OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Περσικός: Ρεσάλτο ενόπλων σε πετρελαιοφόρο ελληνικών συμφερόντων

Ρεσάλτο 4-5 ενόπλων με στρατιωτικά ρούχα, δέχτηκε τα ξημερώματα το ελληνόκτητο πετρελαιοφόρο St. Nikolas (πρώην Suez Rajan). Το τελευταίο στίγμα ήταν στις 9 το πρωί, ανατολικά της πόλης Σοχάρ, στα ανοιχτά του Ομάν. Κύριο μέλημα του υπουργείου Ναυτιλίας και του υπουργείο Εξωτερικών είναι ο Έλληνας δόκιμος πλοίαρχος που επέβαινε μαζί με πλήρωμα 18 Φιλιππινέζων ναυτικών. Το πλοίο αναχώρησε τα ξημερώματα με προορισμό λιμάνι της Τουρκίας και φέρεται να άλλαξε ρότα με κατεύθυνση το Ιράν.

Τα διεθνή πρακτορεία κάνουν λόγο για νέο περιστατικό χάους στις θαλάσσιες διόδους της Μέσης Ανατολής, ενώ η βρετανική στρατιωτική υπηρεσία Maritime Trade Operations του Ηνωμένου Βασιλείου, ενημερώνει ότι το περιστατικό κατεγράφη στα ύδατα μεταξύ Ομάν και Ιράν στην είσοδο – έξοδο των στενών του Ορμούζ, από όπου διέρχεται το ένα πέμπτο του παγκόσμιου εμπορικού στόλου.

Περαιτέρω προσπάθειες επικοινωνίας με το πλοίο απέτυχαν.

Η ιδιωτική εταιρεία πληροφοριών Ambrey είπε ότι «έξι μαυροντυμένοι ένοπλοι» επιβιβάστηκαν στο πλοί,. Οι άνδρες είχαν κάλυψαν τις κάμερες παρακολούθησης κατά την εισβολή.

Το πλοίο βρέθηκε στο επίκεντρο διαμάχης Ηνωμένων Πολιτειών – Ιράν για 1 εκατομμύριο βαρέλια ιρανικού αργού πετρελαίου .Τον Φεβρουάριο του 2022, η ομάδα United Against Nuclear Iran δήλωσε ότι υποπτεύεται ότι το δεξαμενόπλοιο μετέφερε πετρέλαιο από το νησί Khargh του Ιράν , τον κύριο τερματικό σταθμό διανομής πετρελαίου στον Περσικό Κόλπο.

Μετά την κατάρρευση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν, στα ύδατα γύρω από το στενό του Ορμούζ έγιναν κατασχέσεις πλοίων από το Ιράν, σε αντίποινα για τα ιρανικά φορτία πετρελαίου που κατασχέθηκαν με απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

Για μήνες, το πλοίο καθηλώθηκε στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας στα ανοιχτά της βορειοανατολικής ακτής της Σιγκαπούρης πριν αποπλεύσει ξαφνικά για την ακτή του Τέξας χωρίς εξήγηση. Το πλοίο εκφόρτωσε το φορτίο του σε άλλο δεξαμενόπλοιο τον Αύγουστο.

Η Empire Navigation, έχει έδρα την Αθήνα, γράφουν τα διεθνή πρακτορεία υποβάλοντας αίτημα για σχόλιο.

Ο 5ος στόλος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, ο οποίος περιπολεί στη Μέση Ανατολή, δεν επιβεβαιώνει για την ώρα τις πληροφορίες, ενώ δεν υπάρχουν σχετικές ανακοινώσεις από το Ιράν και το Ομάν.

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης που υποστηρίζονται από το Ιράν επιτίθενται σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα εν μέσω του πολέμου Ιραήλ – Χαμάς.

Πηγή: Ap.org

Σχετικά Άρθρα

Τα νερά της Αρκτικής μπορεί να «κρύβουν» την επόμενη γενιά αντιβιοτικών

otavoice

Μειωμένη έως και 90% η παραγωγή μελιού- Σε απόγνωση οι μελισσοπαραγωγοί

otavoice

Κερδίζουν έδαφος οι ηλεκτρονικές αγορές στην Ελλάδα

otavoice

Ο στρατός του Κιέβου προχώρησε δυο χιλιόμετρα στην περιοχή Κούρσκ της Ρωσίας

otavoice

Λωρίδα της Γάζας: Διανεμήθηκαν 1,2 εκατ. δόσεις του εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας

otavoice

Δεν ανησυχεί η Ρωσία για ενδεχόμενη σύλληψη του Πούτιν στη Μογγολία

otavoice