OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Ν. Υόρκη: Η ομογένεια τίμησε τους πεσόντες της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με κοινό παρονομαστή την αναγνώριση της υποχρέωσης να συνεχιστεί ο αγώνας μέχρι να επέλθει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, η ελληνοαμερικανική ομογένεια έδωσε δυναμικό «παρών» στις εκδηλώσεις μνήμης των κυπριακών οργανώσεων για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, που έλαβαν χώρα το Σάββατο 20 Ιουλίου στο Μανχάταν.

Η αρχή έγινε στον εμβληματικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου. Μετά το πέρας του τελετουργικού, ο κ. Ελπιδοφόρος αναφέρθηκε στη μαύρη επέτειο, εκφράζοντας την ελπίδα πως θα επέλθει η πολυπόθητη λύση και την ευχή «να μην συμβεί ποτέ ξανά» ένα περιστατικό όπως αυτό της τουρκικής εισβολής και κατοχής της Κύπρου. Αμέσως μετά, οι παρευρισκόμενοι στάθηκαν πίσω από ένα μεγάλο πανό, όπου υπήρχε αναφορά στα 50 χρόνια τουρκικής κατοχής της Κύπρου στην αγγλική γλώσσα, συμμετέχοντας στη συμβολική πορεία προς τον πολυχώρο της 60 Pine Street, όπου έλαβε χώρα το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, με τις καθιερωμένες ομιλίες και την προβολή οπτικοακουστικού υλικού.

Οι συμμετέχοντες στην πορεία έκαναν αισθητή την παρουσία τους στην οδό Λίμπερτυ (Liberty Street), αποσπώντας την προσοχή των διερχομένων και επικοινωνώντας το μήνυμα της ημέρας σε ουδέτερους πολίτες της Νέας Υόρκης, που ήταν και ο βασικός σκοπός της πραγματοποίησης των εκδηλώσεων στο Μανχάταν.

Το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον, Ευάγγελος Σάββα, ο αναπληρωτής Μ.Α. της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Ιωάννης Σταματέκος, οι ομοσπονδιακοί βουλευτές, Νικόλ Μαλλιωτάκη (Nicole Malliotakis) και Ρόμπερτ Μενέτεζ ο Νεότερος (Robert Menendez Jr), ο πολιτειακός βουλευτής, Μιχάλης Ταννούσης (Michael Tannousis), ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, Κυριάκος Παπαστυλιανού, ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, ο αντιπρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Τάσος Ζαμπάς, όπως επίσης και στελέχη από τις κυπριακές οργανώσεις αλλά και την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης.

Στην κατάμεστη αίθουσα του 60 Pine Street, ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, Κυριάκος Παπαστυλιανού, καλωσόρισε το κοινό και προχώρησε άμεσα στην προβολή ενός μίνι ντοκιμαντέρ για την τουρκική εισβολή του 1974. Το οπτικό υλικό ήταν συγκλονιστικό, με σημαντικές μαρτυρίες συγγενών αγνοουμένων που έζησαν εκείνα τα γεγονότα, αποτελώντας αντικείμενο συζήτησης για τους παρευρισκόμενους.

«Για πολλούς από εμάς όλα ξεκίνησαν από τις 15 Ιουλίου. Θυμάμαι ότι ο πατέρας μου είχε πάει στη δουλειά και τον είχαν πυροβολήσει όχι μία, αλλά δυο φορές. Η δική μου ιστορία είναι πολύ μικρή σε σύγκριση με όλους αυτούς που έχασαν την ζωή τους, γιατί ο πατέρας μου γύρισε πίσω. Ήμουν από τα τυχερά παιδιά. Για κάποιους δεν γύρισε ποτέ. Μεγάλωσαν με την ελπίδα να μιλάνε για αγνοούμενους. Είναι μια τραγωδία που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Σας ευχαριστώ που μας υποστηρίζετε και είστε εδώ μαζί μας. Ελπίζουμε ότι μια μέρα -διότι θα συνεχιστεί ο αγώνας στην Ομογένεια- θα επιστρέψουμε σπίτια μας χωρίς τουρκικά στρατεύματα», ανέφερε αμέσως μετά ο κ. Παπαστυλιανού, δίνοντας, στη συνέχεια, τον λόγο στον πρέσβη Ευάγγελο Σάββα, που έκανε ειδική αναφορά στους αγνοούμενους.

