OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Όλα τα φώτα στραμμένα στο Παρίσι για την τελετή έναρξης

Λίγες ώρες έμεινα για την έναρξη των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων και στο Παρίσι είναι έτοιμοι να μαγέψουν τον κόσμο. Την Παρασκευή στις 20:30 ώρα Ελλάδος, στη σκιά του Πύργου του Άιφελ και κατά μήκος του ποταμού Σηκουάνα, 300.000 θεατές θα γεμίσουν τις κερκίδες που έχουν στηθεί στις όχθες του, για να παρακολουθήσουν, για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, την πλωτή παρέλαση.

Κατά μήκος του ποταμού έχουν τοποθετηθεί εμβληματικοί πίνακες μεγάλων ζωγράφων, ενώ διάσημα ονόματα, από το παγκόσμιο καλλιτεχνικό στερέωμα, θα πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις.

Τη φαντασμαγορική τελετή έναρξης, όπως και όλη τη διοργάνωση, μπορείτε να παρακολουθήσετε μέσα από τα κανάλια της ΕΡΤ.

Στην τελική ευθεία η πόλη του φωτός για τη μεγαλύτερη γιορτή του αθλητισμού. Eντυπωσιακά λέιζερ φωτίζουν τον Πύργο του Άιφελ και τον νυχτερινό ουρανό. Είναι οι τελευταίες πρόβες πριν από τη φαντασμαγορική – όπως υπόσχονται οι διοργανωτές- τελετή έναρξης.

H Τελετή θα ξεκινήσει στην περίφημη γέφυρα του Οστερλίτζ και θα ολοκληρωθεί στους κήπους, τα σιντριβάνια και τις πλατείες στη σκιά του Πύργου του Άιφελ, στο Τροκαντερό.

Με πρώτους τους Έλληνες, 85 πλοιάρια με 7.000 αθλητές και επισήμους, θα διαπλεύσουν τον Σηκουάνα σε μια διαδρομή έξι χιλιομέτρων, που θα περάσει από ιστορικά σημεία του Παρισιού, όπως ο Καθεδρικός της Νοτρ Νταμ και η γέφυρα του Νεφ.
Οι θεατές θα πάρουν τη θέση τους σε κερκίδες στις όχθες του ποταμού, όπου πάνελ με έργα παγκοσμίου φήμης κάνουν το τοπίο εκθαμβωτικό.

Τα μέτρα ασφαλείας δρακόντεια. Σαρανταπέντε χιλιάδες αστυνομικοί και ο στρατός βρίσκονται επί ποδός. Αναμένονται 300.000 θεατές που συρρέουν από κάθε γωνιά του πλανήτη και οι εθελοντές προετοιμάζονται να τους υποδεχθούν στις αθλητικές εγκαταστάσεις.

Υπερθέαμα αναμένεται να είναι και το πολύωρο σόου, με τις φήμες να οργιάζουν ότι η Lady Gaga έχει ήδη κάνει τις πρόβες της και το ερώτημα στα χείλη όλων να παραμένει αν η Σελίν Ντιόν, που βρίσκεται στο Παρίσι θα κάνει εμφάνιση – έκπληξη

Στο Σικουάνα, τις γέφυρες και τα κοντινά μνημεία, τρεις χιλιάδες χορευτές, τραγουδιστές και καλλιτέχνες θα συμμετάσχουν στο σόου που σχεδίασε ο θεατρικός σκηνοθέτης Thomas Jolly.

Θα τραγουδήσει και η σταρ της R&B Αγιά Νακαμούρα παρά τις έντονες επικρίσεις που δέχθηκε από ακροδεξιούς πολιτικούς, ότι η εμφάνισή της θα ταπείνωνε τη Γαλλία, επειδή είναι μαύρη.

Εκατοντάδες εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο θα παρακολουθήσουν την τελετή έναρξης διάρκειας τριών ωρών και 45 λεπτών. Θα μεταδοθεί από τη συχνότητα της Ερτ1 στις 20.30 ώρα Ελλάδος.

Δείπνο Μακρόν στους ξένους ηγέτες

Στο φημισμένο Καρουσέλ του Λούβρου, στο κέντρο του Παρισιού, 100 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, μεταξύ τους και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη σύζυγο του, παρευρέθηκαν στο δείπνο του Προέδρου Μακρόν και της συζύγου του. Την ασφάλεια των επίσημων καλεσμένων συντόνιζε ο ίδιος ο Διευθυντής Αστυνομίας του Παρισιού και τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντια.

Υπήρχαν ακόμα και δοκιμαστές των φαγητών και των ποτών του δείπνου για περιπτώσεις δηλητηρίασης.

Κλειστός ο εναέριος χώρος

Αύριο (25/07) από τις 18.00 το απόγευμα θα κλείσει και ο εναέριος χώρος κυκλοφορίας, στο Παρίσι σε ακτίνα 150 χιλιομέτρων, για να μπορεί η αεροπορική άμυνα της Γαλλίας να παρακολουθεί τον ουρανό σε περίπτωση που υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα και από αεροσκάφη, αλλά και από drone.

Καθημερινά γύρω στα 6 drones πετάνε γύρω από το Παρίσι, κάτι που απαγορεύεται και συλλαμβάνονται οι ιδιοκτήτες τους. Μάλιστα, ένας από αυτούς ήταν και ο προπονητής της εθνικής Βραζιλίας.

Επίσης όπως είδαμε στις πρόβες στον Πύργο του Άιφελ θα υπάρξουν λέιζερ προς τον ουρανό και αυτά είναι επικίνδυνα για τα αεροσκάφη.

Για αυτούς τους λόγους θα κλείσει επί έξι ώρες, ο εναέριος χώρος και θα ανοίξει και πάλι γύρω στις μία τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας, αφού θα έχει τελειώσει η τελετή.

