OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

«Ηλεκτρονικός φάκελος» για «μαύρα ενοίκια» και αδήλωτα τετραγωνικά

«Μαύρα ενοίκια» και αδήλωτα τετραγωνικά είναι ο επόμενος στόχος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) η οποία από το Σεπτέμβριο αποκτά το δικό της «ηλεκτρονικό μάτι» που θα ανοίξει το δρόμο για διασταυρώσεις εξπρές.

Συγκεκριμένα θα δημιουργηθεί μια νέα βάση δεδομένων για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές, που θα διασυνδεθεί με το Κτηματολόγιο και θα έχει όλη την εικόνα της ακίνητης περιουσίας που κατέχουν πάνω από 7 εκατ. φορολογούμενοι.

Πρόκειται για το «Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων» που θα αποτελέσει το νέο εργαλείο κατά της φοροδιαφυγής. Στον συγκεκριμένο φάκελο θα καταγραφούν τα βασικά χαρακτηριστικά των ακινήτων όπως επιφάνεια, θέση, όροφος, ηλεκτροδοτούμενο, ημιτελές, κενό, ποσό συνιδιοκτησίας καθώς και άλλες πληροφορίες όπως εάν τα ακίνητα είναι μισθωμένα ή δωρεάν παραχωρημένα, τα ποσά των μισθωμάτων και τα στοιχεία των ενοικιαστών.

Ειδικότερα ο ηλεκτρονικός φάκελος θα περιέχει τα στοιχεία του ηλεκτρονικού «περιουσιολογίου» που έχει δημιουργηθεί με τις δηλώσεις Ε9 των φυσικών και των νομικών προσώπων, τα οποία θα μεταφερθούν, χωρίς την παρέμβαση των φορολογουμένων αλλά και τα στοιχεία για τα μισθωμένα ακίνητα τα οποία προκύπτουν από την ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τα μισθωτήρια ακίνητων αλλά και το έντυπο Ε2 των φορολογικών δηλώσεων.

Το σύνολο των ψηφιακών αυτών δεδομένων θα δώσει την δυνατότητα για συγκρίσεις με τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων με στόχο να εντοπισθούν ιδιοκτήτες που έχουν αποκρύψει ακίνητα ή έχουν δηλώσει μικρότερη επιφάνεια για να γλυτώσουν ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, τεκμήρια, δημοτικά τέλη, ΤΑΠ κ.α. ή και να αποφύγουν τις κυρώσεις για αυθαίρετες κατασκευές. Επίσης με το νέο ηλεκτρονικό αρχείο ο ελεγκτικός μηχανισμός θα έχει τη δυνατότητα να διασταυρώνει άμεσα τα ακίνητα που δηλώνονται ως εκμισθούμενα καθώς και τα ποσά των ενοικίων που εισπράττονται και δηλώνονται από τους ιδιοκτήτες και τους ενοικιαστές.

Το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων θα ενημερώνεται αυτόματα κάθε φορά που θα υποβάλλεται δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης από ιδιοκτήτη ακινήτου και θα γίνεται αποδεκτή από τον ενοικιαστή ενώ θα ενημερώνεται αυτόματα κάθε φορά που ένας ιδιοκτήτης θα δηλώνει τη λύση της μίσθωσης ενός ακινήτου του με αποτέλεσμα η φορολογική διοίκηση να έχει πλήρη και ακριβή εικόνα για το ποιοι και πόσα εισπράττουν από ενοίκια.

Παράλληλα θα υπάρξει διασύνδεση του Μητρώου με το ηλεκτρονικό αρχείο των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων προκειμένου τα εισοδήματα που αποκτούν οι ιδιοκτήτες από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας τους να προσυμπληρώνονται από την ΑΑΔΕ στα έντυπα Ε1 και Ε2 των φορολογικών τους δηλώσεων και οι δαπάνες των ενοικιαστών για πληρωμές μισθωμάτων να προσυμπληρώνονται στα έντυπα Ε1.

Τα δεδομένα αυτού του Μητρώου θα διασυνδεθούν με το Κτηματολόγιο που θα δώσει τη δυνατότητα εξπρές διασταυρώσεων για τον εντοπισμό φορολογούμενων που υποβάλλουν πλασματικές δηλώσεις Ε9 για να κερδίσουν φοροαπαλλαγές ή να καταβάλλουν λιγότερα ποσά φόρου από αυτά που αναλογούν στην πραγματική αξία της ακίνητης περιουσίας ή και να εισπράξουν παράνομα κοινωνικά επιδόματα.

Με την άντληση στοιχείων από τις εγγραφές στο Κτηματολόγιο οι ελεγκτικές αρχές θα μπορούν να τα αντιπαραβάλλουν με το Ε9 αλλά και με το Ε1 για να ελέγξουν αν οι φορολογούμενοι έχουν δηλώσει τα ακίνητα που έχουν στη κατοχή τους και αν τα χαρακτηριστικά τους (επιφάνεια, είδος, χρήση, θέση, έτος έκδοσης της οικοδομικής άδειας κ.αλ.) ανταποκρίνονται σε εκείνα που είναι καταγεγραμμένα στις κτηματολογικές υπηρεσίες.

Ρεπορτάζ – ΕΡΤNews: Κώστας Τσάβαλος

Σχετικά Άρθρα

Mpox: Μάλλον απίθανο να εξελιχθεί σε πανδημία

otavoice

Σιβηρία: Μαίνονται 31 δασικές πυρκαγιές – Εκατοντάδες παιδιά απομακρύνονται από κατασκηνώσεις

otavoice

Ζελένσκι: Για τη δημιουργία «ουδέτερης ζώνης» η προέλαση στο Κουρσκ

otavoice

Αλλαγή καιρού με βροχές και καταιγίδες – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

otavoice

Στο Ισραήλ ο Μπλίνκεν για να «τρέξει» συμφωνία για τη Γάζα – Νετανιάχου και Χαμάς αλληλοκατηγορούνται

otavoice

Παγκόσμια Ημέρα Φάρων: Ανοιχτοί σήμερα 18 φάροι σε όλη τη χώρα

otavoice