«Είναι μια μέρα θρήνου. Θρηνούμε τους νεκρούς μας και, όπως πολύ ανάγλυφα είδαμε στο βίντεο, σκεφτόμαστε ακόμη πιο βαθιά και με ακόμη μεγαλύτερο πάθος την ανθρώπινη τραγωδία με τους αγνοούμενους. Εχουμε ακόμη 750 ανθρώπους που δεν έχει διευκρινιστεί η μοίρα τους και οι οικογένειές τους σήμερα επιθυμούν να κλείσει αυτό το θέμα και να λάβουν μια είδηση που θα δώσει απαντήσεις και θα κλείσει το δράμα τους. Είναι επίσης μια μέρα που λέμε δυνατά πως δεν ξεχνάμε, τίποτα δεν ξεχνιέται και κανένας δεν θα ξεχάσει πού βρισκόμαστε και τι συνέβη», είπε ο κ. Σάββα.

Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν και ο Ρεπουμπλικανός πολιτειακός βουλευτής, Μιχάλης Ταννούσης, με καταγωγή από την κατεχόμενη Κύπρο, ο οποίος, σχολιάζοντας την πιθανή αλλαγή διακυβέρνησης στις ΗΠΑ τον προσεχή Νοέμβριο, ξεκαθάρισε πως το Κυπριακό και τα ελληνικά εθνικά θέματα «δεν έχουν κόμμα». «Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να υποστηρίζουμε τα θέματά μας και να θυμόμαστε ότι το κόμμα όσον αφορά στα εθνικά μας θέματα δεν είναι Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί, τα κόμματα είναι η Ελλάδα και η Κύπρος. Είναι σημαντικό να εκφράζουμε τις απόψεις μας σε όλους όσοι θα μας ακούσουν», είπε ο κ. Ταννούσης, με τον πρόεδρο της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ να συμφωνεί με τα λεγόμενά του. «Δεν είμαστε Ρεπουμπλικανοί, Δημοκρατικοί, προοδευτικοί ή ανεξάρτητοι, αλλά είμαστε με αυτούς που υποστηρίζουν την Ελλάδα και την Κύπρο” ανέφερε ο κ. Κρίστοφερ.

Λαμβάνοντας τον λόγο, η βουλευτής Νικόλ Μαλλιωτάκη αναφέρθηκε στην αποστολή των ομογενών και φιλελλήνων αντιπροσώπων στο Κογκρέσο, οι οποίοι καλούνται να καταστήσουν σαφή στους συναδέλφους τους την αδικία που λαμβάνει χώρα στην Κύπρο. «Έχουμε εργαστεί ως κοινότητα για να διασφαλίσουμε ότι οι μη Έλληνες φίλοι μας στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον θα καταλάβουν τι έχει συμβεί εδώ. Πρόκειται για μια αδικία που δεν έχει λάβει την ίδια προσοχή όσο άλλα θέματα πολέμου, παράνομης κατοχής ή δικτατορίας. Είναι στενάχωρο, διότι πολλοί στο Κογκρέσο τείνουν να πιστέψουν ότι ο Ερντογάν, κατά κάποιο τρόπο, είναι σύμμαχος των ΗΠΑ», επεσήμανε η κ. Μαλλιωτάκη.

Πηγή: Εθνικός κήρυκας/Χριστόδουλος Αθανασάτος

Σχετικά Άρθρα

Συνεχίζεται η δίκη για την τραγωδία στο Μάτι – Αύριο η «μαύρη» επέτειος έξι χρόνων

otavoice

Δράμα: Για έκτη μέρα μαίνεται η φωτιά στο όρος «Φαλακρό»

otavoice

ΕΕ: Συνάντηση των ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες – Δυσαρέσκεια για τις επισκέψεις του Όρμπαν

otavoice

ΑΑΔΕ: Εντείνονται οι έλεγχοι – Πού θα επικεντρωθούν τις επόμενες ημέρες, 885 υποθέσεις στο στόχαστρο

otavoice

Τελευταία ημέρα καύσωνα σήμερα, καταιγίδες και σταδιακή υποχώρηση της θερμοκρασίας από Τρίτη

otavoice

Ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωση ρεύματος – Θα επιδοτούνται μόνο οι 500 πρώτες κιλοβατώρες

otavoice