OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Τι εκτιμά ο καθηγητής Ν. Παπασπύρου για τις έδρες στους «Σπαρτιάτες»

Το σενάριο ανακατανομής εδρών αλλά και ένα δεύτερο σενάριο να αποφανθεί το Ανώτατο Δικαστήριο ότι οι έδρες θα μείνουν κενές, αναλύει ο καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών, Νίκος Παπασπύρου, μιλώντας στο ΕΡΤnews για τα νέα δεδομένα στις κοινοβουλευτικές ισορροπίες, που προκαλεί η παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, για άσκηση ποινικής δίωξης κατά 11 βουλευτών που είχαν εκλεγεί με τους «Σπαρτιάτες» -για εξαπάτηση των εκλογέων- καθώς και κατά του Ηλία Κασιδιάρη ως ηθικού αυτουργού. Ήδη, δύο βουλευτές των Σπαρτιατών ανακοίνωσαν την ανεξαρτητοποίησή τους.

To σενάριο να χάσουν τις έδρες

«Στην περίπτωση κατά την οποία το δικαστήριο θεωρήσει ότι το κόμμα αυτό ελεγχόταν από τον Ηλία Κασιδιάρη, τότε θα πρέπει να προχωρήσει σε κήρυξη άκυρου της εκλογής ανακηρύξεως ως βουλευτών. Δηλαδή έκπτωση. Εάν εκπέσουν οι βουλευτές έναντι του οποίου έχει ασκηθεί ένσταση, με τη λογική ότι υπάρχει κώλυμα ως προς την ανακήρυξη και κατά συνέπεια ως προς την εκλογή, τίθεται το θέμα τι θα γίνουν αυτές οι έδρες. Η προσωπική μου άποψη, όπως την είχα διατυπώσει από τη μεθεπόμενη των εκλογών, είναι ότι αν τυχόν τεθεί τέτοιο ζήτημα και ληφθεί τέτοια απόφαση, τότε θα πρέπει οι έδρες αυτές να κατανεμηθούν στα υπόλοιπα κόμματα με βάση την εκλογική τους δύναμη και τα υπόλοιπα σε εθνικό επίπεδο», είπε ο καθηγητής.

«Κατά την άποψή μου δεν πρέπει να γίνει καμία καραμπόλα, γιατί θα δημιουργούσε ανασφάλεια δικαίου», τόνισε ο καθηγητής και επικαλέστηκε διάταξη στον νόμο που λέει αν και αν υπάρχουν άλλες κενές έδρες, θα πρέπει να εφαρμοστεί αναλογικά αυτή η διάταξη. «Εδώ ανακύπτουν νέες κενές έδρες. Δεν υπάρχει λόγος να αμφισβητηθεί η προηγούμενη κατανομή», είπε.

Αν το βράδυ των εκλογών, δηλαδή πριν από την κατανομή διαπίστωναν το πρόβλημα, εκ των πραγμάτων οι έδρες θα δίνονταν στα κόμματα που νομίμως συμμετείχαν. Παρ όλα αυτά υπάρχει και ένα άλλο ενδεχόμενο:

Σε περίπτωση που θεωρηθεί ότι συντρέχουν όλοι αυτοί οι λόγοι, το Ανώτατο Δικαστήριο ενδέχεται να αποφανθεί ότι αφού ο νόμος δεν προβλέπει σαφώς ενέργεια σε αυτή την περίπτωση οι έδρες θα μείνουν κενές.

Στην περίπτωση που η απόφαση του δικαστηρίου έβγαινε το τελευταίο έτος της βουλευτικής περιόδου, δηλαδή ας υποθέσουμε ότι καθυστερούσε δυόμιση χρόνια, σε αυτή την περίπτωση το Σύνταγμα ρητά λέει ότι μένουν κενές οι έδρες για να μην υπάρχει αναστάτωση, τόνισε ο Νίκος Παπασπύρου.

Τις έδρες δεν μπορούν να καταλάβουν οι επιλαχόντες αναπληρωματικοί του ίδιου κόμματος, αφού αποφάνθηκε το δικαστήριο ότι δεν μπορούσε το κόμμα αυτό να ανακηρύξει βουλευτές, εξήγησε ο καθηγητής.

Όπως είπε, «μόνο στην περίπτωση Τσοβόλα, η έδρα νομίμως έχει πάει σε ένα κόμμα. Γιατί αν θυμάστε, είχαν παραιτηθεί αναπληρωματικοί και στην έδρα τους και ήταν λύση ανάγκης να γίνουν εκλογές».

«Αν το πρόβλημα αφορά το κόμμα, έχω την αίσθηση ότι αφορά και τον Πρόεδρο, ανεξάρτητα αν ο ίδιος ελεγχόταν ή όχι»

Αν το πρόβλημα αφορά το κόμμα, έχω την αίσθηση ότι αφορά και τον Πρόεδρο, ανεξάρτητα αν ο ίδιος ελεγχόταν ή όχι, είπε σε σχετική ερώτηση ο καθηγητής, τονίζοντας ότι προς το παρόν πρέπει να μην προτρέχουμε και να σεβαστούμε την εκκρεμή διαδικασία.

Για να εκπέσουν από βουλευτές, ο μόνος τρόπος είναι το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο να θεωρήσει άκυρη την εκλογή τους..
Η ποινική αυτή διαδικασία για να οδηγήσει σε έκπτωση θα πρέπει να καταστεί αμετάκλητη. Άρα θέλουμε πολύ χρόνο μπροστά μας, και ακόμη στον Ηλία Κασιδιάρη δεν έχει γίνει ακόμη αμετάκλητη. Επίσης να θεωρηθεί ότι αφορά εκλογικό αδίκημα, που οδηγεί σε έκπτωση σε απώλεια πολιτικών δικαιωμάτων, Άρα, Άρα δεν επηρεάζεται άμεσα από την ποινική διαδικασία η παραμονή του στη Βουλή, διευκρίνισε ο Νίκος Παπασπύρου.

«Το θέμα της χρηματοδότησης είναι πολύ σοβαρό»

Πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, όχι να διακοπεί, η χρηματοδότηση, είπε ο Νίκος Παπασπύρου διευκρινίζοντας:
Ο νόμος περιορίζεται μόνο με αφορμή τότε την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, μόνο στην περίπτωση προσωπικής κράτησης. Αλλά εδώ, ξέρετε, τίθεται σε διακινδύνευση η ακεραιότητα των διαδικασιών.
Δηλαδή το δημόσιο χρήμα θα ενισχύει περιπτώσεις στις οποίες υπάρχει τέτοια αμφισβήτηση και τέτοια διακινδύνευση; , είπε κλείνοντας ο Νίκος Παπασπύρου.

Πηγή: ΕΡΤnews – Εκπομπή Newsroom

Σχετικά Άρθρα

Παραιτήθηκε ο πρώτος υπουργός της Ουαλίας, Βογκάν Γέθινγκ

otavoice

Επανεξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Ρομπέρτα Μέτσολα

otavoice

Διαμαρτυρία στο υπουργείο Υγείας ενάντια στο νομοσχέδιο για Ψυχική Υγεία και Απεξάρτηση

otavoice

Αλλεπάλληλοι και μυστηριώδεις εκτροχιασμοί τρένων στη Ρωσία

otavoice

ΕΛΑΣ: Αποκαλύψεις για την εγκληματική οργάνωση που διέπραττε εκβιασμούς – Έχουν εξιχνιασθεί 78 υποθέσεις

otavoice

“Κάηκε” η Μαδρίτη για τους πρωταθλητές Ευρώπης (video)

otavoice