OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Σκηνικό έντασης στήνει η Τουρκία νότια Καρπάθου-Κάσου

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία πόντισης του ηλεκτρικού καλωδίου που θα συνδέει την Ελλάδα με την Κύπρο και στο σημείο που γίνονται οι έρευνες από το ιταλικό σκάφος υπάρχει ένας σχηματισμός τουρκικών πολεμικών πλοίων.

 

Όπως μετέδωσε ο δημοσιογράφος του ΕΡΤΝews, Νίκος Μελέτης, αυτή τη στιγμή γίνονται κινήσεις σε όλα τα επίπεδα από το υπουργείο Εξωτερικών για την αποσυμφόρηση της κατάστασης που έχει προκληθεί νότια της Κάσου και της Καρπάθου με αφορμή την προσπάθεια της Τουρκίας να επιβάλλει επί του πεδίου το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Στην περιοχή, πραγματοποιεί έρευνες, για την πόντιση καλωδίου ιταλικό σκάφος και σύμφωνα με πληροφορίες η Τουρκία έχει στείλει στην περιοχή πέντε μονάδες του τουρκικού πολεμικού Ναυτικού που παρακολουθούν από μακριά, ενώ στην περιοχή βρίσκονται και δύο σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας.

Οι έρευνες του σκάφους αυτού γίνονται με βάση ελληνικές Navtex που εξέδωσε το σταθμός του Ηρακλείου και αφορούν περιοχή των ελληνικών χωρικών υδάτων εκτός από ένα σημείο το οποίο βρίσκεται μόλις μισό μίλι έξω από τα 6 μίλια από την Κάρπαθο.

Συνεννοήσεις και Navtex Ελλάδας Τουρκίας για τις έρευνες κοντά στην Κάρπαθο – Τι λένε διπλωματικές πηγές του ΥΠΕΞ

Η Τουρκία με δική της Navtex είχε δηλώσει ότι το σημείο αυτό αποτελεί μέρος της τουρκικής υφαλοκρηπίδας επομένως, ο συντονισμός πρέπει να γίνει με τις τουρκικές αρχές και έτσι έστειλε στην περιοχή τα πολεμικά πλοία προκειμένου να εμποδίσουν τις έρευνες.

Συνεννοήσεις και Navtex Ελλάδας Τουρκίας για τις έρευνες κοντά στην Κάρπαθο – Τι λένε διπλωματικές πηγές του ΥΠΕΞ

Προς το παρόν δεν έχει γίνει προσπάθεια παρεμπόδισης των εργασιών και έτσι είναι σε εξέλιξη οι διπλωματικές προσπάθειες ώστε να αποσυμφορηθεί αυτή η κρίση και να μην κλιμακωθεί περαιτέρω η ένταση.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης μιλώντας στον Σκάι. Όπως είπε «η κυβέρνηση απαντά συνολικά στο θέμα αυτό λέγοντας ξεκάθαρα ότι επιδιώκει την διατήρηση του κλίματος διαλόγου και είμαστε αισιόδοξοι σε αυτό. Διάλογος δε σημαίνει συμφωνία και δε σημαίνει αφέλεια. Και από κει και πέρα στον διάλογο στο τραπέζι δεν μπαίνουν ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, εσωτερικής κυριαρχίας, ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων, πολιτική όπως είναι οι εκμεταλλεύσεις στα δικά μας».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών:

Το ιταλικό πλοίο levoli Relume πραγματοποιεί έρευνα για την πόντιση υποβρυχίων καλωδίων πλησίον της Κάσου.

Η ανάπτυξη πλοίων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή, σε συνέχεια πλεύσης του ερευνητικού πλοίου σε διεθνή ύδατα, είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη και ελληνικών πολεμικών πλοίων.

Λαμβάνουν χώρα οι δέουσες συνεννοήσεις ενόψει ολοκλήρωσης της έρευνας βάσει του υφιστάμενου προγραμματισμού.

Σχετικά Άρθρα

Πανελλαδικές 2024: Σε ποιες σχολές αναμένεται άνοδος και σε ποιες πτώση

otavoice

Η συγχώνευση Αttica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας στην Οικονομική Επιτροπή της Βουλής (live)

otavoice

Αλλαγή σκηνικού με βροχές και χαλαζόπτωση …σε περιοχές της Λάρισας

otavoice

Γεωμαγνητική καταιγίδα απειλεί τις επικοινωνίες – Πόσο θα διαρκέσει

otavoice

Οι ΗΠΑ ανησυχούν για τη συνεργασία Ρωσίας-Κίνας στην Αρκτική

otavoice

ΥΠΕΣ-Google: Κατάρτιση δημοσίων υπαλλήλων σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης

otavoice