OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Ρόμπερτ Φίτσο: Η δολοφονική επίθεση στον Τραμπ μοιάζει με αυτή που δέχτηκα

Ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο τόνισε την Κυριακή τις ομοιότητες που βλέπει μεταξύ της επίθεσης κατά του Ντόναλντ Τραμπ και αυτής που ο ίδιος έπεσε θύμα πριν από δύο μήνες, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Το σενάριο είναι σαν να είναι βγαλμένο από φωτοτυπικό μηχάνημα», εκτίμησε στην ιστοσελίδα του ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Σλοβακίας.

Ο Φίτσο, 59 ετών, χτυπήθηκε από τέσσερις σφαίρες που έριξαν εναντίον του από κοντινή απόσταση μετά από μια κυβερνητική συνεδρίαση στην κεντρική Σλοβακία στις 15 Μαΐου. Υποβλήθηκε σε αρκετές χειρουργικές επεμβάσεις και πέρασε χρόνο στην εντατική πριν επιστρέψει στη δουλειά την περασμένη εβδομάδα.

Κατηγόρησε τη σλοβακική αντιπολίτευση ότι τροφοδοτεί το μίσος εναντίον του. «Αν ο επιτιθέμενος του Ντόναλντ Τραμπ μιλούσε σλοβακικά, του αρκούσε να διαβάσει από τις (τοπικές) εφημερίδες Dennik N, Sme ή Anktuality, για να τροφοδοτήσει την επιθυμία του να «λύσει θέματα», εκτίμησε ο Φίκο.

«Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Τραμπ προσπαθούν να τον φιμώσουν και όταν αποτυγχάνουν, αυτό ενοχλεί σε τέτοιο βαθμό που ένας πικραμένος άνθρωπος παίρνει ένα όπλο στο χέρι», σύμφωνα με τον Φίκο.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τραυματισμένος στο αυτί, γλίτωσε από απόπειρα δολοφονίας το Σάββατο κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης.

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός ηγείται ενός τριμερούς συνασπισμού που αποτελείται από το κεντρώο κόμμα του Smer-SD, το κεντρώο κόμμα Hlas και το ακροδεξιό κόμμα SNS, το οποίο κυβερνά αυτή τη χώρα των 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του το περασμένο φθινόπωρο, η κυβέρνηση του Φίτσο διέκοψε τη στρατιωτική βοήθεια της Σλοβακίας στην Ουκρανία.

Ο ίδιος ο Φίτσο υποστήριζε τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, όπως και ο Ούγγρος ομόλογός του Βίκτορ Όρμπαν.

Ο συνασπισμός υπό την ηγεσία του Φίτσο δέχθηκε έντονες επικρίσεις μετά την υιοθέτηση νόμων που θεωρούνται ότι θέτουν σε κίνδυνο την ελευθερία του Τύπου και την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος.

Επίσης, ο Φίτσο ζήτησε ένα τείχος ικανό να σταματήσει τις «προοδευτικές και φιλελεύθερες ιδεολογίες», συγκρίνοντάς τις με καρκίνο.

Πηγή: Agerpres.ro

Σχετικά Άρθρα

Πώς μπήκαν τα 117 γκολ στο EURO 2024

otavoice

Παραιτήθηκε η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας – Θα ηγηθεί της ευρωπαϊκής διπλωματίας

otavoice

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Νέα στοιχεία-Πυροβολισμοί από τρία διαφορετικά όπλα

otavoice

Ο Φρ. Μπελέρης στην Αθήνα: «Είμαι περήφανος που θα αναλάβω τα καθήκοντά μου ως ευρωβουλευτής»

otavoice

Τόμας Μάθιου Κρουκς: Το προφίλ του 20χρονου δεν αποκαλύπτει τα κίνητρα της απόπειρας κατά του Τραμπ

otavoice

Ηράκλειο: Μεγάλη φωτιά στον Προφήτη Ηλία – Ήχησε το 112

otavoice