OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Πιέσεις των 27 στο Ισραήλ για άμεση κατάπαυση του πυρός

Μετά από μήνες διαφωνιών για τη σχετική διατύπωση και εν μέσω όλο και περισσότερων ανησυχιών για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Ο Πρωθυπουργός του Βελγίου Αξεξάντερ Ντε Κροο ανέφρε ενδεικτικά: «Πιστεύω ότι πλέον έχουμε μία και ξεκάθαρη κοινή θέση των 27 χωρών, που καλεί να τερματιστεί η βία (στη Γάζα) τώρα. Υπερβολικά πολλοί αθώοι πολίτες έχουν σκοτωθεί».

Στην κοινή ανακοίνωση, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πιέζουν το Νετανιάχου να προχωρήσει σε άμεση κατάπαυση του πυρός και συνδέουν την εκεχειρία με την ανθρωπιστική βοήθεια και την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων από τη Χαμάς. Τη σύνδεση των δύο προϋποθέσεων έθετε και το ψήφισμα των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ, το οποίο απορρίφθηκε από το Πεκίνο και τη Μόσχα που ζητούν κατάπαυση του πυρός, χωρίς απαραίτητα να απελευθερωθούν όμηροι.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αίγυπτος και το Κατάρ εργάζονται νυχθημερόν στην περιοχή για να διασφαλίσουν ότι θα καταλήξουμε σε μία άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός στο πλαίσιο μίας συμφωνίας που θα οδηγήσει σε απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς και άλλες ομάδες και θα βοηθήσουμε να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα» τόνισε η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας.

Ο Πρέσβης της Ρωσίας στο ΟΗΕ, Βασίλι Ναμπενζια υπογράμμισε: «Έχουμε ήδη πει ότι δε θα ανεχτούμε άλλες αποφάσεις χωρίς νόημα, που δεν περιέχουν έκκληση για εκεχειρία, οι οποίες δε μας οδηγούν πουθενά».

Έντονες πιέσεις στον Ισραηλινό πρωθυπουργό ασκούν και οι Ηνωμένες Πολιτείες, με τον Άντονι Μπλίνκεν να πραγματοποιεί την έκτη του επίσκεψη στη Μέση Ανατολή. Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες πιέζουν το Νετανιάχου να μην προχωρήσει στην επιχείρηση στη Ράφα.

Ο επικεφαλής τη αμερικανικής διπλωματίας σημείωσε ότι «μία μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα θα ήταν λάθος, δεν τη στηρίζουμε. Και δεν είναι απαραίτητη».

«Του είπα (στον Μπλίνκεν) ότι δεν υπάρχει τρόπος να κερδίσουμε τη Χαμάς χωρίς να μπούμε στη Ράφα και να εξαλείψουμε τις υπόλοιπες δυνάμεις (της Χαμάς). Του είπα επίσης ότι ελπίζω να το κάνουμε με τη στήριξη των ΗΠΑ, αλλά, αν χρειαστεί, θα το κάνουμε μόνοι μας» τόνισε από την πλευρά του ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Και καθώς συνεχίζονται οι μάχες γύρω από το νοσοκομείο, αλ Σίφα, ο Ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έχει συλλάβει εκατοντάδες μέλη της Χαμάς κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων που ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα. Μεταξύ τους και ανώτερα στελέχη της οργάνωσης.

Και ενώ οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα προσεύχονται στα ερείπια των κατοικιών για το Ραμαζάνι, συνεχίζονται στο Κατάρ οι διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός.

Σχετικά Άρθρα

Ο Μπάιντεν θα μιλήσει για τους λόγους που τον ώθησαν να αποσυρθεί

otavoice

Μπαχ: «Έφτασε η στιγμή της αλήθειας, θα ζήσουμε αξέχαστες Ολυμπιακές στιγμές»

otavoice

Απόψε η δεξίωση στο Προεδρικό, για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

otavoice

Μελανσόν: Ο Μακρόν αρνείται να δεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών

otavoice

Τοπικές καταιγίδες κυρίως σε Μακεδονία και Θεσσαλία – Μικρή πτώση της θερμοκρασίας

otavoice

Γάζα- Χαν Γιουνίς: Δεκάδες άμαχοι νεκροί – Νέο κύμα προσφύγων

otavoice