OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Φλέγεται η Μέση Ανατολή – Η Χεζμπολάx εξαπέλυσε επίθεση στο Ισραήλ – Οι IDF «σφυροκοπούν» τον Λίβανο

Η Χεζμπολάχ σε ανακοίνωσή της γνωστοποίησε ότι ολοκληρώθηκε η «πρώτη φάση των αντιποίνων για τη δολοφονία του ηγετικού στελέχους του στρατιωτικού της βραχίονα, του Φουάντ Σουκρ», που συνέβη τον περασμένο μήνα από ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό σε προάστιο της Βηρυτού. Η προσκείμενη στο Ιράν, λιβανέζικη οργάνωση πρόσθεσε ότι έπληξε 11 ισραηλινές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, εκτόξευσε περισσότερους από 320 πυραύλους Κατιούσα και έστειλε μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από το βόρειο Ισραήλ.

Οι IDF ανακοίνωσαν ότι υπήρξαν χιλιάδες εκτοξεύσεις της Χεζμπολάχ από τον Λίβανο, μερικές από τις οποίες στόχευαν το κεντρικό Ισραήλ. Οι περισσότεροι πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν αναχαιτίστηκαν. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, ο ισραηλινός στρατός έπληξε με 100 μαχητικά αεροσκάφη εκατοντάδες ράμπες εκτόξευσης ρουκετών της Χεζμπολάχ. Όπως έγινε γνωστό, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στο αεροπορικό πλήγμα του Ισραήλ στην πόλη Χιάμ στον νότιο Λίβανο, σύμφωνα με το λιβανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων και πηγή των δυνάμεων ασφαλείας.

«Πόλεμος στο βόρειο μέτωπο»

Μάλιστα όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Κώστας Κωνσταντίνου, στο Ισραήλ γίνεται ήδη λόγος για πόλεμο στο βόρειο μέτωπο.

Νωρίτερα η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε πως εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του Ισραήλ με μεγάλο αριθμό drones, ενώ όλα ξεκίνησαν νωρίς το πρωί της Κυριακής όταν ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι πραγματοποιεί προληπτικά πλήγματα στον Λίβανο, αφού εντόπισε προετοιμασίες για επιθέσεις «μεγάλης κλίμακας» από την υποστηριζόμενη από το Ιράν λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ.

«Σε μια πράξη αυτοάμυνας για την απομάκρυνση αυτών των απειλών, ο (ισραηλινός στρατός) πλήττει τρομοκρατικούς στόχους στο Λίβανο, από τους οποίους η Χεζμπολάχ σχεδίαζε να εξαπολύσει τις επιθέσεις της εναντίον ισραηλινών πολιτών», δήλωσε σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Χ ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF), υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

Ο Χαγκάρι προειδοποίησε ότι η Χεζμπολάχ «σύντομα θα εκτοξεύσει ρουκέτες και πιθανώς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Ισραήλ».

Οι σειρήνες ήχησαν στο βόρειο Ισραήλ αμέσως μετά την προειδοποίηση, κάτι που ανακοίνωσαν και οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες ανακοίνωσαν ότι ενεργοποίησαν τις σειρήνες της αεράμυνας, καλώντας τους κατοίκους να σπεύσουν σε καταφύγια, στο βόρειο τμήμα της χώρας, τομέα που γειτονεύει με τον Λίβανο.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το Ισραήλ για 48 ώρες
Όπως φαίνεται σε βίντεο που ανέβηκαν στα social media έχει ενεργοποιηθεί η αεράμυνα του Ισραήλ, το επονομαζόμενο «Iron Dome», το οποίο κατέρριψε πλήθος ρουκετών.

Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κάποιος θάνατος, ενώ μία γυναίκα τραυματίστηκε ελαφρά.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ ανακοίνωσε πως κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στο εσωτερικό μέτωπο για 48 ώρες, ταυτόχρονα με την ανακοίνωση του λιβανικού κινήματος Χεζμπολάχ.

Το ισραηλινό συμβούλιο ασφαλείας θα συνέλθει σήμερα στις 07:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος), ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Όλες οι πτήσεις που επρόκειτο να αναχωρήσουν από το Τελ Αβίβ θα καθυστερήσουν και αυτές που είχαν προορισμό την ισραηλινή μεγαλούπολη εξετράπησαν προς άλλους προορισμούς, ανακοίνωσε πριν από λίγο η εταιρεία που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, το οποίο άνοιξε ξανά λίγο μετά τις 7:00 το πρωί.

Ο εκπρόσωπος των IDF δήλωσε ότι το αεροδρόμιο θα ανοίξει ξανά στις 7:00 και πως η Διοίκηση Εσωτερικού Μετώπου έχει επιβάλει περιορισμούς στις συγκεντρώσεις που εκτείνονται από το κεντρικό Ισραήλ προς τα βόρεια.

Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες και οι εργασίες κοντά σε προστατευόμενες περιοχές είναι δυνατές.

Πηγές: Reuters, Times of Israel, Haaretz

Σχετικά Άρθρα

Καιρός: Μπόρες και πτώση της θερμοκρασίας από τη Δευτέρα

otavoice

Ιορδανία: Η Royal Jordanian αναστέλλει τις πτήσεις της στη Βηρυτό

otavoice

Νέα πυρκαγιά στον Όλυμπο, στην περιοχή του Λιτόχωρου – Έντονη ανησυχία

otavoice

Το φάσμα της λειψυδρίας πλανάται πάνω από την Αττική

otavoice

Διαμαρτυρία για τα τροχαία δυστυχήματα στα Χανιά – Έκλεισαν την Εθνική οδό

otavoice

Οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται»

otavoice