OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Ο «εκλεκτός» του Τραμπ: Ποιος είναι ο Τζέι Ντι Βανς που επέλεξε για υποψήφιο αντιπρόεδρο

Από επικριτής του Τραμπ, ο Τζέι Ντι Βανς έγινε ένθερμος υποστηρικτής του. Ο 39χρονος πρώην πεζοναύτης, στηρίζει τις βιομηχανίες πετρελαίου, αντιτίθεται στην ηλιακή ενέργεια και στα ηλεκτρικά οχήματα και είχε υποστηρίξει στο παρελθόν ότι η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί απειλή. Επίσης, είναι αρνητικός στην εμπλοκή της Αμερικής στην Ουκρανία και είναι φανατικός υποστηρικτής του Ισραήλ. Ο Βανς, που έχει γράψει και βιβλίο για τη ζωή του που έγινε ταινία, θεωρείται «ανερχόμενο αστέρι» καθώς δεν είναι ούτε 40 ετών.

Σε ηλικία μόλις 40 ετών ο Γερουσιαστής και υποψήφιος αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς είναι η ενσάρκωση του αμερικανικού ονείρου: μεγαλωμένος σε μια εργατική οικογένεια του Οχάιο από τον παππού και τη γιαγιά του με τους γονείς του απόντες, κατάφερε να σπουδάσει στο Γέιλ, να εκδώσει ένα μπεστ-σέλερ για τη δύσκολη ζωή στην επαρχία, να κάνει μια πετυχημένη καριέρα ως χρηματιστής και να ανελιχθεί στα ανώτερο επίπεδο της αμερικανικής πολιτικής.

Tί ακριβώς σας είπε (ο Τραμπ) ρωτήθηκε ο υποψήφιος αντιπρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων με τον ίδιο να λέει « Μου είπε: “Κοίτα, νομίζω ότι θα σώσεις τη χώρα, νομίζω ότι είσαι ο τύπος, που θα μπορούσες να με βοηθήσεις με τον καλύτερο τρόπο. Θα μπορούσες να με βοηθήσεις να κυβερνήσω, θα μπορούσες να με βοηθήσεις να νικήσω, θα μπορούσες να με βοηθήσεις σε κάποιες από τις μεσοδυτικές πολιτείες, όπως η Πενσιλβάνια και το Μίσιγκαν και άλλες”».

Κι όμως μέχρι πριν από 2 χρόνια ο Βανς ήταν από τους μεγαλύτερους επικριτές του Τραμπ, στηλιτεύοντάς τον σε κάθε ευκαιρία και φτάνοντας στο σημείο να τον παρομοιάσει το 2016 με τον Χίτλερ.

«Δε μπορώ να καταλήξω εάν ο Τραμπ είναι ένας κυνικός μ…..ς σαν τον Νίξον που δε θα ήταν και τόσο κακός (και θα μπορούσε ν’ αποδειχθεί ακόμη και χρήσιμος) ή εάν είναι ο Χίτλερ της Αμερικής» είχε πει χαρακτηριστικά.

«Σε άρθρο γνώμης στο περιοδικό Atlantic στη διάρκεια της εκστρατείας Τραμπ το 2016 ο Βαν αποκάλεσε τον Τραμπ “όπιο των μαζών”. Έγραψε: “Οι υποσχέσεις του Τραμπ είναι η σύριγγα στη φλέβα της Αμερικής. Ο Τραμπ είναι πολιτισμική ηρωίνη” αναφέρθηκε σε δελτίο ειδήσεων του CNN.

Μετά τη στήριξη της υποψηφιότητάς του για τη Γερουσία από τον Τραμπ, ο Βανς έκανε στροφή 180 μοιρών και βρίσκεται πλέον στο πλευρό του υποβαθμίζοντας τις δηλώσεις του παρελθόντος.

Όπως δήλωσε «ήμουν σίγουρα επιφυλακτικός έναντι του Ντ. Τραμπ το 2016 αλλά ο πρόεδρος Τραμπ ήταν ένας σπουδαίος πρόεδρος και μου άλλαξε γνώμη. Παραπλανήθηκα από τα ψέματα και τη διαστρέβλωση των ΜΜΕ».

Δυναμικός, με οξεία ρητορική ο Βανς θεωρείται ήδη διάδοχος του Τραμπ στην επόμενη προεδρική κούρσα.

Η πολιτική ανταποκρίτρια του CNN Τάρα Πάλμερι ανέφερε «πρόκειται για το μέλλον του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, αφού ο Τραμπ δε μπορεί να εκλεγεί τρίτη φορά. Ουσιαστικά ο Τζέι Ντι Βανς θα ήταν ο επικρατέστερος διάδοχος ως αντιπρόεδρος, εφ’ όσον βεβαίως νικήσουν».

Υιοθετώντας θέσεις κατά των αβλώσεων, της μετανάστευσης και της στήριξης στην Ουκρανία και υπέρ μιας λαϊκιστικής οικονομικής πολιτικής ο Βανς δείχνει να συμπλέει πλήρως με τον Τραμπ, κάτι που έσπευσε να σχολιάσει ο Τζο Μπάιντεν.

«Είναι ο κλώνος του Τραμπ στα μεγάλα ζητήματα» δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Στο πλευρό του η σύζυγός του Ούσα, κόρη Ινδών μεταναστών, μεγαλωμένη στην Καλιφόρνια με σπουδές νομικής στο Γιέηλ και το Κέμπριτζ, λέγεται ότι ασκεί επιρροή σε όλες τις σημαντικές του αποφάσεις.

Επιμέλεια: Λήδα Παπαδοπούλου

ΤΑΡΑ ΠΑΛΜΕΡΙ πολιτική ανταποκρίτρια CNN

Σχετικά Άρθρα

Ξεκινάει στη Θεσσαλονίκη η προετομασία για την Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής

otavoice

Σουδάν: Έκκληση προς τον ΟΗΕ απευθύνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα

otavoice

Μεντβέντεφ: Casus belli για τη Ρωσία η ένταξη της Ουκρανίας στο NATO

otavoice

Ιράν: Απορρίπτει τις κατηγορίες περί ιρανικού σχεδίου συνωμοσίας

otavoice

Στο «κόκκινο» σήμερα και αύριο ο υδράργυρος – Πότε θα δροσίσει

otavoice

ΗΠΑ: Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, καταδικάστηκε για δωροδοκία

otavoice