OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Βενεζουέλα: Κυβέρνηση και αντιπολίτευση δηλώνουν νικητές στις εκλογές – Κλιμάκωση βίας με 11 νεκρούς

Για δεύτερη ημέρα στη σειρά, οι πολίτες έχουν βγει στους δρόμους της Βενεζουέλας εν μέσω της εκλογικής κρίσης που έχει ξεσπάσει μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών την προηγούμενης Κυριακής, που σύμφωνα με το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE), ανέδειξαν νικητή τον νυν πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

Η Δημοκρατική Ενιαία Πλατφόρμα (PUD), ο μεγαλύτερος συνασπισμός της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, κάλεσε τους Βενεζολάνους χθες σε συγκέντρωση στο Καράκας, στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες πολίτες που ζητούσαν από την κυβέρνηση να αναγνωρίσει τον πραγματικό νικητή των εκλογών, όπως ισχυρίζονται, τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης Εντμούντο Γκονσάλες Ουρούτια.

Επρόκειτο για την πρώτη οργανωμένη δραστηριότητα που σημειώθηκε σε μεγάλη κλίμακα μετά τις πολυάριθμες διαμαρτυρίες που καταγράφηκαν τη Δευτέρα σε διάφορες περιοχές της χώρας, απορρίπτοντας το εκλογικό αποτέλεσμα.

Βενεζουέλα: Κυβέρνηση και αντιπολίτευση δηλώνουν νικητές στις εκλογές – Κλιμακώνεται η βία στους δρόμους, 11 νεκροί
Ο υποψήφια της αντιπολίτευσης για την προεδρία Edmundo Gonzalez απευθύνεται στους διαδηλωτές σε συγκέντρωση στο Καράκας. (AP Photo/Cristian Hernandez)

Το Ίδρυμα Κάρτερ, με έδρα στις ΗΠΑ, το οποίο παρακολούθησε την ψηφοφορία, ανέφερε ότι οι εκλογές δεν πληρούσαν τα διεθνή πρότυπα ακέραιας εκλογικής διαδικασίας και δεν μπορούν να θεωρηθούν δημοκρατικές, προσθέτοντας ότι η αποτυχία της εκλογικής αρχής να δημοσιεύσει συγκεντρωτικά αποτελέσματα ισοδυναμεί με σοβαρή παραβίαση.

Στο ίδιο πνεύμα, και ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο της Βενεζουέλας, το οποίο βρίσκεται στην «υπηρεσία της εκτελεστικής εξουσίας και όχι των πολιτών», όπως υπογραμμίζει.

Πολλές χώρες κάλεσαν τη Βενεζουέλα να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα της καταμέτρησης των ψήφων, ενώ αμερικανικές πηγές αναφέρουν ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει νέες κυρώσεις κατά ατόμων που συνδέονται με τις εκλογές, αν δεν υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια.

Στον αντίποδα, οπαδοί της κυβέρνησης συγκεντρώθηκαν επίσης σε διάφορες περιοχές της χώρας, καθώς και στο Καράκας για να «γιορτάσουν εν ειρήνη», όπως λένε, αυτό που θεωρούν ως εκλογική νίκη του Μαδούρο, ο οποίος τους κάλεσε να κινητοποιούνται κάθε μέρα για να «αποκαταστήσουν την ειρήνη, την ηρεμία και την ομαλότητα», χαρακτηρίζοντας τις κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης ως «πραξικόπημα».

Βενεζουέλα: Κυβέρνηση και αντιπολίτευση δηλώνουν νικητές στις εκλογές – Κλιμακώνεται η βία στους δρόμους, 11 νεκροί
Αντισυγκεντρώσεις οργανώνουν σε όλη τη Βενεζουέλα οι οπαδοί του Νικολάς Μαδούρο. (AP Photo/Fernando Vergara)

Και οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για τις βίαιες ταραχές που έχουν ξεσπάσει σε πολλές από τις διαδηλώσεις και έχουν κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 11 ανθρώπους, ενώ δεκάδες έχουν τραυματιστεί.

Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε εκατοντάδες συλλήψεις, με τον Γενικό Εισαγγελέα της χώρας, Τάρεκ Γουίλιαμ Σάαμπ, να δηλώνει ότι οι συλληφθέντες διαδηλωτές κατηγορούνται για εγκλήματα όπως υποκίνηση σε βία, παρεμπόδιση δημόσιων συγκοινωνιών, αντίσταση κατά της αρχής και στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, για τρομοκρατία.

Η αντιπολίτευση καλεί το CNE να παραδώσει άμεσα τα πρακτικά των εκλογών, ενώ παράλληλα δημιούργησε και έναν ιστότοπο στον οποίο λέει ότι έχει δημοσιεύσει, μέχρι στιγμής, το 81% των εκλογικών αποτελεσμάτων, τα οποία καταδεικνύουν ότι ο Γκονσάλες Ουρούτια νίκησε τον Μαδούρο με σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια ψήφους διαφορά.

Πηγές: Reuters, EFE

Σχετικά Άρθρα

Δολοφονία Χανίγια: Φόβος γενίκευσης της σύρραξης στη Μ. Ανατολή

otavoice

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική και πέντε Περιφέρειες – Ο χάρτης πρόβλεψης

otavoice

Ιράκ: Εκρήξεις σε στρατιωτική βάση φιλοϊρανικής οργάνωσης – Τέσσερις νεκροί

otavoice

Βρετανία: 39 αστυνομικοί τραυματίστηκαν στις ταραχές στο Σάουθπορτ μετά τη δολοφονία των τριών κοριτσιών

otavoice

Πρόσκαιρη ανάσα δροσιάς με ισχυρό μελτέμι – Πότε έρχονται ξανά 40άρια

otavoice

ΥΠΕΞ Ιράν: Το αίμα του Ισμαήλ Χανίγια δεν θα πάει χαμένο

otavoice