OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Στην 4η Σύνοδο της ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας ο Κ. Μητσοτάκης

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σήμερα Πέμπτη 18 Ιουλίου στην 4η Σύνοδο της ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Οξφορντσάιρ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ηγέτες και ηγέτιδες από όλη την ήπειρο θα συναντηθούν στο Ανάκτορο Μπλένειμ και θα συζητήσουν σχετικά με τη συνεχιζόμενη στήριξη προς την Ουκρανία, καθώς και για κοινές προκλήσεις όπως η ενέργεια και η συνδεσιμότητα, η ασφάλεια και η δημοκρατία, αλλά και η μετανάστευση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα την υπεράσπιση και διασφάλιση της δημοκρατίας. Στο ίδιο πάνελ θα βρίσκεται, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Από τη Σύνοδο θα απουσιάζει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς το μεσημέρι διεξάγεται στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η κρίσιμη ψηφοφορία για την επανεκλογή της στο αξίωμα.

Στην τέταρτη αυτή σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας έχουν προσκληθεί να λάβουν μέρος 47 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, από τα κράτη μέλη της ΕΕ των 27, την Αλβανία, την Ανδόρα, την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, τη Γεωργία, την Ισλανδία, το Κόσοβο, το Λιχτενστάιν, τη Μολδαβία, το Μονακό, το Μαυροβούνιο, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Νορβηγία, τον Άγιο Μαρίνο, τη Σερβία, την Ελβετία, την Τουρκία, την Ουκρανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα έχει ως στόχο την προώθηση πολιτικού διαλόγου και συνεργασίας για την αντιμετώπιση ζητημάτων κοινού ενδιαφέροντος και την ενίσχυση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ευημερίας της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Η Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που θα πραγματοποιηθεί σε βρετανικό έδαφος, θα είναι το πρώτο βήμα ευρωπαϊκής διοργάνωσης από το οποίο ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, λίγες μέρες μετά την πρώτη του διεθνή παρουσία στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, θα έχει την ευκαιρία να απευθυνθεί στους Ευρωπαίους ηγέτες.

Μέχρι στιγμής, η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα έχει συνεδριάσει τρεις φορές.

Κατά την πρώτη σύνοδο τον Οκτώβριο του 2022, οι ηγέτες και οι ηγέτιδες συζήτησαν κυρίως θέματα ειρήνης και ασφάλειας, ιδίως τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, και την ενεργειακή κρίση.

Κατά την επόμενη σύνοδο, τον Ιούνιο του 2023, συζήτησαν τις κοινές προσπάθειες για ειρήνη και ασφάλεια, ενεργειακή ανθεκτικότητα και συνδεσιμότητα και κινητικότητα στην Ευρώπη.

Στη Γρανάδα, τον Οκτώβριο του 2023, οι ηγέτες συζήτησαν τρόπους ενίσχυσης της ανθεκτικότητας, της ευημερίας και της γεωστρατηγικής σημασίας της Ευρώπης.

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά Άρθρα

Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά στο Σοφικό Κορινθίας

otavoice

Κλειστοί όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι από 12:00 έως 17:00 λόγω καύσωνα

otavoice

Φον ντερ Λάιεν: Σήμερα η κρίσιμη ψηφοφορία για την επανεκλογή της – Το όραμά της για την ΕΕ

otavoice

Κιρ Στάρμερ και Σάιμον Χάρις δεσμεύτηκαν να «αναθερμάνουν» τη συνεργασία των χωρών τους

otavoice

Νάνσι Πελόσι σε Μπάιντεν: Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δεν μπορείς να κερδίσεις τον Τραμπ

otavoice

Κορυφώνεται το κύμα καύσωνα με θερμοκρασίες έως 43 βαθμούς – Μέτρα προστασίας για εργαζομένους

otavoice