OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Διεθνής πρωτοβουλία του προέδρου Λούλα για την εξάλειψη της πείνας και της ακραίας φτώχειας

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, στο πλαίσιο της εκ περιτροπής προεδρίας του G20 που ασκεί φέτος η χώρα του, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη την έναρξη μιας παγκόσμιας πρωτοβουλίας για τον τερματισμό της πείνας και της ακραίας φτώχειας.

Σε συνάντηση με ξένους αξιωματούχους στο Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου αυτή την εβδομάδα θα συνέλθουν οι υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, ο Λούλα χαιρέτισε την εκκολαπτόμενη παγκόσμια συμμαχία κατά της πείνας και της φτώχειας.

Βραζιλία: Πρωτοβουλία σε διεθνές επίπεδο του προέδρου Λούλα για την εξάλειψη της πείνας και της ακραίας φτώχειας
Ο πρόεδρος Lula στην έναρξη της συνόδου της Παγκόσμιας Συμμαχίας κατά της Πείνας και της Φτώχειας (AP Photo/Bruna Prado)

«Τίποτα δεν είναι τόσο παράλογο και απαράδεκτο στον 21ο αιώνα όσο η ύπαρξη της πείνας και της ακραίας φτώχειας, όταν έχουμε τόση αφθονία και τόσους πολλούς επιστημονικούς και τεχνολογικούς πόρους στη διάθεσή μας», τόνισε ο Βραζιλιάνος πρόεδρος, που συμπλήρωσε ότι «δεν μπορούμε να θεωρήσουμε κανονικότητα αυτές τις ανισότητες. Η πείνα είναι η πιο εξευτελιστική από τις ανθρώπινες στερήσεις, μια επίθεση στη ζωή, μια επίθεση στην ελευθερία».

Παράλληλα με τη χθεσινή ανακοίνωση της πρωτοβουλίας, η κυβέρνηση της Βραζιλίας απεύθυνε έκκληση συμμετοχής σε χώρες, ιδρύματα και οργανώσεις, με στόχο τη συγκέντρωση τεχνογνωσίας και πόρων για την καταπολέμηση του υποσιτισμού, εκτιμώντας ότι θα μπορούσε να προσελκύσει τη συμμετοχή περισσότερων των 100 χωρών.

Από το γραφείο του Βραζιλιάνου προέδρου έγινε γνωστό ότι κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνάντησης κλιμακίου της Παγκόσμιας Τράπεζας με τον Λούλα ντα Σίλβα, ο πρόεδρος του διεθνούς χρηματοπιστωτικού οργανισμού, Ατζάι Μπάνγκα, εξέφρασε την υποστήριξή του στην πρωτοβουλία.

Στην ίδια γραμμή, και ο επικεφαλής της Διαμερικανικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Ίλαν Γκόλντφαν, δήλωσε ότι, μαζί με την Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης, θα υποστηρίξει την πρωτοβουλία με τη χορήγηση δανείων, εγγυημένων από ειδικά νομισματικά αποθεματικά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο αγώνας για την εξάλειψη της πείνας

Ο Λούλα, ένας πρώην βιομηχανικός εργάτης, κατά την πρώτη του θητεία στον προεδρικό θώκο της Βραζιλίας δημιούργησε ένα εθνικό πρόγραμμα το 2003 για την εξάλειψη της πείνας στη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής.

Το 2014, η Βραζιλία βγήκε επίσημα από τον «Χάρτη της Πείνας» του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), όταν το ποσοστό υποσιτισμού ήταν μονίμως χαμηλότερο από 2,5% για τρία χρόνια.

Ωστόσο, η χώρα δεν μπόρεσε να διατηρήσει επί μακρόν αυτά τα επίπεδα. Το 2021, ο μέσος όρος της τριετίας αυξήθηκε στο 3,4%, και επιδεινώθηκε στο 4,2% το 2022, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία.

Εντούτοις, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του FAO για την κατάσταση της επισιτιστικής ασφάλειας στον κόσμο έδειξε ότι το ποσοστό της Βραζιλίας μειώθηκε κάπως στο 3,9% το 2023, το πρώτο έτος της νέας κυβέρνησης Λούλα. Ο υπουργός Κοινωνικής Ανάπτυξης της χώρας, Ουέλινγκτον Ντίας, δήλωσε αισιόδοξος ότι μέχρι το 2026 θα μπορέσει να εξαλειφθεί η πείνα στη Βραζιλία.

Σε γενικές γραμμές, η έκθεση του διεθνούς οργανισμού διαπίστωσε ότι τα παγκόσμια επίπεδα μέτριας ή σοβαρής επισιτιστικής ανασφάλειας είναι σταθερά εδώ και τρία χρόνια, υποδηλώνοντας μικρή πρόοδο ως προς τον στόχο της εξάλειψης της ακραίας πείνας παγκοσμίως μέχρι το 2030, την προθεσμία που έχει θέσει ο ΟΗΕ. Ο FAO υπολόγισε ότι περισσότεροι από 700 εκατομμύρια άνθρωποι βρέθηκαν αντιμέτωποι με το φάσμα της πείνας το 2023, ένας στους 11 ανθρώπους παγκοσμίως και ένας στους πέντε στην Αφρική.

Πηγή: Reuters

Σχετικά Άρθρα

Ροδιά Τυρνάβου: Ήρωας ο ιερέας του χωριού – Έσβησε την φωτιά πριν εξαπλωθεί

otavoice

ΕΟΔΥ: 35 θάνατοι με covid-19 την τελευταία εβδομάδα – 788 εισαγωγές

otavoice

Αγωνία τέλος! Ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ

otavoice

Εφευρέσεις Ελλήνων από την αρχαιότητα- Το «drone» του Αρχύτα

otavoice

Ν. Δένδιας: Υπεγράφη η επιστολή αποδοχής για τα F-35

otavoice

FBI: Δεν είμαστε σίγουροι αν τον Τράμπ, χτύπησε σφαίρα ή θραύσμα

otavoice