OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Ερευνητές εντόπισαν πέντε μοτίβα εκφύλισης του εγκεφάλου

Διεθνής ερευνητική ομάδα εντόπισε πέντε μοτίβα εκφύλισης του εγκεφάλου που σχετίζεται με την ηλικία, σε ηλικιωμένους που παρουσιάζουν νοητική έκπτωση. Στην πολυετή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Medicine», η ομάδα χρησιμοποίησε εφαρμογές μηχανικής μάθησης για να εντοπίσει μοτίβα στον εκφυλισμό του εγκεφάλου καθώς οι άνθρωποι γερνούν.

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι καθώς οι άνθρωποι γερνούν, βιώνουν αλλαγές στα περισσότερα μέρη του σώματός τους, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, αν και αυτές οι διαφορές μπορεί να διαφέρουν σημαντικά από άτομο σε άτομο. Οι εν λόγω αλλαγές είναι δύσκολο να εντοπιστούν στις μαγνητικές τομογραφίες, τουλάχιστον από το ανθρώπινο μάτι.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε μια εφαρμογή μηχανικής μάθησης για να εντοπίσει μοτίβα εκφύλισης του εγκεφάλου σε 8.992 ηλικιωμένους που είχαν υποβληθεί σε τουλάχιστον μία μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου τα τελευταία οκτώ χρόνια. Συμπεριλήφθηκαν επίσης μαγνητικές τομογραφίες από περισσότερους από 1.100 νεότερους σε ηλικία, καθώς και άλλους ηλικιωμένους που δεν παρουσίαζαν νοητική έκπτωση.

Συνολικά, οι σαρώσεις χρησιμοποιήθηκαν για να διδάξουν στο σύστημα πώς μοιάζουν οι εγκέφαλοι καθώς μεγαλώνουν. Στη συνέχεια, η ομάδα δοκίμασε το μοντέλο σε 49.482 μαγνητικές τομογραφίες από άτομα που είχαν υποβληθεί σε σάρωση για διάφορους λόγους που σχετίζονται με τη νευρική υγεία. Το μοντέλο εντόπισε πέντε κύρια μοτίβα που σχετίζονται με την ατροφία του εγκεφάλου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι πολλαπλές αιτίες θα μπορούσαν να συνδέονται με ένα ή περισσότερα από τα μοτίβα. Η άνοια, για παράδειγμα, εντοπίστηκε σε τρία από τα μοτίβα. Το ίδιο και ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον.

Η ομάδα βρήκε επίσης συσχετίσεις μεταξύ ορισμένων συμπεριφορών και της εκφύλισης του εγκεφάλου, όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ, καθώς φαίνεται να συσχετίζονται με τους γενικούς δείκτες υγείας. Επιπλέον, βρήκαν μοτίβα που θα μπορούσαν να συνδεθούν με τη θνησιμότητα ή/και την πιθανότητα μελλοντικής εκφύλισης.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η μελέτη τους δεν υποδηλώνει ότι όλα όσα αφορούν την εκφύλιση του εγκεφάλου μπορούν να συνοψιστούν σε ένα ή περισσότερα από τα πέντε μοτίβα. Σημειώνουν ότι απαιτείται πολύ περισσότερη έρευνα για να μάθουν περισσότερα για αυτά τα μοτίβα προτού μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν με ουσιαστικό τρόπο.

ΠΗΓΗ: Medicalxpress

Σχετικά Άρθρα

Νέα διάσωση μεταναστών στη Γαύδο – Αποβιβάστηκαν 57 άτομα

otavoice

Ρωσία: Aνακοίνωσε ότι απέτρεψε απόπειρα ουκρανικής διείσδυσης στην περιφέρεια Μπριάνσκ

otavoice

ΗΠΑ: Τι αποφεύγουν να συζητήσουν οι Δημοκρατικοί στο συνέδριό τους

otavoice

Eπίλογος στο ναυάγιο στη Σικελία – Ανασύρθηκαν όλα τα πτώματα από το βυθισμένο Bayesian

otavoice

Κλιμακώνονται οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού κατά της Χαμάς

otavoice

O Μαχμούντ Αμπάς αναγγέλλει ότι θα επισκεφτεί τη Λωρίδα της Γάζας

otavoice