OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Θρίλερ στο Ιράν: Έρευνες για το ελικόπτερο του προέδρου Ραΐσι – Αγωνία για την τύχη του

Ολονύχτιες οι έρευνες για τον εντοπισμό του ελικοπτέρου που επέβαινε ο Πρόεδρος του Ιράν.

To αίτημα του Ιράν να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός ταχείας χαρτογράφησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήχησε σαν προειδοποίηση ότι το σημείο όπου κατέπεσε το ελικόπτερο όπου επέβαιναν ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι, ο υπουργός Εξωτερικών και άλλα μέλη της ηγεσίας της Τεχεράνης δεν έχει βρεθεί. Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι το ελικόπτερο βρέθηκε αλλά δεν υπήρξε αναφορά στην τύχη των επιβατών.

Η Ερυθρά Ημισέληνος που έστειλε διασώστες στην περιοχή διαψεύδει ότι το ελικόπτερο έχει εντοπιστεί.

Η συντριβή του ελικοπτέρου του προέδρου Ραϊσι οφείλεται στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και ο τραυματισμός ή θάνατος των επιβατών δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί, μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση. Η κακοκαιρία περιπλέκει και τις επιχειρήσεις διάσωσης, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις.

Το ελικόπτερο που μετέφερε τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί και τον υπουργό Εξωτερικών συνετρίβη σε ορεινή περιοχή στα δυτικά μέσα σε πυκνή ομίχλη. ‘Ηταν μέρος συνοδείας τριών ελικοπτέρων που μετέφερε την προεδρική αντιπροσωπεία.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κάλεσε τους Ιρανούς να “μην ανησυχούν” για τη χώρα, καθώς οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό του ελικοπτέρου που συνετρίβη στο βορειοδυτικό Ιράν.

«Eλπίζω ο Θεός να φέρει τον πρόεδρο και τους συντρόφους του πίσω στην αγκαλιά του έθνους. Προσευχηθείτε όλοι για την υγεία αυτών των υπηρετών”, πρόσθεσε σε ομιλία του ενώπιον των οικογενειών μελών των Φρουρών της Επανάστασης, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο IRNA.

Δύο από αυτά προσγειώθηκαν χωρίς προβλήματα στην Ταμπρίζ, τη μεγάλη πόλη του βορειοδυτικού Ιράν.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του ιρανικού στρατού διέταξε όλες οι δυνάμεις του στρατού και της επίλεκτης Φρουράς της Επανάστασης να χρησιμοποιηθούν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

“Είναι σκοτεινά και έχει αρχίσει να βρέχει, αλλά η έρευνα συνεχίζεται. Οι ομάδες διάσωσης έχουν φθάσει στην περιοχή… ωστόσο, η βροχή έχει δημιουργήσει λάσπη, δυσχεραίνοντας την έρευνα”, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση μεταδίδοντας πλάνα από τα δεκάδες ασθενοφόρα που σπεύδουν κοντά στην πόλη Τζόλφα, 600 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Τεχεράνης.

Νωρίτερα, ιρανικά μέσα ενημέρωσης διέκοψαν το πρόγραμμά τους για να μεταδώσουν εικόνες από πολίτες που προσεύχονται για την υγεία του προέδρου τους μέσα σε τζαμί αλλά και στους δρόμους.

 

 

 

Ο Ραϊσί είχε μεταβεί σήμερα στα σύνορα του Αζερμπαϊτζάν για να εγκαινιάσει το φράγμα Κιζ-Καλεσί, το μεγαλύτερo κοινό έργο ύδρευσης μεταξύ του Iράν και του Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με το ιρανικό ειδησεογραφικό δίκτυο Press TV.

 

Οι διασώστες δεν έχουν φτάσει στο σημείο, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών του Ιράν Αχμάντ Βαχιντί στην κρατική τηλεόραση, τονίζοντας ότι επικρατούν κακές καιρικές συνθήκες με καταρρακτώδη βροχή και ομίχλη.

Η κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι το περιστατικό συνέβη κοντά στην Τζόλφα, στα σύνορα του Αζερμπαϊτζάν, περίπου 600 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Τεχεράνης.

Με τον Ραΐσι ταξίδευαν ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, ο κυβερνήτης της επαρχίας του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν του Ιράν και άλλοι αξιωματούχοι, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Ένας αξιωματούχος της τοπικής κυβέρνησης χρησιμοποίησε τη λέξη «πρόκρουση» για να περιγράψει το περιστατικό, αλλά παραδέχτηκε ότι δεν είχε φτάσει ακόμη ο ίδιος στο σημείο.

 

Το IRNA αποκάλεσε την περιοχή «δασώδη».

Ο Ραΐσι βρισκόταν στο Αζερμπαϊτζάν νωρίς την Κυριακή για να εγκαινιάσει φράγμα με τον ομόλογό του Ιλχάμ Αλίεφ.

Οι διεθνείς κυρώσεις καθιστούν δύσκολη την απόκτηση ανταλλακτικών για τα ελικόπτερα, μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης και συμπληρώνουν ότι ο αεροπορικός στόλος της χρονολογείται σε μεγάλο βαθμό πριν από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Ο Ραΐσι, 63 ετών, είναι σκληροπυρηνικός που ηγήθηκε στο παρελθόν του δικαστικού σώματος της χώρας. Θεωρείται προστατευόμενος του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και ορισμένοι αναλυτές έχουν προτείνει ότι θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον 85χρονο ηγέτη μετά τον θάνατό του ή την παραίτησή του από τον ρόλο.

Ο Ραΐσι κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του 2021 στο Ιράν, μια ψηφοφορία που σημείωσε τη χαμηλότερη συμμετοχή στην ιστορία της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Ο Ιρανός πρόεδρος είναι στόχος κυρώσεων από τις ΗΠΑ εν μέρει για τη συμμετοχή του στη μαζική εκτέλεση χιλιάδων πολιτικών κρατουμένων το 1988 στο τέλος του αιματηρού πολέμου Ιράν-Ιράκ.

Υπό τον Ραΐσι, το Ιράν «εμπλουτίζει ουράνιο και εμποδίζει τις διεθνείς επιθεωρήσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Το Ιράν εξόπλισε τη Ρωσία στον πόλεμo κατά της Ουκρανίας και εξαπέλυσε μαζική επίθεση με drone και πυραύλους στο Ισραήλ εν μέσω του πολέμου κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ υποστηρίζει τους αντάρτες Χούτι της Υεμένης και τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Πηγή: Associated Press

Σχετικά Άρθρα

Πανσέληνος του Ελαφιού: Απόψε η εντυπωσιακή θέασή της

otavoice

Διατηρείται ο καύσωνας- «Ανάσες» δροσιάς από την Τρίτη

otavoice

Ολυμπιακοί Αγώνες: 900 ώρες ζωντανής μετάδοσης της ΕΡΤ – Αναλυτικά το πρόγραμμα

otavoice

Συνάντηση Μπάιντεν – Νετανιάχου την Τρίτη, στις ΗΠΑ

otavoice

Ρωσία: Μαχητικά MIG απέτρεψαν αμερικανικά βομβαρδιστικά να παραβιάσουν τα κρατικά σύνορα

otavoice

ΕΕ: Η Επιτροπή «Φον ντερ Λάιεν ΙΙ» και η πίτα των Επιτρόπων

otavoice