Τι αποκαλύπτει ο καλλιτεχνικός διευθυντής Τομά Ζολί για την τελετή έναρξης

«Ποτέ δεν έχει γίνει τελετή έναρξης έξω από γήπεδο. Δεν υπάρχει μοντέλο, είναι η απόλυτη δημιουργία», είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 Thomas Jolly και εξομολογήθηκε το όνειρό του χωρίς να επιβεβαιώνει, εάν θα πραγματοποιηθεί: «Ένα γιγάντιο μπαλέτο σε 12 πράξεις με εκατοντάδες χορευτές σε γέφυρες στον Σηκουάνα, καθώς βάρκες επιπλέουν στον ποταμό μεταφέροντας τους αθλητές στον Πύργο του Άιφελ».

Τα σενάρια θέλουν μέχρι και υποβρύχια στον Σηκουάνα και αστέρες της ποπ όπως η Celine Dion, η Lady Gaga και η Γαλλο-Μαλιανή τραγουδίστρια Aya Nakamura, αλλά ο Thomas Jolly, επιμένει πως η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στις 26 Ιουλίου, είναι υπόθεση άκρως απόρρητη.

Προειδοποιεί γελώντας μάλιστα, ότι θα απολυθεί αν πει έστω και μιά παραπάνω λέξη, αφού και οι πρόβες πραγματοποιούνται σε μυστικές τοποθεσίες και δεν θα υπάρξει δημόσια τελική πρόβα.

Ο 42χρονος ηθοποιός και σκηνοθέτης δηλώνει αποφασισμένος «να ανατρέψει τα στερεότυπα», γιατί πιστεύει ότι «οι τελετές έναρξης λένε την ιστορία κάθε χώρας».

«Το πραγματικό Παρίσι δεν είναι αυτό που είδαμε στην ταινία «Η Emily στο Παρίσι», ούτε στο «Αμελί»,, λέει, και υπόσχεται «να παίξει με όλα αυτά τα κλισέ», αλλά και με το γεγονός ότι «το Παρίσι είναι νεολαία και διαφορετικοί πολιτισμοί που συναντιώνται στους δρόμους».

Παράλληλα υπενθυμίζει ότι θα διευθύνει και την τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων.

Στην τελετή έναρξης θα παρευρεθούν περίπου 300.000 άτομα, τα περισσότερα από τα οποία έχουν προσκληθεί, με την πρόθεση των διοργανωτών να γιορτάσουν την ένταξη και τη διαφορετικότητα. Το αρχικό σχέδιο ήταν να γίνει μια τελετή 100% δωρεάν, με εκατομμύρια να παρακολουθούν την παρέλαση από τις όχθες του ποταμού Σηκουάνα, αλλά τα σχέδια αυτά ματαιώθηκαν από τη γαλλική κυβέρνηση για λόγους ασφαλείας.

«Στην αρχή ήμουν συγκλονισμένος. Αναρωτήθηκα πώς θα μπορούσα να δημιουργήσω μια παράσταση όπου ο καθένας μπορεί να αισθάνεται ότι εκπροσωπείται», παραδέχεται ο 42χρονος που βραβεύτηκε τρεις φορές με το ύψιστο θεατρικό βραβείο Μολιέρου, δημιουργώντας τετραλογία του Σαίξπηρ αλλά και την αναβίωση του μιούζικαλ «Starmania».

Για την αποστολή του να καθηλώσει ένα δισεκατομμύριο θεατές ανά τον πλανήτη κατά την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, στις 26 Ιουλίου, έχει μόνο να προσθέσει ότι: «Η Γαλλία είναι μια ιστορία που δεν σταματά ποτέ να κατασκευάζεται, να αποδομείται και να αναδομείται. Είναι ζωντανός οργανισμός».

H ΕΡΤ στους Ολυμπιακούς Αγώνες – 900 ώρες απευθείας μεταδόσεις

Με το βλέμμα στραμμένο στο Παρίσι και με μεγάλες προσδοκίες για την κατάκτηση μεταλλίων από τους Έλληνες αθλητές και τις Ελληνίδες αθλήτριες, η ΕΡΤ καλύπτει τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά και διαδικτυακά τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024, που διεξάγονται από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου, προσφέροντας δεκαεπτά ημέρες που θα συναρπάσουν και θα συγκινήσουν το φίλαθλο κοινό.

Με 900 ώρες απευθείας προγράμματος, η ΕΡΤ μέσα από τα κανάλια της, ΕΡΤ1, ΕΡΤ2 και ΕΡΤ3, με παράλληλη streaming μετάδοση μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας ERTFLIX, καθώς και από τα δύο ψηφιακά κανάλια, ERTSPORTS1 και ERTSPORTS2, επιχειρεί ένα γιγαντιαίο τηλεοπτικό εγχείρημα, μεταφέροντας όλη την αγωνιστική δράση και το αθλητικό υπερθέαμα.

Σχετικά Άρθρα

ΗΠΑ-Πυρκαγιά στην Καλιφόρνια: Χιλιάδες εγκαταλείπουν τις εστίες τους

otavoice

Φορολογικές δηλώσεις: Δόθηκε παράταση έως τις 2 Αυγούστου

otavoice

Πανελλήνιες 2024: Οι βάσεις εισαγωγής ανα επιστημονικό πεδίο

otavoice

Εκτός Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ o Παύλος Πολάκης

otavoice

Πανελλήνιες 2024 – Βάσεις: Οι 20 σχολές με τα υψηλότερα μόρια

otavoice

Ροδιά Τυρνάβου: Ήρωας ο ιερέας του χωριού – Έσβησε την φωτιά πριν εξαπλωθεί

otavoice