OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Τελικά με ποιους είμαστε; Με Αρμενία ή Αζερμπαϊτζάν; Το δόγμα business as usual

Διατείνεται η Ελληνική Κυβέρνηση ότι είναι φίλη με την Αρμενία και τον Αρμενικό λαό, αλλά από ότι φαίνεται έχει διακτινιστεί σε άλλη διάσταση και βρίσκεται σε άλλη πραγματικότητα.

Τι και αν οι Αζέροι επιτέθηκαν στα πατρογονικά εδάφη της Αρμενίας (στο Αρτσάχ), τι και αν σκότωσαν 5000 Αρμενίους νέους, λεηλάτησαν, έσφαξαν και τους εκδίωξαν από εκεί.

Τι και αν καταστρέφουν εκκλησίες και πολιτιστικά μνημεία, θέλοντας να σβήσουν τα ίχνη της παρουσίας τους εκεί, τι και αν έχουν παράνομα στην κατοχή τους εδάφη της Δημοκρατίας της Αρμενίας, τι και αν δηλώνουν ότι σε οποιαδήποτε σύρραξη μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας θα βρίσκονται εκεί, δίπλα στα αδέλφια τους τους Τούρκους, τι και αν δηλώνουν με θράσος ότι θα αναγνωρίσουν την παράνομη κυβέρνηση των κατεχομένων στην Κύπρο, τι και αν ξεφτίλισαν τον πρέσβη της Ελλάδος Κο Πιπερίνγκο (που σημειωτέον η σύζυγος του είναι πρόεδρος του συλλόγου Ελληνοαζερικής φιλίας στο Μπακού!).

Το δόγμα business as usual δεν χωράει συμπάθειες, αλληλεγγύη, φιλία, ιστορία, πολιτισμό, νοοτροπία, θρησκεία, πόνο για τη χαμένη πατρίδα, γενοκτονία. Η Ελληνική κυβέρνηση εξυπηρετεί για ακόμα μια φορά τις αποφάσεις και τις ντιρεκτίβες των ανδρείκελων της Ευρώπης, που προωθούν και υποστηρίζουν το δικτατορικό καθεστώς του Αλίγιεφ. Ξεχνάμε τις χαμένες πατρίδες, την κατεχόμενη Κύπρο και την Αρμενία, φτύνοντας για άλλη μια φορά στα μούτρα τους.

Έλληνας πολίτης με Αρμενική καταγωγή και γεννημένος στην Ελλάδα και πρώτη φορά νιώθω διπλά προδομένος και ντροπιασμένος για την ανύπαρκτη βοήθεια της Ελλάδας, αλλά και για την ανίκανη και προδοτική κυβέρνηση της Αρμενίας,

Ακολουθεί η επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών:

 Σύγκληση και υπογραφή Πρωτοκόλλου 5ης Συνόδου Μεικτής Διϋπουργικής Επιτροπής Ελλάδος-Αζερμπαϊτζάν (Μπακού, 13.06.2024)

Σήμερα, Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024, ο Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, συμπροέδρευσε με τον Υπουργό Ενέργειας της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, Parviz Shahbazov, στην «5η Σύνοδο της Μεικτής Διϋπουργικής Επιτροπής για θέματα συνεργασίας στους τομείς Οικονομίας, Ενέργειας, Τεχνολογίας μεταξύ της Ελλάδας και του Αζερμπαϊτζάν».

Η Ολομέλεια, που πραγματοποιήθηκε στο Μπακού, επιβεβαίωσε τις ισχυρές διμερείς σχέσεις και έθεσε τις βάσεις για περαιτέρω ανάπτυξη και προώθηση συνεργειών σε τομείς όπως το εμπόριο και οι επενδύσεις, η ενέργεια, οι μεταφορές, η γεωργία, η τεχνολογία, η υγεία και ο τουρισμός.

Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να ενισχύσουν τις επαφές μεταξύ της ελληνικής και της αζέρικης επιχειρηματικής κοινότητας και σημείωσαν ότι ο εμπορικός κύκλος εργασιών ανήλθε πέρυσι σε 1,4 δισ. $. Συμφώνησαν στην αύξηση και διεύρυνση των εμπορευόμενων ειδών, καθώς και στην ανταλλαγή πληροφοριών και βέλτιστων πρακτικών, προκειμένου να βελτιωθεί η δικτύωση μεταξύ των επιχειρηματιών, των Εμπορικών Επιμελητηρίων και των Ενώσεων Εξαγωγέων.

Για περισσότερο από μια δεκαετία, οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών γνωρίζουν άνθηση, κυρίως στον τομέα της ενέργειας (φυσικό αέριο). Ο Υπουργός Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν, Parviz Shahbazov, ανέφερε ότι πέρυσι, περίπου το 18% της ελληνικής ζήτησης φυσικού αερίου καλύφθηκε από το αέριο του Αζερμπαϊτζάν, ενώ ο παριστάμενος Αντιπρόεδρος του αζέρικου ενεργειακού ομίλου SOCAR εξήρε τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας στην όδευση του Διαδριατικού Αγωγού (TAP), μέσω του οποίου εφοδιάζονται με φυσικό αέριο και άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής μας. Αναγνωρίστηκε, επίσης, η συμβολή του αζέρικου φυσικού αερίου στη διαφοροποίηση πηγών και την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα στην Ευρώπη μέσω έργων, όπως ο Αγωγός TAP και ο Διασυνδετήριος Αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB). Ο κ. Φραγκογιάννης σημείωσε ότι η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας και τυχόν εμπλοκή του Αζερμπαϊτζάν ως προμηθευτή στην Πρωτοβουλία του Κάθετου Διαδρόμου θα ωφελούσε και τις δύο χώρες.

Επιπροσθέτως, οι δύο πλευρές εξέτασαν περαιτέρω προοπτικές συνεργασίας για την προστασία του περιβάλλοντος. Καθώς το Αζερμπαϊτζάν θα φιλοξενήσει φέτος τη Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή (COP29), το ζήτημα της ενέργειας θα βρεθεί πολύ ψηλά στην ατζέντα. Η COP29 παρουσιάζει πολυάριθμες ευκαιρίες για ανταλλαγή γνώσεων και δημιουργία συνεργειών σε τομείς όπως η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, η πρόληψη δασικών πυρκαγιών, η αξιολόγηση κινδύνου, καθώς και η διαχείριση υδάτων και αποβλήτων.

Η Επιτροπή έθεσε τα θεμέλια για συνεχή, εποικοδομητικό και γόνιμο διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν και ενέκρινε ένα διετές Σχέδιο Δράσης, το οποίο καθορίζει τον οδικό χάρτη συνεργασίας σε όλους τους τομείς.

Στο τέλος, υπεγράφησαν το Πρωτόκολλο της «5ης Συνόδου της Μεικτής Διϋπουργικής Επιτροπής για θέματα συνεργασίας στους τομείς Οικονομίας, Ενέργειας, Τεχνολογίας μεταξύ της Ελλάδας και του Αζερμπαϊτζάν», καθώς και Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της Entrerprise Greece και της AZPROMO (Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών και Επενδύσεων της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν).

Σχετικά Άρθρα

Εξελίξεις στο Κυπριακό «βλέπει» ο Ν. Χριστοδουλίδης

otavoice

«Ψηφιακό βραχυκύκλωμα»: Προβληματισμός, πότε θα ξεπεραστεί και αν ξανασυμβεί

otavoice

ΥΠΕΝ: Η Ελλάδα μείωσε κατά 70% τα πρόστιμα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για παράνομες χωματερές

otavoice

Microsoft: «Λύθηκε το πρόβλημα» – Συγγνώμη για το χάος ζητάει η Crowdstrike

otavoice

Τουρκικές απειλές για Κύπρο: «Μην με καλείς τόσο από καρδίας, μπορεί να έρθω ξαφνικά ένα βράδυ…»

otavoice

Βόρεια Κορέα – Ρωσία: Ενισχύονται οι διμερείς στρατιωτικές συμφωνίες

otavoice