OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Πορτογαλία: Το εθνικιστικό κόμμα Τσέγα προσχωρεί στη συμμαχία που προωθεί ο Όρμπαν

Το εθνικιστικό κόμμα Τσέγα («Chega!» – Αρκετά!) της Πορτογαλίας, που κατά τις πρόσφατες ευρωεκλογές κατόρθωσε να εκλέξει δύο εκπροσώπους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να ενταχθεί στη νέα δεξιά ευρωπαϊκή συμμαχία που προσπαθεί να σχηματίσει ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, φιλοδοξώντας να αποκτήσει καθεστώς πολιτικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πορτογαλία: Το εθνικιστικό κόμμα Τσέγα προσχωρεί στη νέα ευρωπαϊκή ακροδεξιά συμμαχία που προωθεί ο Όρμπαν
Φώτο Αρχείου (AP Photo/Armando Franca)

Ο πρόεδρος του Τσέγα, Αντρέ Βεντούρα, δήλωσε ότι είναι μια ιστορική ευκαιρία για την ενοποίηση της δεξιάς και εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι τα περισσότερα συντηρητικά κόμματα θα ενταχθούν σύντομα στη νέα παράταξη Πατριώτες της Ευρώπης, η οποία προς το παρόν αποτελείται από μέλη του κόμματος Φίντες (Ουγγρική Συμμαχία Πολιτών) του Όρμπαν, του Κόμματος Ελευθερίας της Αυστρίας (FPÖ) και του κινήματος της Τσεχικής Δράσης Δυσαρεστημένων Πολιτών (ΑΝΟ).

Μετά από εβδομάδες διαβουλεύσεων, ο Μαγυάρος πρωθυπουργός μαζί με τον Αυστριακό αρχηγό του FPÖ Χέρμπερτ Κικλ και τον Τσέχο ηγέτη του ΑΝΟ Αντρέι Μπάμπις, την περασμένη Κυριακή παρουσίασαν επίσημα τη νέα ομάδα, η οποία, όπως είπαν, στοχεύει να είναι «η ισχυρότερη δεξιά ομάδα στην ευρωπαϊκή πολιτική».

Πορτογαλία: Το εθνικιστικό κόμμα Τσέγα προσχωρεί στη νέα ευρωπαϊκή ακροδεξιά συμμαχία που προωθεί ο Όρμπαν
Φώτο Αρχείου – Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Viktor Orban (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

«Οι Ευρωπαίοι θέλουν τρία πράγματα: ειρήνη, τάξη και ανάπτυξη», ανέφερε ο Όρμπαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συμπληρώνοντας ότι «το μόνο που παίρνουν από τη σημερινή ελίτ των Βρυξελλών είναι πόλεμος, μετανάστευση και στασιμότητα».

Η πρωτοβουλία του Τσέγα να ενταχθεί στους Πατριώτες της Ευρώπης είναι μάννα εξ ουρανού για την ομάδα, αφού μπορεί τα τρία ιδρυτικά κόμματα της συμμαχίας να έχουν περισσότερους από τους 23 βουλευτές που απαιτούνται για να σχηματίσουν μια νέα ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όμως ο κανονισμός απαιτεί επίσης να προέρχονται τουλάχιστον από το ένα τέταρτο των 27 χωρών-μελών της ΕΕ.

Με την προσθήκη των Πορτογάλων ευρωβουλευτών, το νέο ακροδεξιό μπλοκ χρειάζεται νέα μέλη μόνο από άλλα τρία κράτη προκειμένου να αναγνωριστεί ως πολιτική ομάδα της Ευρωβουλής.

Πηγές: Politico, Euronews

Σχετικά Άρθρα

Αντώνης Ρέμος: «Δεν έχω τίποτα να κρύψω και να φοβηθώ, θα δοθούν όλες οι εξηγήσεις»

otavoice

Η «ακτινογραφία» του υπουργικού συμβουλίου στη Βρετανία

otavoice

Αμφισβήτηση για Μπάιντεν- Βλέπουν Καμάλα Χάρις οι Δημοκρατικοί

otavoice

Ψηφίζουν οι Ιρανοί στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών

otavoice

Μπαρόζο: Η κατάσταση παγκοσμίως θα γίνει πολύ χειρότερη – Χρειαζόμαστε δημόσια ΜΜΕ

otavoice

Σολτς: Ο Όρμπαν στη Μόσχα δεν εκπροσωπεί την ΕΕ

otavoice