OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις εξαπέλυσε η Ρωσία- Στα καταφύγια οι Ουκρανοί

Μία από τις μεγαλύτερες αεροπορικές επιδρομές των τελευταίων μηνών εξαπέλυσε το βράδυ της Κυριακής η ρωσική πολεμική μηχανή κατά στρατηγικών και ενεργειακών στόχων στην Ουκρανία,  θέτοντας σε επιφυλακή το Κίεβο και άλλες περιοχές. Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ χωρίς ρεύμα, νερό και τηλεπικοινωνίες έχουν μείνει τμήματα του Κιέβου, με χιλιάδες κατοίκους να βρίσκονται στα καταφύγια.

Την ίδια ώρα, ο ουκρανικός στρατός προωθείται όλο και περισσότερο στο Κούρσκ, με το Κρεμλίνο να προαναγγέλλει σκληρή απάντηση.

Μπαράζ αεροπορικών βομβαρδισμών δέχτηκε η Ουκρανία τις τελευταίες ώρες. Εκρήξεις ακούστηκαν πάνω από το Κίεβο. Τουλάχιστον 6 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ αναφέρθηκαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση και στην υδροδότηση, σε τμήματα της πρωτεύουσας.

Από τις ρωσικές επιθέσεις επλήγησαν ενεργειακές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις και κρίσιμης σημασίας υποδομές, σιδηροδρομικές γραμμές, αλλά και κτήρια κατοικιών, ενώ κάτοικοι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν σε Ζαπορίζια και Ντνίπρο στα ανατολικά και Ζιτομίρ και Λούτσκ στην κεντρική και την Δυτική Ουκρανία.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, οι πυραυλικές επιθέσεις είχαν στόχο υποσταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας σε εννέα Ουκρανικές περιφέρειες και σταθμούς συμπιεστών αερίου σε τρεις περιφέρειες.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από τους Ευρωπαίους συμμάχους να βοηθήσουν περισσότερο με την αεροπορία τους.

«Θα μπορούσαμε να κάνουμε πολλά περισσότερα για να προστατεύσουμε ζωές σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας, αν η αεροπορία των Ευρωπαίων γειτόνων μας συνεργαζόταν με τα F-16 μας και μαζί με την αεροπορική μας άμυνα. Αν η ενότητα αυτή λειτούργησε τόσο καλά στη Μέση Ανατολή, θα πρέπει να λειτουργήσει και στην Ευρώπη».

Είχε προηγηθεί έκκληση του επιτελάρχη του προς τους δυτικούς σύμμαχους να επιτρέψουν στην Ουκρανία να πραγματοποιήσει επιθέσεις μεγάλης εμβέλειας στη Ρωσία με τα όπλα που έχει προμηθευτεί.

Στον αντίποδα, οι ουκρανικές δυνάμεις προωθήθηκαν άλλα τρία χιλιόμετρα στην περιοχή του Κούρσκ στη νοτιο-δυτική Ρωσία, με ντρόουν να χτυπούν την πόλη Σαρατόφ. Το Κρεμλίνο ξεκαθαρίζει πως δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια.

«Τέτοιες εχθρικές ενέργειες δεν μπορούν να παραμείνουν χωρίς την κατάλληλη απάντηση. Θα υπάρξει οπωσδήποτε μια απάντηση» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο εκπρόσωπος του Πούτιν διέψευσε πληροφορίες ότι υπάρχουν κάποιου είδους διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Μόσχα και Κίεβο, ενώ δήλωσε ότι δεν διαθέτει σαφείς πληροφορίες για το πλήγμα σε ξενοδοχείο του Κραματόρκ που προκάλεσε τον θάνατο εργαζομένου στο πρακτορείο Reuters και τον τραυματισμό άλλων δύο δημοσιογράφων.

Ανταπόκριση – Κίεβο: Κώστας Ονισένκο/ertnews.gr

Σχετικά Άρθρα

Σουδάν: Kατάρρευση φράγματος, 30 νεκροί σύμφωνα με τον ΟΗΕ – Αναφορές για 200 αγνοούμενους

otavoice

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στην Εύβοια, αισθητός στην Αττική

otavoice

Ο Μακρόν απέκλεισε τον σχηματισμό κυβέρνησης μόνο από την αριστερά

otavoice

Νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε σχολείο όπου έχουν καταφύγει άμαχοι

otavoice

Εμπαίζει τους πολίτες το Υπουργείο Οικονομικών- Μεγαλύτερη η αύξηση μισθών έναντι των τιμών

otavoice

Πυρκαγιά στον Όλυμπο, στο καταφύγιο της Πετρόστρουγκας

otavoice