OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Η φρεγάτα «Ψαρά» λύνει κάβους για την Ερυθρά θάλασσα

Τα 195 στελέχη της φρεγάτας ΨΑΡΑ λύνουν κάβους, έλαβαν την σκυτάλη από εκείνα της φρεγάτας ΥΔΡΑ και μαζί τους κρατούν όλα τα διδάγματα, τις συμβουλές, την εμπειρία που τους μεταφέρθηκε από το πλήρωμα της πρώτης ΜΕΚΟ που επέστρεψε από την καυτή περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας.

Για περίπου τρεις μήνες, όπως και η ΥΔΡΑ, η ελληνική φρεγάτα ΨΑΡΑ θα συνοδεύει εμπορικά πλοία Ευρωπαϊκών συμφερόντων παρέχοντας προστασία από τα πυρά των ανταρτών της Υεμένης.

Από το ναυτικό επιτελείο περιμένουν το πλήρωμα του ΨΑΡΑ πίσω στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας κοντά στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, ενώ εφόσον αυτή η επιχείρηση θα συνεχιστεί, η Ελλάδα έχει την πρόθεση να την υποστηρίξει.

Το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Εθνικής άμυνας συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Δημήτριο Χούπη και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Αντιναύαρχο Δημήτριο- Ελευθέριο Κατάρα μετέβη στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας ώστε να δει από κοντά το πλήρωμα της φρεγάτας ΨΑΡΑ.

Ο κος. Δένδιας το ίδιο είχε κάνει λίγες ώρες πριν τον απόπλου της φρεγάτας ΥΔΡΑ στα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ ο ίδιος με την στρατιωτική ηγεσία είχε μεταβεί στο Τζιμπουτί όπου από εκεί με το οργανικό ελικόπτερο της φρεγάτας, βρέθηκε στην εν πλω περιπολία.

Ο υπουργός απευθυνόμενος προς τα 195 μέλη του πληρώματος της φρεγάτας ΨΑΡΑ σημείωσε ότι η αποστολή τους αφορά την εξασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας, τονίζοντας γι’ ακόμη μια φορά ότι η κυβέρνησης αναγνωρίζει την επικινδυνότητα.

Πολύτιμα συμπεράσματα

Η ελληνική φρεγάτα μεταβαίνει στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν σε μια περίοδο που οι Χούθι δείχνουν πως επιχειρούν την κλιμάκωση των επιθεσεων.

Είτε εμπορικά πλοία είτε ακόμη και πολεμικές μονάδες επιφανείας είναι στο στόχαστρο τους, την στιγμή που οι αντάρτες αναζητούν ένα χτύπημα «γοήτρου».

Μάλιστα οι Χούθι, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, έχουν προσπαθήσει ν’ αλλάξουν τον τρόπο δράσης τους ώστε οι βαλλιστικοί πύραυλοι ή εκείνοι που είναι κατά πλοίων (σ.σ. αντιπλοϊκοί) να μην είναι εύκολοι στόχοι προς αναχαίτιση- κατάρριψη από τις μονάδες της επιχείρησης Prosperity Guardian & Aspides της ΕΕ.

Μέσα από τα συμπεράσματα αυτά το ελληνικό ναυτικό επιτελείο και το Αρχηγείο Στόλου έχουν προσαρμόσει εκ νέου το επιχειρησιακό πλάνο που αφορά την φρεγάτα ΨΑΡΑ.

Το διάστημα αυτό της Ευρωπαϊκή επιχείρηση υποστηρίζουν το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία με φρεγάτες, η Ολλανδία με πλοίο γενικής υποστήριξης ενώ σε λίγα 24ωρα η δύναμη αυτή θα ενισχυθεί με την φρεγάτα ΨΑΡΑ.

Πηγή ertnews.gr

Σχετικά Άρθρα

Στις 17:30 αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ

otavoice

Εφευρέσεις Ελλήνων από την αρχαιότητα- Το «drone» του Αρχύτα

otavoice

Ν. Δένδιας: Υπεγράφη η επιστολή αποδοχής για τα F-35

otavoice

FBI: Δεν είμαστε σίγουροι αν τον Τράμπ, χτύπησε σφαίρα ή θραύσμα

otavoice

Συνάντηση Άσαντ – Πούτιν στη Μόσχα

otavoice

Διεθνής πρωτοβουλία του προέδρου Λούλα για την εξάλειψη της πείνας και της ακραίας φτώχειας

otavoice