OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Σολτς – Μακρόν στους FT: «Θνητή» η Ευρώπη μπροστά στη ρωσική επιθετικότητα

Συνυπέγραψε ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς τα λεγόμενα του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, που προειδοποιησε ότι η Ευρώπη είναι «θνητή» μπροστά στη ρωσική επιθετικότητα.

«Δεν μπορούμε να θεωρούμε δεδομένα τα θεμέλια πάνω στα οποία έχουμε χτίσει τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής μας και τον ρόλο μας στον κόσμο», έγραψαν οι δύο ηγέτες σε ένα κοινό τους άρθρο που δημοσιεύθηκε στους Financial Times.

«Η Ευρώπη μας είναι θνητή και πρέπει να ανταποκριθούμε στην πρόκληση», επισημαίνουν στο άρθρο, που δημοσιεύτηκε ενώ ο Γάλλος πρόεδρος βρισκόταν σε επίσκεψη στη Γερμανία.

Ο Μακρόν επίσης συνυπέγραψε την ιδέα του Σολτς για ένα «σημείο καμπης», που χρησιμοποίησε ο καγκελάριος για να περιγράψει μια ιστορική αλλαγή στη στάση της Γερμανίας στην άμυνα, η οποία την οδήγησε να ενισχύσει μαζικά τις στρατιωτικές δαπάνες μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

«Κοιτάζοντας πίσω τις προκλήσεις της τελευταίας πενταετίας -είτε είναι η πανδημία, ο συνεχιζόμενος ρωσικός επιθετικός πόλεμος κατά της Ουκρανίας ή οι αυξανόμενες γεωπολιτικές αλλαγές- είναι σαφές: η Ευρώπη βιώνει το Zeitenwende (σημείο καμπής) της», έγραψαν οι ηγέτες.

Οι ηγέτες συνεχίζουν να εκθέτουν τις ιδέες τους για την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη θητεία μετά τις επικείμενες εκλογές της ΕΕ στις 9 Ιουνίου.

Μεταξύ των ζητημάτων που προτάθηκαν από τον Μακρόν και τον Σολτς ήταν η ανάγκη εμβάθυνσης της ενιαίας αγοράς της ΕΕ και ενίσχυσης των επενδύσεων, με ταυτόχρονη μείωση της εξάρτησης του μπλοκ από τους εμπορικούς εταίρους για βασικές προμήθειες.

Οι κοινές δηλώσεις έρχονται μετά από μια περίοδο εντάσεων μεταξύ των ηγετών των δύο μεγαλύτερων δυνάμεων της ΕΕ. Υπενθυμίζεται ότι Σολτς και Μακρόν είχαν συγκρουστεί για τη σωστή προσέγγιση στον πόλεμο στην Ουκρανία, με τον Γάλλο πρόεδρο να έχει έναν πιο έντονο τόνο κατά της Ρωσίας.

Οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας θα συναντηθούν την Τρίτη (28/5) στο Meseberg, κοντά στο Βερολίνο, για μια κοινή συνάντηση υπουργών, κατά την τρίτη ημέρα της επίσκεψης Μακρόν στη Γερμανία.

Πηγή: AFP

Σχετικά Άρθρα

Παραιτήθηκε ο πρώτος υπουργός της Ουαλίας, Βογκάν Γέθινγκ

otavoice

Επανεξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Ρομπέρτα Μέτσολα

otavoice

Διαμαρτυρία στο υπουργείο Υγείας ενάντια στο νομοσχέδιο για Ψυχική Υγεία και Απεξάρτηση

otavoice

Αλλεπάλληλοι και μυστηριώδεις εκτροχιασμοί τρένων στη Ρωσία

otavoice

ΕΛΑΣ: Αποκαλύψεις για την εγκληματική οργάνωση που διέπραττε εκβιασμούς – Έχουν εξιχνιασθεί 78 υποθέσεις

otavoice

“Κάηκε” η Μαδρίτη για τους πρωταθλητές Ευρώπης (video)

otavoice