OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Με “εμπάργκο” στην πολιτειακή ηγεσία απαντά η Εκκλησία στο γάμο των ομόφυλων

Με τον λιτό τρόπο εορτασμoύ της Κυριακής της Ορθοδοξίας, αναφορικά με τα όσα ορίζει η εθιμοτυπία για την ημέρα και την παρουσία πολιτειακών και πολιτικών παραγόντων, καθώς και την μεταφορά του τόπου τέλεσης της Συνοδικής Θείας Λειτουργία στην Μονή Πετράκη αντί για τη Μητρόπολη Αθηνών, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έστειλε το δικό της μήνυμα σχετικά με τη δυσαρέσκεια που υπάρχει για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο ομοφυλοφίλων.

Μπορεί κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της ΔΙΣ να μην συζητήθηκε η ψήφιση του νομοσχεδίου, ωστόσο η ενέργεια αυτή δηλώνει τον σιωπηρό τρόπο αντίδρασης τόσο του Αρχιεπισκόπου όσο και των μελών της Ιεραρχίας για τις εξελίξεις μετά την ψήφιση με 175 ΝΑΙ από την Βουλή του νόμου που, όπως όλα δείχνουν, δοκιμάζει τις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας.

Ενόχληση από την πλευρά της Εκκλησίας, αλλά και το Αρχιεπισκόπου προσωπικά, υπάρχει και για το πρόσωπο της Προέδρου της Δημοκρατίας και τη στάση την οποία τήρησε μετά την υπερψήφιση του νόμου.

Η απόφαση της ΔΙΣ να μην εορταστεί η Κυριακή της Ορθοδοξίας στη Μητρόπολη, ερμηνεύεται και ως ένα μήνυμα προς την ΠτΔ για τη στάση της. Παραδοσιακά την ημέρα αυτή η πρώτη πολίτης της χώρας παρίσταται στον εορτασμό ενώ στη συνέχεια παραθέτει γεύμα προς τον Πρόεδρο της ΔΙΣ και τα μέλη Αυτής στο Προεδρικό Μέγαρο. Φέτος αυτό φαντάζει δύσκολο να γίνει.

Η Δ.Ι.Σ. αποφάσισε ότι ο εφετινός εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας, κατά την Α’ Κυριακή των Νηστειών, 24η Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, ιερουργούντων των Σεβασμιωτάτων Συνοδικών Μητροπολιτών Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου και Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος. Τον πανηγυρικό της ημέρας, ως έχει ήδη ορισθεί, θα εκφωνήσει ο Σεβασμιώτατος Συνοδικός Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός”, ήταν η επίσημη θέση της ΔΙΣ για τον εορτασμό.

Η Προεδρία της Δημοκρατίας ωστόσο, λίγες ώρες μετά την απόφαση της ΔΙΣ, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ανέφερε ότι από τις 4 Μαρτίου έχει αποσταλεί πρόσκληση προς τον Πρόεδρο της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, και τα Μέλη της Συνόδου, για το καθιερωμένο γεύμα που παραθέτει προς τιμήν τους στο Προεδρικό Μέγαρο, με την ευκαιρία της Εορτής της Ορθοδοξίας. Όπως διευκρινίζεται στο ανακοινωθέν: “Ο Πρόεδρος και τα Μέλη της Δ.Ι.Σ. είναι πάντα ευπρόσδεκτοι στο Προεδρικό Μέγαρο, παράλληλα όμως είναι σεβαστή και η απόφασή τους ως προς το αν θα αποδεχθούν την πρόσκληση”.

Αναφορικά με τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου η ΔΙΣ δεν έλαβε κάποια απόφαση, οπότε η διπλή εορτή για τον Ελληνισμό θα τιμηθεί κανονικά στον πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ναό της Αθήνας. Θα ακολουθήσει Δοξολογία για την Εθνική Παλιγγενεσία του 1821 στην οποία αναμένεται να χοροστατήσει ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ιερώνυμος και στην οποία θα παραστεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος, λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της ΔΙΣ, ρωτήθηκε για την στάση του Πρωθυπουργού και της Προέδρου της Δημοκρατίας και απάντησε ότι “ελευθερία έχουμε, ο καθένας κάνει ό,τι θέλει”.

Σχετικά Άρθρα

28 ημέρες πυρκαγιά κατακαίει το όρος Όρβηλος- Μηνυτήρια αναφορά του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών

otavoice

Η Ουκρανία κατέλαβε την πόλη Σούτζα, δυνάμεις της εισχώρησαν στη ρωσική επικράτεια

otavoice

Καιρός: Ζέστη και μποφόρ στο Αιγαίο

otavoice

Κλιματική αλλαγή: Το προβλεπόμενο ταξίδι της φτώχειας

otavoice

Καραϊβική: Η τροπική καταιγίδα Ερνέστο μετατρέπεται σε τυφώνα

otavoice

Συνελήφθη ο αρχηγός της κατασκήνωσης, μετά τον θάνατο της 8χρονης σε πισίνα

otavoice