OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Ο Δ. Κουτσούμπας στο ΨΝΑ: Η κυβέρνηση θεωρεί κόστος την Ψυχική Υγεία

Το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο στο Δαφνί επισκέφθηκε χθες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Αρχικά συναντήθηκε με τη διοίκηση του Ιδρύματος και στη συνέχεια με το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων.

Στη συνάντηση με τη διοίκηση του νοσοκομείου, όπου συμμετείχαν ακόμη ο Μιχάλης Σελέκος, δήμαρχος Χαϊδαρίου, η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Παναγιώτης Παπαγεωργόπουλος, μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της ΤΟ Υγείας – Πρόνοιας της ΚΟΑ, η διοικήτρια, Δέσποινα Τσαγδή, ενημέρωσε τον Δημήτρη Κουτσούμπα για την κατάσταση της δομής, επισημαίνοντας ως μείζον πρόβλημα την έλλειψη προσωπικού.

Στη συνέχεια ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε με τη Διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων στο ΨΝΑ, όπου ενημερώθηκε από τον πρόεδρο του Σωματείου, Σταύρο Καλαρύτη, για τα προβλήματα του νοσοκομείου με κυρίαρχο τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού -ιατρικού, νοσηλευτικού και τεχνικού- σημειώνοντας ότι στο νοσοκομείο, που μόνο το περασμένο χρόνο δέχτηκε 80.000 ασθενείς, εργάζονται μόλις 48 γιατροί! (δείτε εδώ βίντεο). Ακόμη τόνισε ότι ο οργανισμός του είναι απαρχαιωμένος και υπολείπεται σήμερα κατά 50 με 60% των αναγκών σε προσωπικό. Τέλος, επισημάνθηκαν ακόμα ως σημαντικά προβλήματα η διεύρυνση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, των προσλήψεων μέσω ΟΑΕΔ μεγάλων σε ηλικία, αλλά κυρίως άσχετων με το αντικείμενο, εργαζομένων σε θέσεις που απαιτούν εξειδικευμένο προσωπικό, καθώς και η παράδοση τομέων σε ιδιώτες.

Οι εκπρόσωποι του Σωματείου παρέδωσαν στον ΓΓ της ΚΕ υπόμνημα με τα προβλήματα του νοσοκομείου και τις διεκδικήσεις τους σχετικά και με το νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία και την Απεξάρτηση που ετοιμάζει η κυβέρνηση, το οποίο υπόμνημα το ΚΚΕ θα μελετήσει και αξιοποιήσει στις παρεμβάσεις του.

Ο Δ. Κουτσούμπας ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των εργαζομένων για την αναλυτική ενημέρωση και σημείωσε πως το γεγονός ότι μία από τις πρώτες επισκέψεις του για το νέο έτος είναι στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, δείχνει ότι το ΚΚΕ θέτει σε προτεραιότητα τα ζητήματα της Ψυχικής Υγείας και αναφερόμενος στο νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης είπε: «Εμείς από την αρχή θα σας πούμε ότι ζητάμε να μην κατατεθεί καν αυτό το νομοσχέδιο, έτσι όπως έρχεται από την κυβέρνηση, να αποσυρθεί αμέσως. Πρόκειται για αντιδραστική ψυχιατρική μεταρρύθμιση, η οποία έχει τη σφραγίδα της ΕΕ και των Οδηγιών της, η οποία ουσιαστικά θεωρεί κόστος για το κράτος όλα αυτά τα θέματα Ψυχικής Υγείας. Την ίδια στιγμή που έχουν αυξηθεί -όπως όλοι γνωρίζουμε και η ελληνική κοινωνία το ξέρει, μετά τη μεγάλη οικονομική κρίση που πέρασε η χώρα μας, μετά την πανδημία- τα φαινόμενα των ψυχιατρικών ζητημάτων, της ψυχικής υγείας, οι νοσηλείες, άρα και η βοήθεια που χρειάζονται οι συνάνθρωποί μας».

