OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

«Καίνε» οι τιμές του ρεύματος: Ανησυχία για περαιτέρω άνοδο

Η τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος έχει ανέλθει στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου δωδεκαμήνου, φτάνοντας τα 190 ευρώ ανά μεγαβατώρα τις τελευταίες ημέρες. Η μέση αύξηση για τον Ιούλιο ανέρχεται στο 22%, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για νέες ανατιμήσεις στα τιμολόγια λιανικής τον Αύγουστο.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο εκφράζει διαμαρτυρίες σχετικά με την υποχρέωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να επιστρέψουν επιδοτήσεις που είχαν δοθεί κατά την ενεργειακή κρίση για τους λογαριασμούς ρεύματος. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ό,τι το ζήτημα αφορά λιγότερες από 2.500 επιχειρήσεις, οι οποίες καλούνται να επιστρέψουν κατά μέσο όρο 200 ευρώ η κάθε μία.

Οι λόγοι για την αύξηση των τιμών χονδρικής περιλαμβάνουν την υποχώρηση της αιολικής παραγωγής, τη μείωση της δυναμικότητας των διασυνδέσεων μεταξύ Σερβίας, Ουγγαρίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, καθώς και την απουσία της διασύνδεσης με την Ιταλία. Επιπλέον, τα φωτοβολταϊκά σταματούν να λειτουργούν τη νύχτα, αναγκάζοντας τη χρήση φυσικού αερίου και λιγνίτη για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών.

Αν η μέση τιμή τον Ιούλιο παραμείνει στα 122 ευρώ ανά μεγαβατώρα, τα πράσινα τιμολόγια ρεύματος εκτιμάται ό,τι θα αυξηθούν σε 14,7 με 16,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα από 11,4 με 13,5 λεπτά που ήταν τον Ιούλιο.

Η κυβέρνηση εκτιμά ό,τι το ποσό των επιδοτήσεων που θα επιστραφεί ανέρχεται στα 2 εκατομμύρια ευρώ, με τη μέση επιβάρυνση να υπολογίζεται κάτω από τα 200 ευρώ ανά επιχείρηση. Ωστόσο, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας και η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας ζητούν την ανάκληση της υπουργικής απόφασης που απαιτεί την επιστροφή των επιδοτήσεων, επικαλούμενες τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες και την απουσία προηγούμενης σχετικής πρόβλεψης.

Ρεπορτάζ: Ραλλού Αλεξοπούλου/ΕΡΤ

Σχετικά Άρθρα

Πώς μπήκαν τα 117 γκολ στο EURO 2024

otavoice

Παραιτήθηκε η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας – Θα ηγηθεί της ευρωπαϊκής διπλωματίας

otavoice

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Νέα στοιχεία-Πυροβολισμοί από τρία διαφορετικά όπλα

otavoice

Ο Φρ. Μπελέρης στην Αθήνα: «Είμαι περήφανος που θα αναλάβω τα καθήκοντά μου ως ευρωβουλευτής»

otavoice

Τόμας Μάθιου Κρουκς: Το προφίλ του 20χρονου δεν αποκαλύπτει τα κίνητρα της απόπειρας κατά του Τραμπ

otavoice

Ηράκλειο: Μεγάλη φωτιά στον Προφήτη Ηλία – Ήχησε το 112

otavoice