OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Φωτιά στην Εύβοια: Χωρίς ενεργό μέτωπο, διάσπαρτες εστίες

Βελτιωμένη είναι η εικόνα στη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης (31/7) στην Εύβοια στην περιοχή Πισσώνας του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να δίνουν μάχη προκειμένου να την περιορίσουν. Με το πρώτο φως της ημέρας σηκώθηκαν ξανά και τα εναέρια μέσα.

Αυτή την ώρα, καντηλάκια και διάσπαρτες εστίες υπάρχουν στην περιοχή με την Πυροσβεστική να συνεχίζει την υπεράνθρωπη προσπάθεια. Ωστόσο, επικρατεί αγωνία καθώς αναμένονται ισχυροί άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.

Όλο το βράδυ οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας, η Δασική Υπηρεσία και εθελοντές έδωσαν μάχη ώστε να περιορίσουν την φωτιά και δημιουργώντας με μηχανήματα έργου αντιπυρικές ζώνες κατέβαλλαν τεράστιες προσπάθειες ώστε να ανακόψουν την πορεία της.

Ισχυρές επίγειες δυνάμεις παραμένουν στο σημείο και συγκεκριμένα επιχειρούν 183 πυροσβέστες με 8 ομάδες δασοκομάντος και 52 οχήματα ενώ με το πρώτο φως της ημέρας συνδράμουν με ρίψεις νερού από αέρος 13 εναέρια μέσα ( 9 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα δύο για συντονισμό). Συνδρομή παρέχουν επίσης εθελοντές ενώ η τοπική αυτοδιοίκηση και οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν με μηχανήματα έργου και υδροφόρες. Επιπλέον δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας αναπτύχθηκαν στην περιοχή για την διευκόλυνση της μετακίνησης των κατοίκων. Ο συντονισμός όλων των δυνάμεων πολιτικής προστασίας γίνεται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Στην Εύβοια μετέβη και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, καθώς και η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος. Σε δηλώσεις τους, ο υπουργός και ο αρχηγός του ΠΣ, αντιστράτηγος, Θ. Βάγιας ανέφεραν ότι σήμερα με το πρώτο φως της ημέρας πάνω από 20 εναέρια μέσα θα διατεθούν σε δύο κύκλους για να ξεκινήσουν τις ρίψεις νερού από αέρος. Ο κ. Κικίλιας έκανε λόγο «για μία νύχτα μάχης» ενώ υπογράμμισε ότι «κανείς δεν θα φύγει από εδώ πέρα όλο το βράδυ, μέχρι να κάνουμε την δουλειά μας».

Τι λέει στο ΕΡΤNews o πρόεδρος αξιωματικών πυροσβεστών

«Το ανατολικό κομμάτι μας ανησυχεί» ανέφερε στην εκπομπή του ΕΡΤΝews «Συνδέσεις» ο πρόεδρος των αξιωματικών πυροσβεστών, κ. Κώστας Τσίγκας.

Στη συνέχεια εστίασε στην καλή συνεργασία των φορέων για την αποτελεσματική και άμεση κατάσβεση πυρκαγιών, λέγοντας: «Οι συνεργασίες είναι σε πάρα πολύ καλό επίπεδο. Ενδεικτικά, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας οργάνωσε ανεξάρτητο κλάδο φυσικών καταστροφών με αποτέλεσμα να έχουμε πιο γρήγορα ερπυστριοφόρα, χωματουργικά και περισσότερο στρατό. Η διακλαδικότητα και η διαλειτουργικότητα υφίσταται και με τα άλλα Υπουργεία. Η συνεργασία με την αστυνομία αλλά και με τους τοπικούς φορεία. Κομβικός είναι ο ρόλος των πολλών εθελοντών και τους ευχαριστούμε».

Αναφορικά με τον καθαρισμό των οικοπέδων, ο κ. Τσίγκας τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικός. «Όπου υπάρχει καθαρισμένο οικόπεδο σβήνονταιοι φωτιές με λιγότερη προσπάθεια».

«Περισσότερες φέτος οι πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές» είπε ακόμα ο κ. Τσίγκας.

Συνεχή μηνύματα του 112 για εκκενώσεις

Από το 112 εστάλη μήνυμα για την εκκένωση του χωριού Αφράτι προς Βασιλικό, ενώ εντολή εκκένωσης δόθηκε και για τρία ακόμα χωριά του δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων. Πρόκειται για τα χωριά Καμάρι, Καλύβια και Άγιος Γεώργιος Αρμάς.

Με αντιπυρικές ζώνες που άνοιξαν βαριά μηχανήματα και μηχανήματα του στρατού κατά τη διάρκεια της νύχτας και χάρη στις στοχευμένες επιχειρήσεις μέσα στο πύρινο μέτωπο κατάφεραν οι δυνάμεις να σταματήσουν την πορεία της πυρκαγιάς.

Σχετικά Άρθρα

Ο ήρωας της παλαιστινιακής αντίστασης Χαλέντ Μεσάλ φέρεται ως ο νέος ηγέτης της Χαμάς

otavoice

Έγκλημα στα Τέμπη: Αποφυλακίστηκε ο σταθμάρχης Λάρισας – Σε κατ’ οίκο περιορισμό

otavoice

Τεχεράνη: Σε εξέλιξη η κηδεία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια

otavoice

Ξανά τα τρακτέρ στους δρόμους – Συλλαλητήρια σε Πλατύκαμπο και Φάρσαλα

otavoice

Κλιμακώνεται η ένταση στη Μ. Ανατολή:Φόβοι για «άμεσο χτύπημα» από το Ιράν

otavoice

Παρίσι 2024: Πρώτο μετάλλιο για την Ελλάδα, «χάλκινος» ο Τσελίδης στα 90κ. τζούντο

otavoice