OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Μ. Ανατολή: Επικίνδυνη κλιμάκωση μετά το λουτρό αίματος στο Γκολάν

Άκρως επικίνδυνη τροπή παίρνει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή, μετά την αιματηρή επίθεση με ρουκέτα στα Υψίπεδα του Γκολάν, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 12 άνθρωποι, παιδιά και νέοι, που έπαιζαν ποδόσφαιρο σε γήπεδο του χωριού. Οργισμένη ήταν η αντίδραση του Ισραήλ που υποσχέθηκε πως η Χεζμπολάχ θα το πληρώσει ακριβά, και ήδη εξαπέλυσε μπαράζ βομβαρδισμών στο έδαφος του Λιβάνου. Η Βυρηττός καταδίκασε όλες τις επιθέσεις εναντίον των αμάχων και κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να ασκήσουν την επιρροή τους ώστε να υπάρξει αυτοσυγκράτηση. Έντονη ανησυχία εκφράζουν ΟΗΕ και Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Δεδομένη η αντίδραση του Ισραήλ – Συνεδριάζει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας

Κρίσιμες ώρες για τη Μέση Ανατολή καθώς το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ συνεδριάζει προκειμένου να καταλήξει στον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσει στο φονικό χτύπημα της Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ το Σάββατο.

Η αντίδραση θεωρείται δεδομένη, το πότε επίσης ενδέχεται να είναι εντός της ημέρας. Δεν γνωρίζει κανείς όμως τον τρόπο.

Τα έντεκα από τα δώδεκα παιδιά, όλα της αραβικής κοινότητας των Δρούζων που σκοτώθηκαν, τάφηκαν σήμερα σε κλίμα οργής ενώ, σύμφωνα με το νοσοκομείο της Χάιφα, το οποίο νοσηλεύει τους τραυματίες ακόμα τρία παιδιά, παραμένουν σε σοβαρή κατάσταση και υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις.

Η οργή των Δρούζων, μιας κοινότητας με ισχυρούς δεσμούς με την εβραϊκή πλειοψηφία του Ισραήλ, είναι μεγάλη. Ο θρησκευτικός τους ηγέτης δήλωσε ότι, αν το Ισραήλ δεν απαντήσει στη Χεζμπολάχ, θα το κάνουν οι ίδιοι. Αυτό προσθέτει πίεση στην κυβέρνηση να αντιδράσει, καθώς χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να ζουν μακριά από τις βόρειες κοινότητες του Ισραήλ λόγω των επιθέσεων της Χεζμπολάχ.

Την ίδια ώρα, καταγράφεται ένας διπλωματικός μαραθώνιος για την αποτροπή γενίκευσης της σύρραξης στο βόρειο μέτωπο του Ισραήλ, με παρεμβάσεις τρίτων χωρών και με τελευταία αυτήν της Αιγύπτου, η οποία προειδοποίησε για τις συνέπειες μιας γενίκευσης, στηρίζοντας το Λίβανο και αποφεύγοντας να κάνει κάποια αναφορά στη Χεζμπολάχ.

Παρά τις δραματικές εξελίξεις πάντως στο Ισραήλ, ο διάλογος με στόχο μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και την απελευθέρωση των ομήρων συνεχίζεται στη Ρώμη, ανεπηρέαστος -μέχρι στιγμής – από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

(Photo by Jalaa MAREY / AFP)

Απρόβλεπτες διαστάσεις παίρνει ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή

Τα Υψίπεδα του Γκολάν γεωγραφικά είναι ένα οροπέδιο που ορίζεται από τον ποταμό Γιαρμούκ στα νότια, τη Θάλασσα της Γαλιλαίας και την κοιλάδα Χούλα στα δυτικά, το όρος Ερμών στα βόρεια και το Ουάντι Ρακάντ στα ανατολικά.

Τα δύο τρίτα του Γκολάν κατέχονται από το Ισραήλ. Μέχρι το 1967 και τον Πόλεμο των Έξι ημερών, η περιοχή ανήκε στη Συρία. Την προσάρτησε το Ισραήλ μετά τον πόλεμο, όμως οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η μόνη χώρα που αναγνωρίζει το Γκολάν ως Ισραηλινό έδαφος, γεγςνός που συνέβη επί Προεδρίας Τραμπ.

Το χρονικό της αιματηρής επίθεσης στο Γκολάν

Λίγο μετά τις έξι το απόγευμα, η Χεζμπολάχ άρχισε να εκτοξεύει πυραύλους εντός του εδάφους του Γκολάν κατά Ισραηλινής βάσης στην περιοχή, γεγονός που είχαν ανακοινώσει νωρίτερα.

Ένας πύραυλος έπεσε στην πόλη Μαζντάλ Σαμς, στο γήπεδο σκοτώνοντας παιδιά που έπαιζαν. Δεν είναι σαφές αν η επίθεση αυτή έγινε εσφαλμένα ή ήταν και στοχευμένη.

Η φιλο-Ιρανική οργάνωση διαψεύδει επίσημα το χτύπημα. Η Χεζμπολάχ δεν συνηθίζει να μην αναλαμβάνει ευθύνες ή να πραγματοποιεί τέτοιου είδους χτυπήματα και ειδικά σε Δρούζους.

Από την άλλη πλευρά, δεν μπορεί να ήταν επίθεση άλλων, αφού η Χεζμπολάχ πριν το συμβάν είχαν πει ότι βομβαρδίζουν σε εκείνη την περιοχή λίγο πιο βόρεια.

Το χτύπημα δίνει μία νέα δυναμική στην ένταση που υπάρχει εδώ και οκτώ μήνες, καθώς η Χεζμπολάχ, από την επομένη κιόλας της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, άρχισε να εξαπολύει επιθέσεις στο βόρειο Ισραήλ σε ένδειξη στήριξης της Χαμάς.

Πηγή ertnews.gr

Σχετικά Άρθρα

Βατερλώ!!! «Κατέβασαν» το βίντεο της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων

otavoice

Μελανσόν: «Δεν μου άρεσε ο χλευασμός του χριστιανικού Δείπνου»- Έντονες αντιδράσεις της Καθολικής Εκκλησίας

otavoice

Παρίσι 2024: Η Σάκκαρη «διέλυσε» την Μαυροβούνια Κόβινιτς και συνεχίζει με αισιοδοξία

otavoice

“Πλώρη” για ολυμπιακό μετάλλιο έβαλε ο Απ. Χρήστου στα 100μ. ύπτιο- Στα ημιτελικά και ο Μακρυγιάννης

otavoice

Προκρίθηκαν τα γαλανόλευκα πληρώματα γυναικών στην δίκωπο

otavoice

Σουδάν: 22 νεκροί σε επίθεση εναντίον πόλης που πολιορκούν οι παραστρατιωτικοί

otavoice