OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Απορρίφθηκε το νομοσχέδιο για αμνηστία των Καταλανών αυτονομιστών

Καταλανοί αυτονομιστές βουλευτές καταψήφισαν προχθές το νομοσχέδιο αμνηστίας που κατέθεσε η σοσιαλδημοκρατική συγκυβέρνηση Σοσιαλιστών (PSOE) – Sumar, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε νέα πολιτική αστάθεια, υπογραμμίζοντας πόσο «εύθραυστη» είναι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Π. Σάντσεθ.

Προκειμένου να εξασφαλίσει τη στήριξη του καταλανικού αυτονομιστικού κόμματος Junts per Cataluna («Μαζί για την Καταλονία») και να καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, ο Σάντσεθ συμφώνησε να φέρει νομοσχέδιο για αμνηστία των αυτονομιστών που είχαν πρωτοστατήσει στο δημοψήφισμα για «απόσχιση» της Καταλονίας.

Ωστόσο το νομοσχέδιο καταψηφίστηκε από τους βουλευτές του Junts και απορρίφθηκε με 179 ψήφους, έναντι 171, στο κοινοβούλιο των 350 εδρών.

Το Junts ζητούσε να αφαιρεθούν από το νομοσχέδιο όλες οι εξαιρέσεις που σχετίζονται με την «τρομοκρατία», καθώς ορισμένα από τα στελέχη του κόμματος βρίσκονται υπό έρευνα από δικαστήρια για σχετικές κατηγορίες. Το κόμμα πιέζει ώστε ο πρώην ηγέτης του, Κ. Πουιτζντεμόν, που έχει καταφύγει στο Βέλγιο, να επιστρέψει στην Ισπανία.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας έχει καταδικάσει τον Πουιτζντεμόν με τις κατηγορίες της ανυπακοής και της υπεξαίρεσης, και δύο κατώτερα δικαστήρια ερευνούν αυτόν και άλλους με κατηγορίες περί «τρομοκρατίας».

Το νομοσχέδιο θα επιστρέψει σε κοινοβουλευτική επιτροπή για συζήτηση και ενδεχομένως θα σταλεί πίσω για νέα ψηφοφορία στη Βουλή. «Θα συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε, με περιθώριο 15 ημερών ακόμα. Δεν υπάρχει λόγος να εγκρίνουμε έναν νόμο αμνηστίας με τρύπες», δήλωσε στέλεχος του Junts.

Οι Σοσιαλιστές τούς προειδοποίησαν ότι με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις «ο νόμος περί αμνηστίας θα αντιμετώπιζε προβλήματα στην ΕΕ», αλλά «είμαστε προετοιμασμένοι γι’ αυτό», πρόσθεσε το στέλεχος του Junts.

Το νομοσχέδιο για την αμνηστία συναντά την αντίδραση του «κεντροδεξιού» Λαϊκού Κόμματος και του εθνικιστικού «Vox», αλλά και από μερίδα του δικαστικού σώματος, της αστυνομίας και ορισμένα στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Ακόμα κι αν ψηφιστεί θα πρέπει να περάσει από τη Γερουσία, όπου το Λαϊκό Κόμμα έχει απόλυτη πλειοψηφία και έχει δεσμευτεί να το μπλοκάρει και να το αμφισβητήσει στο δικαστήριο.

(Πηγή: «Ριζοσπάστης»)

Σχετικά Άρθρα

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ελληνίδα αθλήτρια στίβου θετική σε έλεγχο ντόπινγκ

otavoice

Οι παρεμβάσεις για τις τιμές του ρεύματος – Τα πιθανά σενάρια και οι αντιδράσεις

otavoice

Παραιτήθηκε ο πρώτος υπουργός της Ουαλίας, Βογκάν Γέθινγκ

otavoice

Επανεξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Ρομπέρτα Μέτσολα

otavoice

Διαμαρτυρία στο υπουργείο Υγείας ενάντια στο νομοσχέδιο για Ψυχική Υγεία και Απεξάρτηση

otavoice

Αλλεπάλληλοι και μυστηριώδεις εκτροχιασμοί τρένων στη Ρωσία

otavoice