OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Κατάπαυση του πυρός στη Γάζα: Ελπίδες και εμπόδια για μια συμφωνία

Οι διαμεσολαβητές για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ στη Γάζα κάνουν μια τελευταία προσπάθεια αυτή την εβδομάδα για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, οι οποίες έχουν παραλύσει εν αναμονή μιας ενδεχόμενης ιρανικής επίθεσης στο Ισραήλ.

Έτσι, σήμερα συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι έμμεσες διαπραγματεύσεις στη Ντόχα με σκοπό να κλειστεί μια συμφωνία ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη επί της βάσης της πρότασης που παρουσίασε στις 31η Μαΐου ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν. Στην πρώτη της φάση, προβλέπει ανακωχή έξι εβδομάδων, αποχώρηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων από πυκνοκατοικημένες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας και απελευθέρωση ομήρων της Χαμάς με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων εγκλείστων σε ισραηλινά κέντρα κράτησης.

Το επόμενο στάδιο θα επέτρεπε την ανταλλαγή και την απελευθέρωση όλων των εναπομεινάντων ζωντανών ομήρων, συμπεριλαμβανομένων των ανδρών στρατιωτών, καθώς και τον οριστικό τερματισμό των μαχών.

Στην τρίτη και τελευταία φάση, θα ξεκινήσει ένα μείζον σχέδιο ανοικοδόμησης για τη Γάζα και θα επιστραφούν στις οικογένειές τους τυχόν λείψανα ομήρων που έχουν σκοτωθεί.

(AP Photo/Pavel Golovkin)

Στις συζητήσεις συμμετέχουν ο διευθυντής της CIA, Μπιλ Μπερνς· ο αρχηγός της Μοσάντ, Ντέιβιντ Μπαρνέα· ο πρωθυπουργός του Κατάρ, Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι και ο επικεφαλής των αιγυπτιακών υπηρεσιών πληροφοριών, Αμπάς Καμέλ. Η Χαμάς είχε δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχει σε συνομιλίες, όμως συνεργάζεται με τους μεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου.

Σχολιάζοντας την πρώτη ημέρα των επαφών, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, εξέφρασε την αισιοδοξία του, λέγοντας ότι οι χθεσινές συζητήσεις «σηματοδότησαν μια πολλά υποσχόμενη αρχή».

Τα προβληματικά σημεία των διαπραγματεύσεων

Παρά την αρχική θετική αντίδραση από τη Χαμάς και το Ισραήλ, οι δύο πλευρές τελικά απέτυχαν να συμφωνήσουν για την εφαρμογή των λεπτομερειών της πρότασης, όπως τον καθορισμό της αλληλουχίας της ανταλλαγής ομήρων-αιχμαλώτων, του αριθμού των Παλαιστινίων αιχμαλώτων που θα απελευθερωθούν και του εύρους της οπισθοχώρησης των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα.

Ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης, υπό καθεστώς ανωνυμίας, είπε ότι έχει γίνει «το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς» για τη συμφωνία, όμως είναι απίθανο να υπογραφεί στη Ντόχα, καθώς οι δύο πλευρές συνεχίζουν να έχουν διαφορετικές θέσεις σε ορισμένα ζητήματα.

Η αμερικανική πλευρά έχει αναγνωρίσει ότι οι συνομιλίες είχαν φτάσει σε προχωρημένο στάδιο με τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, που σκοτώθηκε στην Τεχεράνη στα τέλη Ιουλίου. Για τη δολοφονία, το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ, το οποίο όμως δεν έχει επιβεβαιώσει ή αρνηθεί την ευθύνη.

Ντόχα: Η ύστατη προσπάθεια για την ειρήνη;

Οι συνομιλίες της Ντόχα για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα είναι το αποτέλεσμα της μεγάλης διπλωματικής προσπάθειας του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ να πιέσουν τις δύο πλευρές σε μια ύστατη προσπάθεια για τον τερματισμό του πολέμου και την απελευθέρωση των ομήρων, καθώς το Ιράν ετοιμάζεται να επιτεθεί στο Ισραήλ.

 (Ibraheem Al Omari/Pool Photo via AP)

Ο επείγων χαρακτήρας των συνομιλιών επισημάνθηκε από όλους τους μεσολαβητές, οι οποίοι εξέδωσαν μια σπάνια κοινή δήλωση την περασμένη εβδομάδα καλώντας τα εμπόλεμα μέρη να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις. Παράλληλα, παρουσίασαν μια «τελική γεφυροποιό πρόταση», όπως τη χαρακτήρισαν, για να ξεπεραστούν τα εναπομείναντα εμπόδια. Δεν έχουν δημοσιοποιηθεί λεπτομέρειες αυτής της πρότασης.

Την ίδια στιγμή, διπλωμάτες από τις ΗΠΑ και τις χώρες της Μέσης Ανατολής έχουν κινητοποιηθεί ώστε να αποτρέψουν το Ιράν από το να εξαπολύσει μια ευρεία επίθεση κατά του Ισραήλ, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο. Ιράν και ΗΠΑ έχουν παραδεχτεί ότι οι γραμμές επικοινωνίας μεταξύ τους είναι ανοιχτές μέσω μεσαζόντων.

Πηγή: CNN, ertnews.gr, (AP Photo/Fatima Shbair)

Σχετικά Άρθρα

To Κίεβο έδωσε εικόνες για τις «πρώτες ώρες» της εισβολής στο ρωσικό Κουρσκ

otavoice

Επίδειξη ισχύος της Χεζμπολάχ – Εκτοξευτές πυραύλων σε σήρραγες από τον ν. Λίβανο ως τη Συρία

otavoice

Οι τιμές της ενέργειας τον Αύγουστο και η προοπτική για Σεπτέμβριο

otavoice

Ουκρανία: Πλήρης έλεγχος της πόλης Σούντζα – Το Κρεμλίνο κατηγορεί τις ΗΠΑ

otavoice

Εξάπλωση Mpox: Πώς μεταδίδεται και οι λόγοι που ανησυχούν τον ΠΟΥ

otavoice

H πρόβλεψη των ισραηλινών για την επικείμενη ημερομηνία επίθεσης της Χεζμπολάχ

otavoice