυπουργός της χώρας ο επόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

otavoice

Πόρισμα για μοιραίο λούνα παρκ: Ιδιοκατασκευή από συρραφή εξαρτημάτων, χωρίς πιστοποίηση

otavoice

Π. Βαρελίδης για νεκρά ψάρια: Το θέμα οδεύει προς επίλυση, πώς ξεκίνησε το πρόβλημα

otavoice

Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας

otavoice