OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Υπόθεση Λύτρα: Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διέταξε κατ’ απόλυτη προτεραιότητα ανάκριση και δίκη

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη απέστειλε σήμερα στην Ανακρίτρια του 18ου Ανακριτικού Τμήματος του Πρωτοδικείου Αθηνών παραγγελία για την κατ’ απόλυτη προτεραιότητα διεξαγωγή της κυρίας ανάκρισης για την υπόθεση του Απόστολου Λύτρα, που διενεργείται ήδη δυνάμει παραγγελίας του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, στην οποία προσδιορίζεται λεπτομερώς η διωκόμενη πράξη, χωρίς να παραβλεφθεί η ανάγκη, όπως είναι αυτονόητο, της πληρότητας της έρευνας και της συλλογής απαιτούμενων αποδεικτικών στοιχείων.

Παράλληλα, ζητείται η κατ’ απόλυτη προτεραιότητα εισαγωγή της υπόθεσης στο ακροατήριο.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται:

“Αφού λάβαμε υπόψη την εξαιρετική σοβαρότητα της πρόσφατης υπόθεσης κακουργηματικής ενδοοικογενειακής βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης από τον Α. Λ., η οποία εκδηλώθηκε σε βάρος της συζύγου του Σ..Π., ως ακραία έκφραση της συνεχώς αυξανόμενης ενδοοικογενειακής βίας, που μαστίζει την κοινωνία, αλλά και τον κίνδυνο που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το θύμα εν όψει των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της πιο πάνω πράξης, διατάσσουμε, κατ’ εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 32 εδ. γ ΚΠΔ: α) την κατ’ απόλυτη προτεραιότητα διεξαγωγή της συναφούς κυρίας ανάκρισης, που διενεργείται ήδη δυνάμει παραγγελίας του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, στην οποία προσδιορίζεται λεπτομερώς η διωκόμενη πράξη, χωρίς να παραβλεφθεί η ανάγκη, όπως είναι αυτονόητο, της πληρότητας της έρευνας και της συλλογής απαιτούμενων αποδεικτικών στοιχείων και β) την κατ’ απόλυτη προτεραιότητα, ομοίως, εισαγωγή της υπόθεσης στο ακροατήριο“.

“Η ηγεσία του Αρείου Πάγου, για μια ακόμη φορά, επιχειρεί με επικοινωνιακού τύπου παρεμβάσεις να αντιμετωπίσει τα ζητήματα, που ανακύπτουν σε εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις, κάτι που, άλλωστε, έχει πράξει και κατά το πρόσφατο παρελθόν, όπως στις περιπτώσεις «του κινήματος της πετσέτας», των συμβασιούχων, στο έγκλημα των Τεμπών, στο Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, στην υπόθεση βιασμού ανηλίκου από τον καθ’ ομολογία δολοφόνο της 11χρονης” δήλωσε για το θέμα ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός. “Η πρακτική αυτή δεν συνάδει με το κύρος της Δικαιοσύνης και το Κράτος Δικαίου και οδηγεί μαθηματικά σε οπισθοδρόμηση και απαξίωση του θεσμού και των λειτουργών του” πρόσθεσε σημειώνοντας ότι ο πειθαρχικός έλεγχος των δικαστών οφείλει να γίνεται μέσω των θεσμικών διαδικασιών, όπως η Επιθεώρηση Δικαστηρίων και το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο.

“Το γεγονός ότι με τόση σπουδή ασκήθηκε ή αναγγέλθηκε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι θα ασκηθεί πειθαρχικός έλεγχος στους δικαστές της ουσίας, αυτό το θεωρώ λαϊκισμό. Αυτός είναι ο λαϊκισμός. Εδώ επηρεάζεται αρνητικά η Δικαιοσύνη και η ηγεσία της Δικαιοσύνης από την περιρρέουσα λεγόμενη ατμόσφαιρα, από τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργήσει στην κοινωνία” τόνισε ο δικηγόρος – ποινικολόγος, Γιάννης Βλάχος, μιλώντας στην εκπομπή του ΕΡΤNews “Συνδέσεις”.

“Ήδη ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου ανήγγειλε την έναρξη πειθαρχικής διαδικασίας σε βάρος του συγκεκριμένου μέλους του συλλόγου. Αν μεν καταδικαστεί αμετακλήτως, τότε η αμετάκλητη ποινική καταδίκη του επιφέρει και ποινική καταδίκη, ετσι θα γίνει και η πειθαρχική διαδικασία. Εδώ όμως από ότι υποπτεύομαι, πρόκειται για παραβίαση του κώδικα δεοντολογίας δικηγόρων, η οποία επιβάλλει στον δικηγόρο να φέρεται με τρόπο που είναι ανεκτός στην κοινωνία” πρόσθεσε.

