OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Βουλή: Συνεχίζεται εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων η συζήτηση για τα μη κρατικά ΑΕΙ

Δεύτερη ημέρα σήμερα της συζήτησης στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια., μέσα σε κλίμα σφοδρών αντιδράσεων από φοιτητές και πανεπιστημιακούς αλλά και από το σύνολο της αντιπολίτευσης. Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα τελούν υπό κατάληψη και αύριο προγραμματίζουν πανελλαδικό συλλαλητήριο έξω από την Βουλή με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου που αποτελεί ταφόπλακα στο δημόσιο πανεπιστήμιο.

Για ένα «βήμα απολύτως στέρεο», που αγκαλιάζει το μέλλον χωρίς φόβο έκανε λόγο ο Κυριάκος Πιερρακάκης, την ίδια ώρα που φοιτητές και εκπαιδευτικοί κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις έως αύριο, οπότε και ψηφίζεται το νομοσχέδιο.

Κατά την πρώτη ημέρα της συζήτησης ξέσπασε σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή. Αίτημα διενέργειας ονομαστικής ψηφοφορίας στα άρθρα που αφορούν τα μη κρατικά Ιδρύματα κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Το νομοσχέδιο είναι απολύτως συμβατό με το συνταγματικό κείμενο» τόνισε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης απορρίπτοντας τα αιτήματα αντισυνταγματικότητας που κατατέθηκαν.

Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε πως «εμείς διαλέγουμε να εμπιστευτούμε γνωμοδοτήσεις κορυφαίων καθηγητών του συνταγματικού δικαίου και του διοικητικού δικαίου έχοντας αντλήσει πάρα πολλά στοιχεία που υπάρχουν σε αυτές τις γνωμοδοτήσεις» και σχολίασε τη στάση του κοινοβουλευτικού του ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως «είναι “χάρμα” να διαφωνείτε με τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Αλιβιζάτο. Όταν ο κ. Ανδρουλάκης έλεγε ότι θα πούμε “ναι”, αρκεί το νομοσχέδιο να μην είναι σε βάρος των δημόσιων πανεπιστημίων, γνώριζε και τις συνταγματικές γνωμοδοτήσεις πάνω στις οποίες βασίζεται το νομοσχέδιο».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε πάντως τη στάση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. «Το καθαρό μας “όχι” έχει να κάνει με το ότι εμείς δεν πρόκειται να στηρίξουμε διευθετήσεις οικονομικών συμφερόντων», ήταν η κατηγορηματική αναφορά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Την Παρασκευή, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, αναμένεται το λόγο να πάρουν ο πρωθυπουργός οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Για την Παρασκευή 8 Μαρτίου, η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία, ενώ το σωματείο των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων (ΟΔΠΤΕ) έχει προκηρύξει στάση εργασίας για την Πέμπτη 7 Μαρτίου και 24ωρη απεργία την Παρασκευή, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο, που είναι προγραμματισμένο για τις 12:00 στα Προπύλαια, με τη συμμετοχή Φοιτητικών Συλλόγων, μαθητών και διδασκόντων.

Παρακολουθήστε τις εργασίες στην Ολομέλεια:

Ό

Σχετικά Άρθρα

Oλυμπιακοί Αγώνες: Πάτησε Παρίσι η ελληνική αποστολή (video)

otavoice

Η Κάμαλα Χάρις, η προεκλογική της γραμμή: Η εισαγγελέας εναντίον «αρπακτικών κάθε είδους»

otavoice

Προκλητικός ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ: Ο Μαχμούντ Αμπάς θα παρακολουθεί τη Γάζα από μακριά

otavoice

Στα «δίχτυα» της ΑΑΔΕ 27 επιχειρήσεις με εικονικά τιμολόγια αξίας άνω των 218 εκατ. ευρώ

otavoice

Νεπάλ: 18 νεκροί από τη συντριβή αεροπλάνου κατά την απογείωσή του

otavoice

Ο Μπάιντεν θα μιλήσει για τους λόγους που τον ώθησαν να αποσυρθεί

otavoice