Τόνισε ότι «εμείς αντιπαλεύουμε -και το λέμε ξεκάθαρα- τη διάλυση των υπηρεσιών της δημόσιας Ψυχικής Υγείας ή μέτρα που οδηγούν στη διάλυση. Αντιπαλεύουμε το κλείσιμο ειδικών ψυχιατρικών νοσοκομείων, μονάδων Ψυχικής Υγείας. Αντιπαλεύουμε την κατάργηση των θεραπευτικών προγραμμάτων. Αντιπαλεύουμε την ιδιωτικοποίηση της Απεξάρτησης, γιατί θα επιδεινώσει τα προβλήματα και με τα ναρκωτικά, αλλά και με τον αλκοολισμό και με άλλου τέτοιου είδους εξαρτήσεις, που πλήττουν ιδιαίτερα τις νέες γενιές, τη νεολαία μας.

Απ’ αυτήν τη σκοπιά θεωρούμε ότι πρέπει να παλέψουμε όλοι μαζί σαν μια γροθιά, συμμεριζόμαστε τις θέσεις του σωματείου, των εργαζομένων. Γιατί σήμερα αυτό που χρειάζεται είναι η αναβάθμιση της Ψυχικής Υγείας, είναι η χρηματοδότησή της από τον κρατικό προϋπολογισμό, είναι η πρόσληψη πολλών γιατρών και νοσηλευτών, οι οποίοι είναι απαραίτητοι. Αυτό είναι φανερό: 48 γιατροί να καλύπτουν 80.000 ασθενείς τους οποίους περιέθαλψε με τον έναν ή άλλο τρόπο εδώ το νοσοκομείο, ένα σημαντικό νοσοκομείο για τη χώρα μας και απ’ τα μεγαλύτερα σε όλη την Ευρώπη…

Άρα, αυτά τα ζητήματα είναι που πρέπει να βάλουμε στο επίκεντρο της πάλης, γιατί όντως χρειάζεται να αναβαθμιστεί ποιοτικά η δημόσια Ψυχιατρική, Ψυχική Υγεία, για να βοηθήσουμε αποτελεσματικά αυτούς τους συνανθρώπους μας».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε ακόμα πως τα θέματα της Υγείας και ειδικά της Ψυχικής Υγείας πρέπει να τα παλέψει ο λαός ενωμένος, αναφέροντας χαρακτηριστικά τους στίχους του τραγουδιού των αδελφών Κατσιμίχα «το πιο σπουδαίο είναι η ψυχή σου δικέ μου» και συνέχισε: «Δεν υπάρχει, το ξέρουμε όλοι, σωματική υγεία, πραγματική υγεία για κάθε άνθρωπο αν δεν έχει την ψυχική του υγεία. Άρα, αυτά πρέπει να τεθούν σε προτεραιότητα, αυτά πρέπει κατά την άποψή μας να συζητιούνται στην ελληνική κοινωνία, να αναδεικνύονται και από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, μαζί με άλλα προβλήματα, κοινωνικά προβλήματα, των εργαζομένων, του λαού μας, κοινωνικά δικαιώματα που έχει ανάγκη σήμερα ο λαός. Κι όχι να προσανατολιζόμαστε σε μονοθεματικές συζητήσεις για ορισμένα ζητήματα, την ώρα που είναι απαραίτητο βεβαίως όλα να συζητηθούν και να μπουν στο τραπέζι, και να γίνουν νομοθετήματα και να επιλυθούν προβλήματα, αλλά σε σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν πρέπει να θάβονται ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία και ένα απ’ αυτά είναι τα θέματα της Ψυχικής Υγείας και η ενίσχυσή της».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, τέλος, διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο ΨΝΑ πως το ΚΚΕ είναι στη διάθεσή τους, θα προχωρήσει σε παρεμβάσεις -Ερωτήσεις, Επερωτήσεις- στη Βουλή και την Ευρωβουλή, αλλά κυρίως και στο μαζικό κίνημα και στους αγώνες.

Πηγή 902.gr

Σχετικά Άρθρα

ΗΠΑ: Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, καταδικάστηκε για δωροδοκία

otavoice

Εκλέχθηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι 14 Αντιπρόεδροί του

otavoice

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ελληνίδα αθλήτρια στίβου θετική σε έλεγχο ντόπινγκ

otavoice

Οι παρεμβάσεις για τις τιμές του ρεύματος – Τα πιθανά σενάρια και οι αντιδράσεις

otavoice

Παραιτήθηκε ο πρώτος υπουργός της Ουαλίας, Βογκάν Γέθινγκ

otavoice

Επανεξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Ρομπέρτα Μέτσολα

otavoice