OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Κύπρος: Μισός αιώνας από το προδοτικό στρατιωτικό πραξικόπημα

Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το προδοτικό πραξικόπημα της Χούντας του Ιωαννίδη εις βάρος του Προέδρου της Κύπρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ το οποίο έδωσε την ευκαιρία στην Τουρκία να εισβάλει στο νησί και να καταλάβει το 37% της έκτασής του το οποίο και κατέχει μέχρι σήμερα.

Λευκωσία – Ανταπόκριση: Κωστής Κωνσταντίνου

Στις 08:15 ώρα εκδήλωσης του Πραξικοπήματος ήχησαν, όπως κάθε χρόνο, σε όλη την Κύπρο οι σειρήνες την ώρα που ετελείτο το μνημόσυνο των πεσόντων κατά το Πραξικόπημα παρουσία του Προέδρου Χριστοδουλίδη και σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας.

«Είμαστε εδώ για να καταδικάσουμε με τον πιο έντονο τρόπο το προδοτικό πραξικόπημα, δεν υπάρχουν οι όποιες δικαιολογίες», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, κληθείς να απαντήσει εάν και φέτος έχει τοποθετηθεί στεφάνι και στους τάφους των κληρωτών καταδρομέων οι οποίοι είχαν σκοτωθεί όντας σε διατεταγμένη υπηρεσία, κατά την επίθεση στο Προεδρικό, ένα σημείο το οποίο προκαλεί και φέτος όπως και κάθε χρόνο έντονες πολιτικές προστριβές και αντιδράσεις.

«Την ίδια στιγμή», πρόσθεσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, «είναι σημαντικό να πάρουμε και τα μηνύματα και όλοι εμείς που εμπλεκόμαστε στον δημόσιο διάλογο της χώρας μας, αυτό το διάστημα, τουλάχιστον, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, έτσι ώστε με πλήρη σεβασμό στις διαφορετικές απόψεις, στις διαφορετικές προσεγγίσεις, να μη δημιουργούμε άθελα μας, αυτό θέλω να πιστεύω, τις οποιεσδήποτε συνθήκες σε μια περίοδο που όλοι γνωρίζουμε ότι η πόλωση, η τοξικότητα, η αμφισβήτηση του κάθε τι είναι εκείνο που επικρατεί. Άρα, εμείς που συμμετέχουμε στον δημόσιο διάλογο έχουμε μια ευθύνη περισσότερο, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξουν ποτέ ξανά τέτοιου είδους συνθήκες».

Αργότερα σήμερα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο Δημοκρατίας και Αντίστασης και εν συνεχεία η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων θα συνέλθει σε ειδική συνεδρία για καταδίκη της προδοσίας του 1974.

Σχετικά Άρθρα

Πώς μπήκαν τα 117 γκολ στο EURO 2024

otavoice

Παραιτήθηκε η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας – Θα ηγηθεί της ευρωπαϊκής διπλωματίας

otavoice

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Νέα στοιχεία-Πυροβολισμοί από τρία διαφορετικά όπλα

otavoice

Ο Φρ. Μπελέρης στην Αθήνα: «Είμαι περήφανος που θα αναλάβω τα καθήκοντά μου ως ευρωβουλευτής»

otavoice

Τόμας Μάθιου Κρουκς: Το προφίλ του 20χρονου δεν αποκαλύπτει τα κίνητρα της απόπειρας κατά του Τραμπ

otavoice

Ηράκλειο: Μεγάλη φωτιά στον Προφήτη Ηλία – Ήχησε το 112

otavoice