Το σκεπτικό της απόφασης

Το γεγονός ότι ο κ. Λύτρας αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους μετά την απολογία του, προκάλεσε αντιδράσεις. Η Πρόεδρος και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησαν μάλιστα χθες την πειθαρχική έρευνα για την ανακρίτρια και τον εισαγγελέα που γνωμοδότησε. Ο λόγος είναι γιατί πρόκειται για ένα βαρύ κακούργημα, που ομολόγησε ο δράστης. Βάσει του ιστορικού ενδοοικογενειακής βίας που υπάρχει, οι ανώτατοι δικαστικοί λειοτυργοί θεωρούν ότι είναι ύποπτος τέλεσης νέων εγκλημάτων και σημειώνουν με νόημα ότι δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στις δικαστικές κρίσεις. Υπονοώντας ότι αν δεν ήταν αναγνωρίσιμο πρόσωπο και ποινικολογός, η απόφαση θα ήταν προφυλάκιση.

Αντίθετα το σκεπτικό της απόφασης της ανακρίτριας και εισαγγελέα να αφήσουν ελεύθερο τον Απόστολο Λύτρα είναι το εξής: Ανακρίτρια και εισαγγελέας αποφάσισαν ότι πληροί τις δυο τυπικές προϋποθέσεις του νόμου για να μην προφυλακιστεί: Δεν είναι ύποπτος φυγής, δεν είναι ύποπτος τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων, ομολόγησε το έγκλημα, ζήτησε ψυχολογική υποστήριξη, το ίδιο το θυμα στην ανακρίτρια μίλησε για μεμονωμένο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας και η πρώην σύζυγος ανακάλεσε την προηγούμενη καταγγελία της για εξύβριση.

“Ούρλιαζα βοήθεια και τον παρακαλούσα να σταματήσει, ενώ το πρόσωπό μου ήταν γεμάτο αίματα και τα κατάπινα και ένιωθα ότι πνίγομαι. Με οδήγησε στο σπίτι. Εγώ όταν μπήκα μέσα με όσες δυνάμεις είχα γιατί ζαλιζόμουν πολύ και ήμουν πολύ χτυπημένη του είπα ότι πάω να πλυθώ. Όταν ανέβηκα στο δωμάτιο προκειμένου να πάρω το κουμπί πανικού που είναι συνδεδεμένο με τον συναγερμό και χτυπάει κατευθείαν στην αστυνομία με πρόλαβε και το πήρε αυτός και συνέχιζε να κρατάει το κινητό μου” είπε στην κατάθεσή της η σύζυγος του κ. Λύτρα.

“Μπήκαμε μαζί στην είσοδο της Ευρωκλινικής. Είπα ότι θέλω να με δει γιατρός στα επείγοντα επειδή έχω χτυπήσει στο κεφάλι. Με πήρε κατευθείαν ο γιατρός στο εξεταστήριο μόνη μου και δεν επέτρεψε στον σύζυγό μου να μπει. Μαζί ήρθε και μια νοσοκόμα. Μόλις με πλησίασε η νοσοκόμα της είπα αμέσως ότι με έχει χτυπήσει ο άνδρας μου. Ότι φοβάμαι και τον ίδιο και το είπα και στον γιατρό. Μου είπαν ότι θα ειδοποιήσουν την αστυνομία… Όπως πράγματι και έγινε. Τον Οκτώβρη του είχα ζητήσει να χωρίσουμε αλλά δεν ήταν βίαιος παρότι ήταν δύσκολος ως χαρακτήρας” πρόσθεσε.

“Ομολόγησα την πράξη μου, πραγματικά ζητάω συγγνώμη γι’ αυτό το οποίο συνέβη στην σύζυγό μου, την οποία πραγματικά υπεραγαπάω και από τις τρεις κόρες μου” είπε ο ποινικολόγος στις δηλώσεις του αφού απολογήθηκε.

“Δυστυχώς βρέθηκα σε μία κατάσταση που έγινε αυτό το περιστατικό και εγώ ακόμα δεν μπορώ να δώσω εξηγήσεις. Δεν έχω υπάρξει ποτέ στη ζωή μου βίαιος, θα κοιτάξω να θεραπευτώ, να ζητήσω βοήθεια γιατί πραγματικά το λέω, έχω χτίσει μία καριέρα και μία οικογένεια με πάρα πολύ κόπο και από εμένα και από τη σύζυγό μου. Θα αναζητήσω τις ψυχολογικές αιτίες του περιστατικού, δεν είναι κάτι για το οποίο μπορώ να συγχωρέσω τον εαυτό μου” πρόσθεσε.

