OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Ιαπωνία: Ο εξαιρετικά ισχυρός τυφώνας Σανσάν πλήττει τη νήσο Κιούσου

Ο τυφώνας Σανσάν, που χαρακτηρίζεται ο ισχυρότερος της χρονιάς στην Ιαπωνία, έφθασε πάνω από τη γη σήμερα το πρωί στη μεγαλύτερη νήσο του νότιου τμήματος της χώρας, την Κιούσου, όπου αναφέρθηκαν οι πρώτες ζημιές.

«Το κέντρο του τυφώνα υπ’ αρ. 10 έφθασε πάνω από τη γη κοντά στην πόλη Σατσουμανσεντάι, στον νομό Καγκοσίμα, περί τις 08:00 (τοπική ώρα·02:00 ώρα Ελλάδας), ανέφερε η ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία.

Σύμφωνα με εταιρείες ηλεκτρισμού, 254.610 νοικοκυριά δεν είχαν ρεύμα το πρωί εξαιτίας του περάσματος του Σανσάν, ο οποίος φέρνει ισχυρές βροχές και ριπές ανέμου ταχύτητας ως και 252 χιλιομέτρων την ώρα.

Εξαιτίας του φαινομένου, οι αρχές κήρυξαν χθες τον μέγιστο συναγερμό, επικαλούμενες τους ανέμους, τις βροχοπτώσεις και τα κύματα.

Κάλεσαν τους πολίτες να δείχνουν τη «μέγιστη επαγρύπνηση» στον Καγκοσίμα, όπου προειδοποίησαν εναντίον «κατολισθήσεων», «πλημμυρών σε ζώνες με χαμηλό υψόμετρο» και «υπερχείλισης ποταμών στη νότια Κιούσου», βασιζόμενες σε έκτακτα προειδοποιητικά δελτία της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Προειδοποίησαν επίσης ότι «ο κίνδυνος καταστροφών εξαιτίας ισχυρών βροχοπτώσεων μπορεί να αυξηθεί ταχύτατα στη δυτική Ιαπωνία» μέχρι αύριο, βασιζόμενες πάντα στις προβλέψεις των μετεωρολόγων.

Σε δυο νομούς στο νότιο τμήμα της νήσου Κιούσου αναμενόταν να καταγραφεί μέσα σε 48 ώρες η μισή βροχόπτωση από αυτήν που υπό κανονικές συνθήκες σημειώνεται σ’ έναν χρόνο, κατά μέσο όρο. Στην Καγκοσίμα και στο Μιγιαζάκι, αναμενόταν βροχόπτωση 500 χιλιοστών μέσα σε 24 ώρες, από χθες ως σήμερα, κατόπιν άλλων 600 χιλιοστών, ως αύριο το πρωί.

Ο κολοσσός της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας Toyota ανακοίνωσε χθες πως ανεστάλη η παραγωγή και στα 14 εργοστάσια που διαθέτει στην Ιαπωνία από χθες ως απόψε.

Εξάλλου, τρία μέλη της ίδιας οικογένειας έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας κατολίσθησης που έθαψε σπίτι στην Γκαμαγκόρι, στον κεντρικό νομό Αϊτσί, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, επικαλούμενο τις τοπικές αρχές.

Οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους ήταν ζευγάρι περίπου εβδομήντα ετών και γιος τους, περίπου τριάντα ετών, ενώ δυο γυναίκες περίπου σαράντα ετών τραυματίστηκαν, διευκρίνισε το πρακτορείο.

Η Japan Airlines ακύρωσε 172 πτήσεις εσωτερικού και 6 διεθνείς πτήσεις που προγραμματιζόταν να γίνουν χθες και σήμερα, ενώ η ANA, άλλος ιαπωνικός αερομεταφορέας, ακύρωσε 219 πτήσεις εσωτερικού και 4 διεθνείς, που επρόκειτο να γίνουν από χθες ως αύριο Παρασκευή.

Δρομολόγια των Σινκάνσεν, των υπερταχειών των ιαπωνικών σιδηροδρόμων, ενδέχεται να ανασταλούν αυτή την εβδομάδα σ’ όλη τη χώρα, ανάλογα με την τροχιά του τυφώνα, προειδοποίησαν εξάλλου οι διαχειρίστριες εταιρείες.

Ο τυφώνας αναμένεται να συνεχίσει να κινείται κατά μήκος της δυτικής Ιαπωνίας την υπόλοιπη εβδομάδα.

Οι τυφώνες στην περιοχή σχηματίζονται πλέον πιο κοντά στις ακτές απ’ ό,τι πριν, ισχυροποιούνται πολύ ταχύτερα και παραμένουν περισσότερο πάνω από τη γη, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, υπέδειξε μελέτη που δημοσιοποιήθηκε τον Ιούλιο.

Από τη 15η ως τη 17η Αυγούστου, άλλος τυφώνας, ο Αμπίλ, είχε συνέπεια την ακύρωση δεκάδων δρομολογίων τρένων, καθώς και 650 και πλέον πτήσεων εσωτερικού και εξωτερικού, χωρίς πάντως να προκαλέσει τραυματισμούς ούτε σοβαρές υλικές ζημιές, καθώς πέρασε ανοικτά της μητροπολιτικής περιοχής του Τόκιο, στον Ειρηνικό.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Σχετικά Άρθρα

Συνεχίζεται για 8η ημέρα η πυρκαγιά στο Παγγαίο Όρος

otavoice

Ζ. Μπορέλ: Προτείνει να επιβληθούν κυρώσεις σε Iσραηλινούς υπουργούς

otavoice

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού – Τι αναμένεται από την «Ψυχρή Λίμνη»

otavoice

ΗΠΑ: Ισόβια σε πρώην αιρετό στο Λας Βέγκας για δολοφονία δημοσιογράφου

otavoice

Η θεαματική έναρξη των Παραολυμπιακών στο Παρίσι

otavoice

Βόλος: Στη δικαιοσύνη θα προσφύγει η Ένωση Ξενοδόχων για το πρόβλημα με τα νεκρά ψάρια

otavoice