Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Κυριακή σε μεγάλες πόλεις της Κολομβίας κατά της κυβέρνησης και του προέδρου Gustavo Petro – ένα κύμα διαδηλώσεων χωρίς προηγούμενο από τις προεδρικές εκλογές του 2022, σημειώνει το AFP.
Το σύνθημα “Πέτρο, έξω!” συγκέντρωσε τη δεξιά αντιπολίτευση, κεντρώες δυνάμεις, πρώην φιλελεύθερους συμμάχους, πολλές επαγγελματικές οργανώσεις και μη συνδεδεμένους πολίτες.
Ο Πέτρο ανήλθε στην εξουσία τον Αύγουστο του 2022, όντας ο πρώτος αριστερός πρόεδρος σε μια χώρα που παραδοσιακά διοικείται από συντηρητικές ελίτ, αλλά η δημοτικότητά του έχει φτάσει πλέον σε χαμηλή αποδοχή: αποδοκιμάζεται από το 60% των Κολομβιανών, σύμφωνα με το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Invamer.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποιήθηκαν από τα δημαρχεία του Κάλι, της Μπογκοτά, της Μπαρανκίγια, της Καρθαγένης και του Μεντεγίν, σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις. Ο Φεντερίκο Γκουτιέρες, ο δήμαρχος του Μεντεγίν, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Κολομβίας, δημοσίευσε φωτογραφίες στο δίκτυο X και σχολίασε ότι η προσέλευση στις διαδηλώσεις -350.000 διαδηλωτές σύμφωνα με τον δημόσιο διαμεσολαβητή της βορειοδυτικής μητρόπολης- ήταν «ιστορική» και «εντυπωσιακή».
Ο Πέτρο υπολόγισε τον αριθμό των διαδηλωτών σε όλη τη χώρα σε περίπου 250.000 και παραδέχτηκε ότι οι διαδηλώσεις ήταν «ισχυρές» στο Μεντεγίν, την Μπογκοτά και την Μπουκαραμάνγκα, αλλά «αδύναμες» στην υπόλοιπη χώρα. Έγραψε στο Χ ότι «ο κύριος στόχος των πορειών είναι να φωνάξουν “Έξω Πέτρο!” και να ανατρέψουμε την κυβέρνηση της αλλαγής. Αυτή η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει και είναι ένα μη βίαιο πραξικόπημα για την ανατροπή της λαϊκής απόφασης του 2022 υπέρ της αλλαγής».
Το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει τη συμμετοχή σε διαδηλώσεις εργαζομένων στον τομέα της υγείας. Το μεταρρυθμιστικό σχέδιο του προέδρου, που μπλοκαρίστηκε στο Κογκρέσο στις αρχές του μήνα και αργότερα εγκαταλείφθηκε οριστικά, προέβλεπε την εξάλειψη ορισμένων ιδιωτικών παραγόντων από αυτόν τον τομέα. Ωστόσο, η κυβέρνηση παρενέβη κατά ορισμένων διαμεσολαβητών μεταξύ κράτους και νοσοκομείων, προκειμένου να ελέγξει τους προϋπολογισμούς τους, γεγονός που προκάλεσε δυσαρέσκεια στο ιατρικό περιβάλλον.
Οι Κολομβιανοί ανησυχούν επίσης για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος, που κατά καιρούς επαναφέρεται από τον Petro. Η ανασφάλεια και η ενεργειακή κρίση είναι άλλοι λόγοι ανησυχίας.
Στις διαδηλώσεις διακρίνονταν πολλά πλακάτ με κείμενα που ζητούσαν από τον πρόεδρο να σεβαστεί το Σύνταγμα, αφού άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο σύγκλησης Συντακτικής Συνέλευσης. Η αντιπολίτευση πιστεύει ότι μια τέτοια προσέγγιση θα ήταν πραξικόπημα ή μια προσπάθεια του Πέτρο να παραμείνει στην εξουσία μετά το 2026, όταν θα λήξει η θητεία του.
Πηγή: Agerpres.ro