“Το θύμα είχε τη δυνατότητα να κάνει όλες τις σωστές κινήσεις. Όταν κινδυνεύουμε το πρώτο είναι να πάμε σε μια κλινική να εκτιμηθούν τα τραύματα. Ο συνάδελφος ήταν εξαιρετικός. Ήταν πολύ επιμελείς γιατί περιέγραψε με ορθό τρόπο τα τραύματα και όχι επιφανειακά. Έκανε απεικονιστικές εξετάσεις για να δει εσωτερικά τι υπάρχει και πράγματι αναδείχθηκαν και κατάγματα. Και ορθώς στη συνέχεια οδηγήθηκε το θύμα σε ιατροδικαστή, ο οποίος είναι ο ειδικός γιατρός που δεν μας λέει αν έχουμε μια εκχύμωση, αλλά μας λέει το μέγεθος, το σχήμα και άλλα χαρακτηριστικά που μπορούν να μας πουν με ασφάλεια από τι έγινε, πότε έγινε και γενικά να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις για τη δικαιοσύνη. Έτσι και αποκαλύφθηκε το περιστατικό παρά την αρχική άρνηση του θύματος. Για εμάς κάτι τέτοιο, το να μην αποκαλύπτουν τα θύματα τι έχει συμβεί, είναι αναμενόμενο” τόνισε στην εκπομπή “Συνδέσεις” ο πρόεδρος της Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λέων.

Το χρονικό της υπόθεσης

Το βράδυ της Κυριακής, σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακρίτρια επισκέφθηκε την 37χρονη στο σπίτι και της πήρε κατάθεση, όπου η γυναίκα φέρεται να περιέγραψε τον ξυλοδαρμό της από τον άντρα της. Ως μάρτυρες υπεράσπισης του κατηγορουμένου κατέθεσαν η πρώην σύζυγος, η μεγάλη κόρη του και ο κουμπάρος τους και δικηγόρος.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά ο Απόστολος Λύτρας είχε προβεί στον ισχυρισμό ότι η γυναίκα του τραυματίστηκε άσχημα όταν έπεσε από τις σκάλες του σπιτιού τους.

Η γυναίκα δεν είχε υποβάλλει μήνυση σε βάρος του. Σύμφωνα με πληροφορίες από το αστυνομικό ρεπορτάζ, η γυναίκα φέρεται να έγνεψε καταφατικά όταν ο γιατρός τη ρώτησε αν τη χτύπησε ο άντρας της. Επίσης, πάλι κατά το αστυνομικό ρεπορτάζ, οι αστυνομικοί όταν έμειναν μόνοι με τη γυναίκα στο δωμάτιο του νοσοκομείου, τη ρώτησαν αν επιθυμεί την τοποθέτηση panic button στο κινητό της και φέρεται να απάντησε θετικά.

Ο ρόλος του γιατρού ήταν καταλυτικός καθώς κατήγγειλε την υπόθεση στην αστυνομία. Από 1η Μαίου οπότε και ισχύουν οι τελευταίες αλλαγές στον ποινικό κώδικα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ο γιατρός και όλοι οι επαγγελματίες υγείας υποχρεούνται εκ του νόμου να καταγγέλλουν τέτοια περιστατικά στις αρχές, χωρίς να φοβούνται τυχόν συνέπειες, καθώς έχει θεσπιστεί το ακαταδίωκτο από τους δράστες. Δεν μπορεί κανείς να τους μηνύσει ή να τους κάνει αγωγή.

Η σύλληψη έγινε στο πλαίσιο εφαρμογής ειδικής διάταξης του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, που αντικατέστησε το άρθρο 23 του Νόμου 3500/2006 «περί ενδοοικογενειακής βίας» και ψηφίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο μαζί με τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα.

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά Άρθρα

Βαλτική: Η μεγαλύτερη υποθαλάσσια σήραγγα στον κόσμο έτοιμη το 2029

otavoice

Τα κλειδιά του Ν10 στον Στάρμερ δείχνει νέα δημοσκόπηση

otavoice

Προσγειώθηκε στην Αυστραλία ο ελεύθερος Τζούλιαν Ασάνζ

otavoice

Μ. Χριστοδουλάκης σε Χ. Δούκα: Χρειαζόμαστε μια γενναία, τολμηρή Αλλαγή… Χάρη, πάμε;

otavoice

Δ. Παπαστεργίου: 8.911 καταγγελίες για παρανομίες στις παραλίες μέσω του MyCoast

otavoice

Το Ισραήλ στρατολογεί 3.000 υπερορθόδοξους φοιτητές, για την «Μεραρχία του Ντέιβιντ»

otavoice